Του Μ. Χριστοδούλου
Φτιάξτε νέο προϋπολογισμό. Αυξήστε τους έμμεσους φόρους, κόψτε κρατικές δαπάνες και τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις, εάν θέλετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος στο 8,7%. Ο παλιός προϋπολογισμός αποδήμησε...»!
Αυτό συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ελεγκτικής τρόικας στην Αθήνα, κ. Servaas Deroose, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν. Βέλγος την καταγωγή, με τεράστια πείρα στα οικονομικά, καθότι είναι και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ghent.
Ο κ. Deroose έμεινε τρεις μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ελεγκτικού κλιμακίου. Ο κομισάριος συνέφαγε μία φορά με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά, σε εστιατόριο πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Παρά το γεγονός ότι στον κ. Deroose αρέσουν τα ελληνικά εδέσματα, προτίμησε το ψάρι όπως και άλλα στελέχη της Ε.Ε.
Στην αποστολή μετείχαν ο Πορτογάλος κομισάριος Joao Nogueira Martin, η κ. Εlena Pavlova (Κομισιόν), ο Georgos Moschovis (Κομισιόν) η Marialuz Moreno Badia, επικεφαλής του ΔΝΤ, ο John Verrinder από την Eurostat, ο οικονομικός αναλυτής Λουκάς Κασκαρέλης (Κομισιόν) και ο εκπρόσωπος από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Francesco Amodeo. Ο επίτροπος Deroose ήταν αυτός που μαζί με τους δύο ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaus Masuch και Phillip Rother, υπέδειξαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα 4,8 δισ. ευρώ έως 2% του ΑΕΠ για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Το ελεγκτικό κλιμάκιο διέκρινε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός χωλαίνει σε επτά σημεία και πρότεινε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να καταρτίσει νέο, με μικρότερες ανελαστικές δαπάνες (σ.σ.: σήμερα φτάνουν στο 81,3% του προϋπολογισμού μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη, χρεολύσια και δαπάνες για τόκους) και περισσότερους έμμεσους φόρους. Ως προς τους φόρους συζητάται η αύξηση του ΦΠΑ (έως 2 μονάδες) και των ΕΦΚ σε καύσιμα και προϊόντα καπνού. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Marialuz Moreno Badia τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 έτη, της περικοπής του 14ου μισθού και νέου ψαλιδίσματος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Τα μέτρα θα κλειδώσουν σε συνεργασία με τον Φινλανδό Επίτροπο Οlli Rehn που φθάνει την Δευτέρα. Η ελεγκτική τρόικα διέκρινε στασιμότητα στις αποκρατικοποιήσεις και τρομακτική καθυστέρηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Πότε θα γίνει νόμος του κράτους;», ρώτησαν τα στελέχη της Ε.Ε. τον Γιώργο Ζανιά.
Επτά σημεία τέθηκαν στο μικροσκόπιο
ΕΚΤΟΣ από τις αποκρατικοποιήσεις, την ύφεση (εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1% έως 2% φέτος, έναντι 0,3% που προβλέπει το ΠΣΑ) και το φορολογικό, το κλιμάκιο έβαλε άλλους 4 αστερίσκους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αναλυτικότερα:
1.Έσοδα: Η κάμψη των φορολογικών εσόδων τον Φεβρουάριο προβλημάτισε τους τοποτηρητές της Κομισιόν, δείχνοντας έτσι στην κυβέρνηση το δρόμο για την λήψη πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίζουν μείωση του ελλείμματος στο 8,7% φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αύξηση κατά 16,5% του Ιανουαρίου (σ.σ.: συνεπεία της έκτακτης εισφοράς 691 εκατ. ευρώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) τα στοιχεία του 20ήμερου δείχνουν ότι τα τακτικά έσοδα έπεσαν στο 8,9%. Αν και ο ρυθμός αύξησης που σημειώνουν κινείται εντός των στόχων που θέτει ο προϋπολογισμός (9%), εντούτοις στη σημείωση που κράτησαν οι ελεγκτές αναφέρεται ότι «τα φορολογικά έσοδα απώλεσαν τη δυναμική του προηγούμενου μήνα».
2.Δαπάνες: Πειθαρχημένη είναι η πορεία των κρατικών δαπανών στο πρώτο δίμηνο του έτους. Κάτι που άρεσε στο μεικτό ελεγκτικό κλιμάκιο, αρκεί βέβαια όπως σχολίασε η προσπάθεια αυτής της προσαρμογής να συνεχιστεί και τους επόμενους δέκα μήνες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι δαπάνες φέτος προβλέπεται να περιοριστούν στο 50,6% του ΑΕΠ από 52% το 2009, δηλαδή 1,4% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, ο «κίνδυνος» με τις δαπάνες βρίσκεται μπροστά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, πιθανότατα από το «μαξιλάρι» του αποθεματικού 10%.
3.Τόκοι: Γκρίζα ζώνη αποτέλεσε για τους ελεγκτές της Κομισιόν το ύψος των δαπανών για τόκους που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Εκτίμησαν ότι το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρό σε σχέση με ό,τι θα πληρώσει πραγματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μέχρι τώρα πορεία των spreads ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν το 2010 ανέρχονται σε 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το 2009. Τα χρεολύσια εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 33%, στα 19,51 δισ. ευρώ από 29,14 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός το οποίο υπολογίζεται ότι θα δώνει «ανάσα» στο επιβαρυμένο πρόγραμμα δανεισμού το 2010 που θα φτάσει τα 54 δισ. ευρώ.
4.ΕΣΠΑ - Δημόσιες Επενδύσεις: Έντονος ήταν ο προβληματισμός των Κοινοτικών για τη χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φτάνει μόλις στο 3,5% τη διετία 2007-2009. Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας είναι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων να φτάσει στο 15% στο τέλος του 2010, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΠΑ και ο νέος επενδυτικός νόμος θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την αγορά με το ποσό των 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η βιοτεχνολογία, ο τουρισμός, η καινοτομία, η εξαγωγική δραστηριότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Το πρόβλημα που εντόπισαν οι Κοινοτικοί και το οποίο έχει επισημάνει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά έργα.
5.Αποκρατικοποιήσεις: Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να σημείωσαν αυτό το ποσό στο μπλοκάκι τους, όμως έβαλαν και έναν αστερίσκο. Ο αστερίσκος έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης αυτού του προγράμματος, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πρώτος τον χορό των αποκρατικοποιήσεων να ανοίξει ο ΟΠΑΠ, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ο τομέας του τζόγου είναι από αυτούς που δεν θεωρεί πως το Δημόσιο θα πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή. Επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι η πώληση του 14% του Οργανισμού σε ομοειδή επιχείρηση, η οποία θα αναλάβει το μάνατζμεντ. Παράλληλα θα υπάρχει option για την εξαγορά και του υπόλοιπου 20% σε βάθος τριετίας. Το ελληνικό δημόσιο μετέχει σήμερα σε ποσοστό 34% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Ως δεύτερο σχέδιο η κυβέρνηση διατηρεί την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
6.Φορολογικό νομοσχέδιο: «Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος φορολογικός νόμος, αλλά πότε θα αποδώσει;». Αυτό ήταν το σχόλιο του κλιμακίου των ελεγκτών για το νέο φορολογικό, συμπληρώνοντας επίσης ότι έχει καθυστερήσει αισθητά να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους.
Το γεγονός αυτό έκανε τους Κοινοτικούς να σημειώσουν ως «άγνωστο Χ» τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και συνέστησαν στην κυβέρνηση να πάρει πιο άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Για τον ΦΠΑ η πρόταση που φαίνεται να υπερισχύει είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% που θα αντικαταστήσει το βασικό 9% και τον υψηλό 19% για τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, η επαναφορά του συντελεστή πολυτελείας ακόμα και στο 30% (σ.σ. στη δεκαετία του ‘80 ήταν 36% και καταργήθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι ενίσχυε τη φοροδιαφυγή) και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 4,5% ακόμα και στο 7-8%, με πιθανό το ενδεχόμενο ένταξης των τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης. Η άλλη πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 1-3% του βασικού συντελεστή 9% και του υψηλού 19%, με μικρή αύξηση και του χαμηλού συντελεστή 4,5% επίσης κατά 1-3 ποσοστιαίες μονάδες. Παράγοντες του Υπουργείου επισημαίνουν ότι κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ φέρνει στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα σε ετήσια βάση.
7.Φοροδιαφυγή - Ληξιπρόθεσμα: Στις Βρυξέλλες δυσκολεύονται να μας πιστέψουν όταν λέμε ότι θα περιορίσουμε τη μάστιγα της φοροδιαφυγής (σ.σ. προσδοκώνται έσοδα 2,4 δισ. ευρώ) ή θα εισπράξουμε ληξιπρόθεσμα χρέη σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πάντως τα ανεπίδεκτα είσπραξης από τα ληξιπρόθεσμα των 28 δισ. ευρώ ανέβηκαν επικίνδυνα στο ποσό των 15 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ήταν κατά την προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση είπε στο κλιμάκιο ότι από τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Και όπως σχολίασαν με νόημα τα στελέχη, ο στόχος αυτός υπήρχε και πέρυσι...
Iσχυρές πιέσεις για αύξηση ορίων ηλικίας
ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ισχύει στην Ισπανία, δέχτηκε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας από τους κοινοτικούς επιτρόπους, ενόψει της συνάντησης μεθαύριο Δευτέρα του Ανδρέα Λοβέρδου με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρέν.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι το προσδόκιμο «ασφαλούς», δηλαδή χωρίς ασθένειες, ζωής, στην Ελλάδα είναι το 67ο έτος• ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω αύξησης. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στα ταμεία είναι πέραν του δέοντος ικανοποιητικός.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα αλλάξει από το 2017 και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος δεν θα λαμβάνει υπόψη την κρατική συμμετοχή στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης κάτω από το 60ό έτος. Με το νέο τρόπο θα «ψαλιδίζονται» οι συντάξεις σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατά 15%35%, καθώς το άθροισμά τους θα αποτελείται από μεικτό «σύστημα» συντελεστών, το οποίο θα είναι κυλιόμενο ανά πενταετία. Κατά τον τρόπο αυτό οι υψηλότερες συντάξεις που θα χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή με 40 χρόνια εργασία και ασφάλιση θα φτάνουν στο 70% των μισθολογικών αποδοχών, αντί του 80%-120% που ισχύει σήμερα.
Η τραγωδία των δημοσιονομικών
ΣΕ ΚΑΘΕ 100 ευρώ που ξοδεύει το ελληνικό κράτος, τα 81,3 κατευθύνονται σε ανελαστικές δαπάνες. Δηλαδή σε δαπάνες που δεν γίνεται να μειωθούν αύριο με μια διοικητική απόφαση.
Η κατανομή γίνεται ως εξής. Οι μισθοί και οι συντάξεις απορροφούν 28,5 ευρώ, η ασφάλιση η περίθαλψη και η κοινωνική προστασία 17,5 ευρώ, και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (πληρωμές τοκοχρεολυσίων) 35,3 ευρώ (πίνακας 1). Απομένουν 18,7 ευρώ με τα οποία πρέπει να καλύπτονται όλα τα υπόλοιπα και βέβαια να γίνεται ανάπτυξη, να αγοράζουμε όπλα και να υποστηρίζεται εν γένει όλη η λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Η κατάσταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη. Είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν εξάγει ούτε προϊόντα ούτε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Ο πίνακας 2 δείχνει από πού προέρχονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ένα μεγάλο κομμάτι (41,5%) είναι έσοδα που προέρχονται από δανεισμό του κράτους, που πλέον είναι πανάκριβος. Αυτός ο δανεισμός προοπτικά θα γίνεται περισσότερο επαχθής, όσο η ελληνική οικονομία δεν ανατάσσεται και δεν αναπτύσσεται.
Από τα 100 ευρώ που έχει έσοδα αυτό το κατακαημένο κράτος που το έχουν ρημάξει τυχάρπαστοι πολιτικάντηδες μόνο τα 18,7 πάνε ουσιαστικά σε εξοπλισμό ή σε δαπάνες ανάπτυξης και γενικά σε δαπάνες που μπορούν να του εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη κρατική λειτουργία. Όλα τα άλλα είναι μισθοδοσίες, ανελαστικά έξοδα και αποπληρωμές χρεών. Αλήθεια που είναι όλοι εκείνοι οι ανόητοι που πλασάρουν με τόση ευκολία το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια»; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η κατανομή των κρατικών εξόδων είναι τέτοια που έχει δημιουργήσει μια αδηφάγα καλοπληρωμένη τάξη κομματικών μανδαρίνων που έχει καταδικάσει την παιδεία και την υγεία μέσα σε τέτοια σήψη που δεν μένει παρά μόνο ο ακρωτηριασμός τους σαν μόνη λύση; Άντε ας κόψουμε και τις εξοπλιστικές δαπάνες εντελώς. Από αυτά τα 18,7 ευρώ πόσες είναι πραγματικά αυτές οι περίφημες εξοπλιστικές δαπάνες και για πόσα λεπτά της ώρας αν τις κόβαμε θα έφταναν για να ταΐσουν τον αδηφάγο κομματικό στρατό κατοχής που μας κατέχει τα τελευταία 30 χρόνια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει άλλη λύση από τα σκληρά αλλά δίκαια μέτρα τα οποία έχουν αργήσει χαρακτηριστικά. Αυτό το δυσλειτουργικό σύστημα χρειάζεται κατεδάφιση... Η μόνη μας ελπίδα είναι να είναι δίκαια αυτή η κατεδάφιση.-
Ελευθέριος Β.
Θα μας σώσει η Μεσογειακή κουζίνα ρε,μη φοβάστε πράμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι δαπάνες της Αμυνας ανελαστικές είναι αν σκεφτείς πως στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν σε αμοιβές. Το πρόβλημα είναι η ρεμούλα που απογειώνει τα κόστη παντού. Ο τομεας της Αμυνας είναι προνομιακός γιατί, όπως πιστεύω προσφέρεται για να αρχίσει η ΚΑΡΑΡΣΗ άνευ της ουσίας, ας μην κοροϊδευόμαστε ΠΑΠΑΛΑ ! Μπορούν οι αξιωματικοί ως μικρή κοινωνία που γνωρίζονται μεταξύ τους να ξεφτιλίσουν τους επιορκους που μεσολαβούν στις προήθειες ως πράκτωρες-εισπράκτωρες και που είναι συνήθως ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ επί των οποίων εδράζεται η δική σας ΠΑΡΑΔΙΟΙΚΗΣΗ που μασουλάει δημόσιους πόρους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό είναι να κοιτάζουμε ποιοί μαθαίνουν γρήγορα τα γερμανικά σε όλους τους τομείς του δημόσιου...))
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΤΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ - ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , ΟΠΑΔ, ΚΕΕΠ, Κ.Λ.Π, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.
2.ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, Γ.Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕΚΟ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ; 5.000€ + Κ.Λ.Π
ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΜΗ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ.
3. ΔΑΝΕΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΒΙΛΕΣ , ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
4. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΔΙΧΩΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΜΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΜΙΖΑ. ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ.
5. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε, ΚΑΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ, ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΝΑΝΑΣΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΚΑ Κ.Λ.Π ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ.
6. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
7. ΟΠΟΙΟΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
8. ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ: Π.Χ ΣΠΙΤΙ 200 Τ.Μ, ΕΞΟΧΙΚΟ 150 Τ.Μ, ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΚΑΦΟΣ ΕΩΣ 20 Μ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 20.000 €.
ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 12.000 –15.000 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΜΕ 40.000 € ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
9.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ 15-20 – 25 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕ ΤΙΣ ΛΕΝΕ.
ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2.000 – 3.000€ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
10.Ε.Σ.Υ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.
Ε.Σ.Υ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
11. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ.
ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ - ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΗΝΕΣ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ - ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ
12.Κ.Λ.Π
13.Κ.Λ.Π
ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ.
ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.
ΚΑΙ
ΓΟΥΔΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΟΥΔΙΑ
μπραβο ρε φιλε..τα ειπες ολα!μια απορια εχω.γιατι τελικα δεν αλλαζει τιποτα?γιατι δεν υπαρχουν πλαστηρες πια?μηπως ειμαστε μια ομαδικα λοβοτομημενη κοινωνια..μηπως ολο αυτο ξεκινησε χρονια πριν κ τωρα που βλεπουμε τις πρωτες συνεπειες δεν υπαρχει τελικα κανενας να μιλησει?!? Σπουδασα αρκετα χρονια προσπαθησα να δουλεψω σε αυτη τη χωρα γιατι την αγαπαω αλλα τελικα δεν θελει και πολυ μυαλο για να δεις οτι δεν υπαρχει μελλον και δεν προκειται να αλλαξει τιποτα..απογοητευτηκα πια ωρα να την κανουμε παιδια!
ΑπάντησηΔιαγραφή