26/2/10

Βολές κατά των ΗΠΑ Στήριξη στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνική χρήση παρείχε η Δαμασκός

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ υπεραμύνθηκε την Πέμπτη του δικαιώματος του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. «Επιθυμούμε οι άλλοι να μην δίνουν μαθήματα σε εμάς όσον αφορά τις σχέσεις στην περιοχή μας» είπε, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.

«Η απαγόρευση σε ένα ανεξάρτητο κράτος του δικαιώματος στον εμπλουτισμό ουρανίου προσιδιάζει σε μια νέα αποικιοκρατική διαδικασία στην περιοχή» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι μετά το Ιράν, και άλλες χώρες της περιοχής θα επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση.

Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του που η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη χώρα του να λάβει αποστάσεις από το Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αρχίσει η Συρία «να απομακρύνεται από το Ιράν», ο πρόεδρος της Συρίας απάντησε: «Είμαι έκπληκτος που ζητούν από τις χώρες να απομακρυνθούν η μια από την άλλη [...] Έχουμε ανάγκη να ενισχύουμε περισσότερο τις σχέσεις μας, αν ο στόχος είναι πράγματι η σταθερότητα».

«Επιθυμούμε οι άλλοι να μην δίνουν μαθήματα σε εμάς όσον αφορά τις σχέσεις στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε την Τετάρτη από τη Συρία, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βελτιώνονται, να «αρχίσει να απομακρύνεται από το Ιράν» και δήλωσε ότι ελπίζει στη λήψη μιας απόφασης του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν «εντός 30 έως 60 ημερών».

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να υπογράψουν συμφωνία κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων.

«Η κατάργηση αυτή θα ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε ο πρόεδρος της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ιράν από την πλευρά του επανέλαβε ότι υπάρχει «σταθερότητα και διάρκεια» στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν.

«Ουδείς μπορεί να πλήξει τις σχέσεις αυτές, τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε στο μέγιστο επίπεδο» πρόσθεσε. «Έχουμε τους ίδιους στόχους, τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους εχθρούς. Ο κύκλος συνεργασία μας επεκτείνεται μέρα με τη μέρα» είπε.

Ο Μ.Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε και στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «οδεύει προς την εξαφάνιση».

«Η φιλοσοφία της ύπαρξής της (σιωνιστικής οντότητας) έχει τελειώσει και ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ των κατακτητών» πρόσθεσε.

«Έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Όλες οι απειλές τους είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τους» είπε ο Μ.Αχμαντινεζάντ και προειδοποίησε για στρατιωτική επίθεση από το Ισραήλ.

«Και γνωρίζουμε -και οι δύο λαοί μας γνωρίζουν, και όλη η περιοχή γνωρίζει- ότι αν η σιωνιστική οντότητα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, ο θάνατός της θα είναι αναπόφευκτος» είπε.

Ο Ασαντ τόνισε ότι η Συρία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή επίθεση.

«Η υποστήριξη της αντίστασης συνιστά ηθική, πατριωτική και νόμιμη υποχρέωση», είπε αναφερόμενος στην Χεζομπάλαχ και τη Χαμάς, την ώρα που η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη χώρα του να σταματήσει να υποστηρίζει τις δύο οργανώσεις, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Μας λεει ο Ψυχαρης οτι ειπε η Χιλαρυ...


    >Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε την Τετάρτη από τη Συρία, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βελτιώνονται, να «αρχίσει να απομακρύνεται από το Ιράν» και δήλωσε ότι ελπίζει στη λήψη μιας απόφασης του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν "εντός 30 έως 60 ημερών".<

    Αν ειναι αληθεια η δηλωση, οτι δηλ. η Χιλαρυ επιασε στο στομα της τον ΟΗΕ και τις αποφασεις του,
    μωρε θα πιασουν φωτια τα μπατζακ.... εεεε μαλλον το βρακι της και θα γελαει και καθε πονεμενος και κατατρεγμενος Ισρααλητης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.