25/2/10

Ενίσχυση των υποδομών της FRONTEX αποφάσισε η Κομισιόν

Πρόταση για την ενίσχυση σε έμψυχο υλικό και υποδομές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου και διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων (FRONTEX) της Κοινότητας, υιοθέτησε η Κομισιόν.

Η πρόταση της Επιτροπής -εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ- στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση του επιχειρησιακού σκέλους του ευρωπαϊκού οργανισμού, ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά τα κράτη μέλη στη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

H κ. Μάλμστρομ ανέφερε ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα, με τη νέα πρόταση η συνεισφορά των κρατών μελών στο FRONTEX θα γίνει υποχρεωτική. Θα αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων 12 μήνες πριν από την ανάληψη μιας δράσης, όπου κάθε χώρα θα ανακοινώνει τις δυνάμεις και το υλικό (αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία κλπ) που θα διαθέτει στον οργανισμό. Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός θα μπορεί επίσης να αγοράζει ή να ενοικιάζει και δικό του εξοπλισμό, πέραν της συνεισφοράς των κρατών μελών.

Διευκρίνισε ότι τον πρώτο λόγο σε κάθε επιχειρησιακή δράση θα τον έχει η ενδιαφερόμενη χώρα, ενώ ο FRONTEX θα την συνδράμει σε κοινές επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων.

Αναφορικά με τις κοινές αποστολές επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στις χώρες τους, διευκρίνισε ότι τις αποφάσεις θα λαμβάνουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ενώ ο FRONTEX θα συντονίζει την επιστροφή, ενώ τάχθηκε υπέρ της παρουσίας σε κάθε τέτοια αποστολή και ενός μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης, ώστε να ελέγχεται ότι η διαδικασία εξελίσσεται σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο προϋπολογισμός του FRONTEX θα παραμείνει στο ύψος που αποφασίστηκε πέρυσι δηλαδή 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες που γίνονται με την Τουρκία για τη σύναψη ευρωπαϊκής συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά και τη συνεργασία της με τον FRONTEX, η κ. Μάλμστρομ είπε ότι προχωρούν, αλλά με αργό ρυθμό, προσθέτοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή και θα έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Ας μην χαιρόμαστε. Η ΦΡΟΝΤΕΞ ήρθε σε συνενόηση με την Τουρκία και αποδέχτηκε τις γκρίζες ζώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.