25/2/10

Ο Περικλής επισκέπτεται την Αθήνα…

Αθήνα- Ακρόπολη χωρίς τον Περικλή και αντίστοιχα Μουσείο Ακρόπολης χωρίς τον δημιουργό του κλέους της μέσα στους αιώνες δεν υφίσταται. Στον μεγάλο οραματιστή και πολιτικό της αρχαιότητας, λοιπόν, στον οποίο οφείλεται ο Χρυσούς Αιών της Αθήνας- στα γράμματα, στις τέχνες και στην πολιτική με την εδραίωση της Δημοκρατίας- είναι αφιερωμένη η πρώτη περιοδική έκθεση του νέου μουσείου, η οποία θα εγκαινιασθεί μέσα στην άνοιξη.

Ειδικά γι΄ αυτήν μάλιστα θα ταξιδέψει στην Αθήνα η εξαιρετικής τέχνης προτομή του Περικλή που βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι «η φιλοσοφία της έκθεσης θα περιορισθεί στην περιγραφή του αντικειμένου και μόνον», όπως διευκρινίζει και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής.

Αντίθετα:
«Η έκθεση θα αναδείξει το πλαίσιο- πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό ασφαλώς- στο οποίο λειτούργησε ο Περικλής και υλοποιήθηκαν τα μεγάλα οικοδομικά προγράμματα της Αθήνας. Γιατί ο περίφημος Χρυσούς Αιών δεν αφορούσε μόνο τα γράμματα και τις τέχνες. Αποτυπώνει επίσης τις φιλοδοξίες, τις ζυμώσεις και τις συγκρούσεις της πρώτης Αθηναϊκής Δημοκρατίας» λέει ο κ. Παντερμαλής. Παρά τη σημασία και το εύρος του θέματος, πάντως, η έκθεση δεν θα είναι δαπανηρή, όπως ο ίδιος σπεύδει να δηλώσει.

http://www.greekinsight.com/article.php?id=33169

4 σχόλια:

 1. >Ειδικά γι΄ αυτήν μάλιστα θα ταξιδέψει στην Αθήνα η εξαιρετικής τέχνης προτομή του Περικλή που βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.<

  Να μην ξεχάσουμε, μαζί με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, να ζητήσουμε και την προτομή!!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο. Και θέλω να συμπληρώσω ότι αν έμεινε καμιά τοποθεσία με Ελληνικό όνομα να το αλλάξουμε με κανένα χριστιανικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. O xristianismos sou edose akoma mia 1000 autokratoria i..th..e,
  anarotiemai ean den itan o xristianismos ti tha isoun tora tourkos i slav.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν δεν ήταν ο χριστιανισμός η ανθρωπότητα θα ήταν χίλια χρόνια μπροστά !!Για χίλια χρόνια σταμάτησε το ρολόϊ του χρόνου για την ανθρωπότητα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.