26/2/10

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ ότι βοήθησαν ηγέτη σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης

Απάντηση στις κατηγορίες

Εικόνες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση από τη σύλληψη του Αμπντολμαλέκ Ρίγι

Σύλληψη «τύπου Οτζαλάν» για τον ηγέτη του ιρανικού κινήματος Τζουνταλάχ

Απέρριψε το Πεντάγωνο τις κατηγορίες του Ιράν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σουνιτική οργάνωση «Τζουνταλάχ» και αρνήθηκε ότι ο ηγέτης της Αμπντολμαλέκ Ρίγι βρισκόταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση προτού συλληφθεί, πριν από λίγες ημέρες.
Ο υπουργός Αντικατασκοπείας του Ιράν, Χεϊντάρ Μοσλεχί δήλωσε ότι ο Ρίγι βρισκόταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση 24 ώρες πριν τη σύλληψή του από άνδρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας. Υποστήριξε εξάλλου ότι ο Ρίγι είχε στην κατοχή του αφγανικό διαβατήριο, το οποίο του έδωσαν οι ΗΠΑ και είχε επισκεφθεί νωρίτερα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι ιρανικοί ισχυρισμοί ότι ο Αμπντολμαλέκ Ρίγι βρισκόταν σε εγκαταστάσεις του στρατού των ΗΠΑ πριν τη σύλληψή του είναι απολύτως εσφαλμένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ.
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Τζουνταλάχ είναι «τίποτα περισσότερο από ιρανική προπαγάνδα».
Η Τζουνταλάχ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 18 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 Ιρανοί, μεταξύ των οποίων 15 μέλη της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης. Η οργάνωση δρα στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Τεχεράνη Μοχάμαντ Αμπάζι δήλωσε ότι η σύλληψη θα μπορούσε να είχε γίνει «χωρίς τη βοήθεια του Πακιστάν».
Οι κατηγορίες του Ιράν ότι η Τζουνταλάχ έχει βάσεις στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν έχουν προκαλέσει τριβές στις διμερείς σχέσεις, αλλά η σύλληψη του Ρίγι θα μπορούσε να βοηθήσει για την εκτόνωση της έντασης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.