29/4/11

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή την επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του λαού μας και η 1η Μαΐου 2004 δικαιολογημένα σηματοδοτεί έναν κορυφαίο σταθμό στη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου.

Αυτή η μεγάλη επιτυχία ήταν το αποτέλεσμα της συλλογικής και σκληρής δουλειάς πολλών ετών. Δίκαιος έπαινος αξίζει σε όλες τις μέχρι τότε Κυβερνήσεις για την πολιτική βούληση και την προσήλωσή τους σε αυτό τον εθνικό στόχο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εναρμόνιση της νομοθεσίας, στους δημόσιους λειτουργούς για το ζήλο και τη συνέπεια που επέδειξαν και, πάνω απ όλα, στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια που με την εργατικότητα, τις θυσίες τους και την αποφασιστικότητά τους κατάφεραν να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, παρά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, την προσφυγιά, τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα.
Καθοριστικότερος όμως παράγοντας για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η αποφασιστική και άξια της ευγνωμοσύνης μας στάση της Ελλάδος και της Βουλής των Ελλήνων, η οποία είχε θέσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ένταξη των υπολοίπων εννέα υποψηφίων για ένταξη χωρών.
Στην ομιλία του στην τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Στοά Αττάλου στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, ένα περίπου χρόνο πριν από την ημερομηνία ένταξης που σήμερα γιορτάζουμε, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στη συλλογική προσπάθεια της διευρυμένης από σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων και απαιτήσεων της εποχής μας, η μικρή Κύπρος δεσμεύεται να καταθέσει τη δική της συμβολή. Δεσμεύεται να αναλάβει και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κυπριακό πρόβλημα δεν θα καταστήσει προβληματική την παρουσία της Κύπρου στους κόλπους της Ένωσης. Ούτε η ίδια η ένταξη θα ανακόψει τις ειλικρινείς προσπάθειές μας για λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, αισθανόμαστε τώρα πιο επιτακτική την ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για μια λειτουργική λύση που θα επιτρέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και που θα αναιρεί την τραγική ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας να είναι η μόνη διαιρεμένη χώρα στην ενωμένη Ευρώπη».
Λευκωσία, 1 Μαΐου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.