29/4/11

Μεγάλες διαδηλώσεις στις πόλεις της Συρίας

Διαδηλώσεις σε αστικά κέντρα και προάστια σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Ντεράα, ενώ οι αστυνομικοί πυροβολούν κατά του πλήθους στην πόλη Λατάκεια.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας τις απαγορεύσεις, διαδήλωσαν σήμερα απαιτώντας την ανατροπή του καθεστώτος στη Δαμασκό, τη Χομς, την Μπανιάς και σε άλλες πόλεις.
Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των «Νέων της συριακής εξεγερσης» να συμμετάσχουν στην «Παρασκευή της οργής», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μιντάν, ένα προάστιο της Δαμασκού. Στη Σάκμπα, κοντά στην πρωτεύουσα, ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι πολλές χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Κάτω το καθεστώς» ήταν το σύνθημα που επικρατούσε και στη Χομς, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν, για πρώτη φορά απευθείας, μέσω του Ίντερνετ.
Στην Μπανιάς ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 10.000, σύμφωνα με μέλη οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτοικοι της πόλης αλλά και των γειτονικών χωριών εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην Ντεράα, την πόλη που έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης και πολιορκείται από την Δευτέρα από το στρατό.
Ένας ακτιβιστής είπε ότι στο Ντέιρ Ελ-Ζουρ, 460 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν γκλομπ για να διαλύσουν δύο διαδηλώσεις περίπου χιλίων ατόμων μετά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά Αλ-Φαρούκ και Αλ-Οτμάν.
Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Λαττάκεια όπου μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.
Στο μεταξύ, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου εικονίζονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τραυματίστηκαν όταν, όπως υποστηρίζει, δέχτηκαν επίθεση στην πόλη Ντεράα. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι για την επίθεση αυτή ευθύνονται «εξτρεμιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τουλάχιστον επτά νεκροί στη Ντεράα
Την ίδια ώρα στη Ντεράα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά των \δυνάμεων ασφαλείας στην είσοδο της πόλης.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων χωρικών που είχαν φτάσει στην πολιορκημένη πόλη για να διαδηλώσουν σε ένδειξη υποστήριξης προς τους κατοίκους της.
«Πυροβολούσαν τους ανθρώπους στη δυτική πύλη της Ντεράα, στην περιοχή Γιαντόντα, περίπου τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι είδε δεκάδες τραυματίες να μεταφέρονται από άλλους διαδηλωτές και να απομακρύνονται με αυτοκίνητα από την περιοχή.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι ένοπλοι τρομοκράτες σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες στη Ντεράα
Τέσσερις Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο απήχθησαν σήμερα όταν μέλη μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πόλη Ντεράα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του στρατού.
«Μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα επιτέθηκε τα ξημερώματα σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ντεράα», είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο απήχθησαν», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ένας ακτιβιστής από την Ντεράα, ο Αμπντάλα Αμπάζιντ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν «υπερασπιζόμενοι τους κατοίκους» της πόλης.

Για «γενοκτονία» στη Συρία κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Εν τω μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση της χώρας, κατηγόρησαν σήμερα το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι διαπράτει «γενοκτονία» και κάλεσαν το λαό να μην υποταχθεί στους «τυρράνους».
«Κάθε Σύρος πολίτης ξέρει ότι το καθεστώς διαπράττει γενοκτονία στο συριακό έδαφος σε βάρος της βούλησης για χειραφέτηση που εξέφρασαν με την εξέγερσή τους οι νέοι πατριώτες που λαχταρούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Ο Θεός σας έπλασε ελεύθερους, μην αφήσετε τους τυρράνους να σας κρατούν σκλαβωμένους. Φωνάξτε με μια φωνή για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», προστίθεται στο κείμενο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.