28/4/11

Άφαντος ο Αχμαντινετζάντ από τη δημόσια σκηνή του Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν συμμετείχε ούτε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 22 Απριλίου, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τις φήμες που θέλουν το Ιράν να περνά μία βαθιά πολιτική κρίση. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.


Ο Αχμαντινετζάντ εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του την προηγούμενη εβδομάδα να απομακρύνει τον υπουργό Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί, κίνηση που προσέκρουσε στο βέτο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Ο Αχμαντινετζάντ ήταν απών και χθες Τρίτη από το Ανώτατο Συμβούλιο Πολιτιστικής Επανάστασης του οποίου προΐσταται, ενώ δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τις 22 Απριλίου, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος της προεδρίας.

Μία τέτοια απουσία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για τον Ιρανό πρόεδρο, ο οποίος συνήθως έκανε σχεδόν καθημερινά δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στην απουσία του Αχμαντινετζάντ. Ωστόσο, πολλοί ιστότοποι και ιστολόγια που πρόσκεινται σε διαφορετικές συντηρητικές οργανώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Αχμαντινετζάντ έχει αποφασίσει, εξασκώντας την πολιτική της κενής καρέκλας, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του τα οποία εκτιμά ότι απειλούν οι υπερσυντηρητικοί αντίπαλοί του στους κόλπους του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Bornanews, που πρόσκειται στο επίσημο πρακτορείο Irna, ο Αχμαντινετζάντ κατήγγειλε ενώπιον ενός βουλευτή που τον επισκεπτόταν μία "συνωμοσία" για να περιοριστούν οι εξουσίες του.

Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ενώ πολλά μέσα που πρόσκεινται στη σκληρή γραμμή του καθεστώτος διέψευσαν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους του καθεστώτος καταγγέλλοντας την "προπαγάνδα των εχθρών" του Ιράν.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου επισήμανε στον συντηρητικό ιστότοπο Khabaronline ότι περίπου 50 βουλευτές υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο ζητούν από τον Ιρανό πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του κοινοβουλίου.

Το Bornanews από την πλευρά του αναφέρει ότι ο Αχμαντινετζάντ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να "ρυθμίσει το πρόβλημα" απευθείας με τον Χαμενεΐ.

Αύξηση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου
Το Ιράν σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Το Ιράν παράγει το κατά 20% εμπλουτισμένο ουράνιο για τον ιατρικό ερευνητικό του αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. "Έχουμε μέχρι τώρα παράξει 40 κιλά του απαραίτητου ουρανίου για τον ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, και θα παράξουμε άλλα 80 κιλά ως τον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο Αμπολφαζί Ζοχρεβάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ζοχρεβάντ δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή ράβδων καυσίμου θα γίνεται στο εσωτερικό της χώρας στο μέλλον, καθώς η χώρα του πρέπει να γίνει αυτάρκης στον τομέα αυτό, αφότου η Δύση απέρριψε τη συνεργασία με το Ιράν για την παροχή καυσίμων για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης. http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.