Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει «συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές».
Μόνη της ήρθε η βαθύτερη ύφεση; Δεν είναι συνέπεια και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, δεδομένου μάλιστα ότι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εγκαταλείψει προ πολλού αυτό το στάδιο;
Και δεν συνιστά μία ακόμα αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που δεν επιτυγχάνει κανένα στόχο, αν αυτός δεν αναθεωρηθεί τρεις με τέσσερις φορές; Ομως οι αστοχίες του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, δεν τελειώνουν στην απόκλιση του ελλείμματος του 2010.
Ας θυμηθούμε λίγο ότι τον περασμένο Νοέμβριο κατήρτισαν από κοινού τον προϋπολογισμό του 2011. Σε ενάμιση μήνα από την έναρξη εφαρμογής του, στα μέσα Φεβρουαρίου, ΥΠΟΙΚ και τρόικα, διαπιστώνουν ότι ο προϋπολογισμός «δεν βγαίνει» και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,74 δισ. ευρώ.
Δύο μήνες αργότερα, στα μέσα Απριλίου αναθεωρούν το ύψος των έκτακτων μέτρων σε 3 δισ. ευρώ. Και βεβαίως δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τα μέτρα. Ενδεχομένως το καλοκαίρι το πακέτο των έκτακτων μέτρων να φτάσει στα 5 δισ. ευρώ.
Και προς τον Οκτώβριο είναι πιθανόν να ακούσουμε ότι, λόγω συνεχιζόμενης και βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης, έχουμε νέα αστοχία στο έλλειμμα, την οποία θα επωμιστούν ξανά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Απαντά σε όλα αυτά, μια φράση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που αναφέρεται στα οικονομικά μέτρα της δικής του κυβέρνησης, αλλά ταιριάζει απόλυτα στη δική μας περίπτωση.
Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Είναι πολύ εύκολο να επιλύει κάποιος προβλήματα σε βάρος όσων δεν διαθέτουν ισχύ, βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και δεν διαθέτουν κάποιο λόμπι να τους υποστηρίζει. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό, ούτε θαρραλέο».
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Ἀφοῦ τὸ δημόσιο δὲν μπορεῖ νὰ περικόψη τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήἈφοῦ ἡ λαμογιὰ εἶναι κανόνας.
Ἀφοῦ οὁ πολιτικοὶ νοιάζονται μόνο γιὰ τὴν έκλογή τους.
Ἀφοῦ ...
Ἀφοῦ ...
...
Εστω οτι ειναι ετσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως η τραπεζικη κριση του 2008 και ο πανικος του κοσμου επιδεινωσε την κριση της αγορας κλεινοντας μαγαζια και μειωνοντας τις νεες οικοδομες και αρα μειωνοντας τα εσοδα του κρατους απαυτους τους βασικους τομεις.
1.Γιατι δεν το προεβλεψαν;
2.Γιατι δεν περιορισαν το λαθρεμποριο στα πεζοδρομια που παρουσιαζει 6δις ετησιως φοροδιαφυγη και κατα 25δις μειωση του νομιμου τζιρου της αγορας;
3.Γιατι δεν το συζητησαν το προβλημα με την κομισιον και την Κεντρικη ευρωπαικη τραπεζα αλλα ετρεξαν απευθειας στο Δ.Ν.Τ.;
Aρα ή ειναι κακοηθεις ή εχουν στο μυαλο τους κατι που δεν ξερουμε.
Ηξεραν για την ύφεση, άλλωστε ειπαν ότι την είχαν προβλέψει. Τώρα θα πούνε ότι τους ξέφυγε και πέρασε τα αναμενόμενα όρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως η ουσία είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό, εμείς το εισπράττουμε.
Η ύφεση, σιγά-σιγά μας συρρικνώνει τις δυνατότητες, οδηγώντας μας σταδιακά στην εξαθλίωση.
Εκεί πάει το πράγμα. Ελίνα