29/4/11

Διάλογο συστήνει η Δαμανάκη Για την αντιμετώπιση των τουρκικών παρενοχλήσεων σε βάρος ψαράδων

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά προβλήματα στη Μεσόγειο, περιλαμβανομένου του θέματος παρενόχλησης Κύπριων ψαράδων από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, δήλωσε χθες η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη.


Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη, ύστερα από συνομιλίες, η κ. Δαμανάκη είπε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να τεθούν θέματα ναυτιλίας και ναυσιπλοΐας στα πλαίσια των συνομιλιών που γίνονται για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα κριθεί και από την ανταπόκρισή της στα θέματα αυτά.

Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε ότι η κατοχή και η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού από μέρους της Τουρκίας δεν συμβαδίζει ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με οποιανδήποτε έννοια διεθνούς νομιμότητας, και εξέφρασε ικανοποίηση που η κ. Δαμανάκη επαναλαμβάνει τη θέση της Επιτροπής για λύση των προβλημάτων στη βάση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης, η επίσκεψη της κ. Δαμανάκη ''γίνεται κυρίως ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία'', προσθέτοντας ότι ''ένα από τα μεγάλα θέματα που θα διαχειριστούμε και ενδεχομένως να αποφασιστούν επί κυπριακής προεδρίας είναι η μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τα θέματα που αφορούν την κοινή οργάνωση της αγοράς, καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας''.

Είπε, επίσης, ότι η συνεργασία της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως με την κ. Δαμανάκη θα είναι ''ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν την κατάληξη των μεγάλων αυτών θεμάτων''.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκονται ''στο ίδιο πλαίσιο σκέψης και αντίληψης'' με την κ. Δαμανάκη, όπως τη στήριξη της παράκτιας αλιείας, την πολιτική δημιουργίας υποδομών για την αλιεία και τους αλιείς.

Στη συνέχεια, είπε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Κύπρο στους τομείς αυτούς είναι πλήρης, και αναφέρθηκε στα σημερινά εγκαίνια του αλιευτικού καταφυγίου στο Ζύγι, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί ''το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την αλιεία που έγινε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Προετοιμασίες για την προεδρία

Ο κ. Ηλιάδης είπε, επίσης, ότι η επίσκεψη της κ. Δαμανάκη έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, ''στα οποία έχουμε βρει ανταπόκριση, κατανόηση και θεωρούμε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν απλώς εγκάρδιες και πολύ φιλικές, αλλά αποτελεσματικές για τα συμφέροντα της Ε.Ε. στον τομέα της κοινής αλιευτικής πολιτικής, αλλά και χρήσιμες για τα κυπριακά ενδιαφέροντα στους τομείς της αρμοδιότητας της κ. Δαμανάκη''.

Όπως είπε, στις συνομιλίες με τον Υπουργό Γεωργίας συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. ''Έγκαιρα θέλουμε να θέσουμε τους στόχους και να τους προετοιμάσουμε'', είπε, προσθέτοντας ότι ''αυτήν τη στιγμή, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή αλιεία είναι η προετοιμασία και η απόφαση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής''.

Η κατοχή δεν συμβαδίζει με το κεκτημένο

Σ' ερώτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι αλιείς λόγω της τουρκικής κατοχής, καθώς και τις επιθέσεις που δέχονται από τον κατοχικό στρατό, η κ. Δαμανάκη είπε ότι ''για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα θέματα της ασφάλειας της αλιείας, τα θέματα της προστασίας των συνόρων μας είναι πολύ σημαντικά και αυτά δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορούν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο''. ''Προβλήματα υπάρχουν παντού, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι, εξ αιτίας του πολιτικού παρελθόντος, εδώ χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η γενική θέση της Επιτροπής είναι ότι τα ζητήματα αυτά λύνονται στο βαθμό που υπάρχει διάλογος, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Τα θέματα αυτά, τα θέματα του ελέγχου της παράνομης αλιείας και του αλληλοσεβασμού τέθηκαν από εμένα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', είπε.

Η κ. Δαμανάκη είπε ότι ''παντού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, εφαρμόζοντας τις ίδιες αρχές'', προσθέτοντας ότι ''και για την Κύπρο, αλλά και για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη συνολικά, η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε''.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αυτό το θέμα ηγέρθη με την κ. Δαμανάκη και ότι ''είναι κοινή η θέση μας ότι μόνο με το σεβασμό της διεθνούς και της κοινοτικής νομιμότητας είναι δυνατόν να υπάρξει ασφάλεια και ομαλή άσκηση, όχι μόνο της αλιείας, αλλά και όλων των νόμιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων''.

''Η κατοχή και η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού από μέρους της Τουρκίας δεν συμβαδίζει ούτε με το κεκτημένο ούτε με καμιά έννοια διεθνούς νομιμότητας. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση και χαιρόμαστε ότι η Επίτροπος επαναλαμβάνει τη θέση τής Επιτροπής για λύση των προβλημάτων στη βάση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου'', πρόσθεσε.

Η ΚΥΠΡΟΣ
Καλό παράδειγμα στην απορρόφηση κονδυλίων

Η Κύπρος δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δήλωσε η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη.

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Δαμανάκη ανέφερε πως «τα ευρωπαϊκά κονδύλια τουλάχιστον των υπηρεσιών μου, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πιάνουν τόπο».

Θα εγκαινιάσουμε αύριο, σημείωσε, ένα μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο που έχει συγχρηματοδοτηθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση και το Ταμείο Αλιείας.

Τόνισε ότι στο κέντρο των συζητήσεων που είχε με την κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται η έγκαιρη προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας.

«Στόχος μας είναι η Κυπριακή Προεδρία να είναι μια ευρωπαϊκή προεδρία, με όλο το νόημα της λέξης. Να είναι, δηλαδή, ουσιαστική, αποτελεσματική και να δώσει συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Τουλάχιστον για τα θέματα του χαρτοφυλακίου μου, νομίζω ότι αυτό μπορώ να το υποσχεθώ», συμπλήρωσε.

Είπε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον ενημέρωσε για τα θέματα του χαρτοφυλακίου της, για θέματα της αρμοδιότητάς της ως Επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιείας στην Ε.Ε. «Συζήτησα με τους Υπουργούς και θα ολοκληρώσω τις επαφές, συζητώντας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα θέματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής και τις πολιτικές για τις θαλάσσιες υποθέσεις», πρόσθεσε. Βρισκόμαστε, συνέχισε, στο κέντρο της προσπάθειας που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής.

«Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί η αειφορία του περιβάλλοντος αλλά και η κοινωνική αειφορία, ώστε οι ψαράδες μας και ιδιαίτερα οι παράκτιοι ψαράδες να έχουν μέλλον», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως όλα αυτά συζητήθηκαν με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία μας μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιητική».

Ανέφερε ότι τα θέματα της Θαλάσσιας Πολιτικής αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Μεσόγειος σήμερα, που όμως δίνει ευκαιρίες για να έχουμε γαλάζια οικονομική ανάπτυξη, αξιοποίηση του θαλάσσιου δυναμικού και καλή συνεργασία όλων των λαών προς όφελος όλων.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και στον τομέα αυτό.
http://www.sigmalive.com

3 σχόλια:

  1. Σολο αυτο το πανηγυρι της παγκοσμιας εξουσιας απο την FED και μονο απο την FED ,η οποια χρησιμοποιει την Ουασιγκτον και τον παντουρκισμο του Γκιουλεν,
    χρησιμοποιει και τους δικους μας πολιτικους ως Δουρειο ιππο για την διαλυση της Ευρωζωνης και σε δευτερευοντα ρολο τον ελεγχο της τυχον ανεξαρτοποιησης της τουρκιας.
    Οσο η τουρκια παιζει το παιχνιδι της FED ,oι "προοδευτικοι" του ψευδοελληνικου κοινοβουλιου θα τεινουν μονιμως χειραν φιλιας,υποχωρωντας σολες τις απαιτησεις της τουρκιας.
    Το Ισραηλ δε εχει μονιμα τον ρολο του κακου.
    Εμεις δε ειμαστε ο Mπαλαντερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δαμανάκη είναι ένα ακόμα τουρκόδουλο άτομο. Δέν τήν ενοχλεί ο τουρκικός εθνικισμός αλλά ως γνήσια αριστερή ωρύεται εναντίον τού ελληνικού εθνικισμού.

    Τήν θυμάμαι στήν τηλεόραση νά λέει ότι "εμείς οι αριστεροί έχουμε ιδιαίτερη ευασισθησία γιά τίς μειονότητες". Καί σκέφτηκα. Επιτέλους καί ένας αριστερός θά μιλήσει γιά τήν μειονότητα τών Ρωμιών τής Πόλης πού σταυρώνεται καθημερινώς.

    Η Δαμανάκη συνέχισε: "Γιαυτό πρέπει νά βοηθήσουμε τήν μειονότητα τών μουσουλμάνων τής Θράκης νά λύση τά προβλήματά της.....".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ fstav,

    Και μένα αυτη η κυρία που τη σπάει:
    ''παντού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, εφαρμόζοντας τις ίδιες αρχές'' Αυτό και αν είναι ανέκδοτο! Ακούς τις ίδιες αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.