29/4/11

Ευτυχής για τις σχέσεις με Κύπρο

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Το άριστο επίπεδο των κυπροϊσραηλινών σχέσεων επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ισραήλ Μάρκος Κυπριανού και Avigdor Lieberman.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως της σημερινής σύσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την κρίση στην περιοχή.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στις συχνές συναντήσεις και συζητήσεις των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος με τον Ισραηλινό Υπουργό και εξήρε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ. Κυπριανού, και έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ.

Η σύσκεψη των ΥΠΕΞ

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν και να ανασκοπήσουν τις διμερείς σχέσεις, «και την ίδια ώρα να καταπιαστούμε με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και για τις δύο χώρες. Έχουμε συζητήσει -τόνισε- σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία και τις προοπτικές στη Μέση Ανατολή και επίσης συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε, επιπρόσθετα, πολύ σημαντικές αυτές τις συζητήσεις για κάθε χώρα της Ευρώπης, όπως επίσης και για την Κύπρο, προκειμένου «να ακούσουμε σχετικά με αυτά τα θέματα τις διαφορετικές προοπτικές και εκτιμήσεις, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, παράλληλα, στη σημερινή σύσκεψη με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών και τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους, λέγοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία, με έναν πιο ανεπίσημο τρόπο, να ανταλλάξουν απόψεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Αυτό θα είναι μια ευκαιρία για εμάς από την ευρωπαϊκή πλευρά να ακούσουμε μια διαφορετική προοπτική, και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μιαν ανοικτή συζήτηση, χωρίς ατζέντα και επισημότητες», διευκρίνισε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε, επίσης, την ευκαιρία που είχαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί να συζητήσουν την περασμένη εβδομάδα με τους ομολόγους τους από τις χώρες του Κόλπου, και πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να ακούσουν την πλευρά και τις εκτιμήσεις του Ισραήλ για το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα.

Λίμπερμαν: Ιστορική η επίσκεψη Χριστόφια

Από την πλευρά του, ο κ. Lieberman, λέγοντας αρχικά -και αστειευόμενος- ότι η συζήτηση ήταν τόσο ελεύθερη, ώστε μίλησαν και για το προχθεσινό ισπανικό ντέρμπι μεταξύ Ρεάλ και Μπαρσελόνα, ανέφερε ότι ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.

«Έχουμε πολλά θέματα στην ατζέντα των διμερών μας σχέσεων και γι’ αυτό είμαι πολύ ευτυχής», είπε ο κ. Lieberman, αναφέροντας τους τομείς του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ιστορική την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις και ότι παρακολουθούν τα γεγονότα που εξελίσσονται.

Ερωτηθείς σχετικά με τον στολίσκο των ακτιβιστών που προτίθεται να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα περί τα τέλη του Μάη, ο κ. Lieberman είπε ότι «είναι καθαρό για όλους ότι ο πραγματικός σκοπός του στολίσκου δεν είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους της Γάζας και να μεταφέρει οποιαδήποτε πραγματική βοήθεια, αλλά να βλάψει το Ισραήλ».

«Όπως οποιοδήποτε άλλο ανεξάρτητο κράτος δεν υποτασσόμαστε», υπογράμμισε, σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβλαβή για «την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, και θα αποτρέψουμε, φυσικά, όποια προσπάθεια λαθρεμπορίου όπλων και εκρηκτικών», κάνοντας, επίσης, λόγο για επιθέσεις τον περασμένο μήνα στον πληθυσμό του Ισραήλ, καθώς και για λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών από κάποιο πλοίο.

Συρία και Ιράν, όπως Λιβύη…

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Lieberman είπε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Δεν θα επέμβουμε ποτέ στα εσωτερικά ζητήματα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Βεβαίως, έχουμε τις ανησυχίες μας και, όσον αφορά τη Λιβύη, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα έχει εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική αρχή για την προστασία του πληθυσμού των αμάχων. Και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται η ίδια αρχή και η ίδια συμπεριφορά όπως στη Λιβύη, και στη Συρία και στο Ιράν και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό που είδαμε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, νομίζω είναι αντίθετο με αυτή την αρχή», κατέληξε.
http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.