30/4/11

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν την έναρξη των επιχειρήσεών τους

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν την έναρξη των επιχειρήσεων τους για την περίοδο της άνοιξης προειδοποιώντας ότι τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα αποτελούν το στόχο του κύματος επιθέσεων που θα εξαπολύσουν σε όλη τη χώρα.


Σε ανακοίνωσή τους οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές προειδοποιούν του Αφγανούς πολίτες να μένουν μακριά από δημόσιες συγκεντρώσεις, στρατιωτικές βάσεις, αυτοκινητοπομπές, κυβερνητικά κτίρια, καθώς αυτά θα αποτελούν τον κύριο στόχο των επιθέσεων.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν εκδίδεται μια ημέρα μετά την προειδοποίηση ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και δυτικών διπλωματών ότι αναμένουν κλιμάκωση των επιθέσεων την προσεχή εβδομάδα. «Οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών κέντρων, τόπων συγκέντρωσης, αεροπορικών βάσεων, κέντρων πυρομαχικών και επιμελητειακής βοήθειας, στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών των ξένων εισβολέων σε όλα τα σημεία της χώρας», τονίζουν.

Ανώτεροι στρατιωτικοί δήλωσαν την Παρασκευή ότι σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών, οι επιθέσεις που οργανώνουν οι Ταλιμπάν με την υποστήριξη του δικτύου Χακάνι που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, καθώς και άλλων ανταρτών, θα περιλαμβάνει και επιθέσεις αυτοκτονίας. Δυο διοικητές του ΝΑΤΟ προέβλεψαν ότι το κύμα βίας θα διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον και διοικητές της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) μιλούν για επιτυχείς επιδρομές εναντίον μιας αυξανόμενης εξέγερσης μετά την αποστολή επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέρυσι. Οι Ταλιμπάν στην επιχείρησή τους που φέρει την κωδική ονομασία «Badar» θα στοχεύουν εναντίον των ξένων δυνάμεων, μελών της κυβέρνησης Καρζάι, βουλευτών, των επικεφαλής ξένων και εγχώριων εταιριών που εργάζονται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι Αφγανοί πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι πρέπει να μένουν μακριά από συγκεντρώσεις, αυτοκινητοπομπές και κέντρα του εχθρού για να μην πληγούν κατά τις επιθέσεις των Μουτζαχεντίν εναντίον του εχθρού», τονίζουν.

Η βία στο Αφγανιστάν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2010 που αποδείχτηκε η χειρότερη χρονιά όσον αφορά τους θανάτους αμάχων και στρατιωτών, μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή και την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Εν τω μεταξύ, καμιά σχέση δεν έχει διαπιστωθεί επί του παρόντος μεταξύ των ανταρτών Ταλιμπάν και του αφγανού πιλότου της πολεμικής αεροπορίας που θεωρείται ύποπτος για το θάνατο εννέα εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 27 Απριλίου, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν την εκδοχή αυτή, ανακοίνωση το ΝΑΤΟ.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει τους πυροβολισμούς σε διένεξη μεταξύ των ξένων στρατιωτών και του αφγανού πιλότου, ενώ ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, είχε δηλώσει ότι ήταν μια επίθεση που πραγματοποίησε ένας καμικάζι που εργαζόταν στη βάση.
http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.