28/4/11

Το Κόσοβο θα διεκδικήσει επιστροφή ακινήτων από το Μαυροβούνιο

Οι αρχές της Πρίστινας ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν από το Μαυροβούνιο την επιστροφή ή την καταβολή της αξίας ακινήτων πρώην κρατικών επιχειρήσεων του Κοσόβου, που βρίσκονται στο Μαυροβούνιο.
    Εφ’ όσον αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο, η κυβέρνηση του Κοσόβου θα ζητήσει την επιστροφή 172 ακινήτων και από τις άλλες χώρες, πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων έχει καταρτίσει κατάλογο με τα ακίνητα, τον οποίο θα παρουσιάσει στις κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου, της Σλοβενίας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο, η κυβέρνηση του Κοσόβου θα διεκδικήσει από Μαυροβούνιο 42 ακίνητα και από τη Σερβία 104.

    Η μάχη για τα ακίνητα θα αρχίσει από το Μαυροβούνιο, επειδή η χώρα έχει τις πιο ανοιχτές σχέσεις με το Κόσοβο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου, Αρτάμ Μπεχράμι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βιέστι» της Ποντγκόριτσας, είπε ότι το Μαυροβούνιο μέχρι στιγμής διευθέτησε διακρατικά προβλήματα με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

    Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν απευθύνθηκε μέχρι τώρα στο υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου για το θέμα της ακίνητης περιουσίας, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίρσαντ Μπίμποβιτς.

    Ο κ. Μπίμποβιτς τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με το Κόσοβο και όλες τις γειτονικές χώρες.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου σημείωσε ότι πιθανές συνομιλίες για περιουσιακά θέματα δεν αποτελούν δύσκολο ζήτημα ή πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για αναβάθμιση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

    Η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει συγκροτήσει επιτροπή για το θέμα της επιστροφής περιουσιών, η οποία όμως δεν έχει ακόμη λάβει τον τελικό κατάλογο ακινήτων με τα ακριβή στοιχεία,

  ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.