29/4/11

Βουλγαρία: Ταχεία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού


«Η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων συγκριτικά με τον συνολικό πληθυσμό της. Ο αριθμός τους αυξάνεται ταχύτατα, σύμφωνα με δεξιές οργανώσεις και ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι στο μέλλον η Βουλγαρία θα μπορούσε να γίνει μια χώρα με μουσουλμανική  πληθυσμιακή πλειοψηφία», επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα ‘Κουρίρ’.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο αριθμός των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας αποτελεί περίπου το 13 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, ενώ ο Ορθόδοξος πληθυσμός εκπροσωπεί το 87 τοις εκατό.

Tα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων είναι πολύ μικρότερος από τα ποσοστά των Ορθόδοξων πιστών.

Αν όμως αναλύσουμε τους δημογραφικούς δείκτες, τότε θα μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων έχει αλλάξει ριζικά.

Το ποσοστό γεννήσεων των εθνικά Βουλγάρων είναι αρκετά μικρό και δεν μπορεί να καλύψει την θνησιμότητα. Έτσι παρουσιάζεται μια ετήσια μείωση του εθνικού βουλγαρικού πληθυσμού που αντιστοιχεί περίπου σε 30 χιλιάδες άτομα.

Αντιθέτως, οι εθνικά Τούρκοι και οι Ρομά, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι, έχουν  θετική φυσική εξέλιξη. Οι Τούρκοι στη Βουλγαρία έχουν ήδη, υπερβεί το δέκα τοις εκατό και οι Ρομά το τέσσερα τοις εκατό.

Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία πληθυσμιακά στοιχεία και συγκεκριμένα με την απογραφή του 2011 καταμετρήθηκαν 7.351.234 κάτοικοι, ενώ το 2001, ο αριθμός τους ήταν 7.928.901. Σε δέκα χρόνια ο πληθυσμός  της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 600 χιλιάδες άτομα.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ρούσε και του Ιδρύματος της «βουλγαρικής κοινωνίας», βγήκε ως συμπέρασμα ότι οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα σε 34 δήμους της Βουλγαρίας, ενώ σε άλλες περιοχές θα καλύπτουν μόνο το 50 ή 60 τοις εκατό του πληθυσμού.

Ο Πέτερ Ιβάνοφ, καθηγητής Πανεπιστημίου,  δεν πιστεύει ότι οι Βούλγαροι έχουν αρνητική ανάπτυξη 7,9 τοις εκατό, αλλά μεγαλύτερη.

«Αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός της μετανάστευσης, όπου ένα εκατομμύριο άτομα εγκατέλειψαν την Βουλγαρία, έχουμε μια πραγματική μείωση του πληθυσμού κατά 11 τοις εκατό», σύμφωνα με τον Ιβάνοφ.


--
«Рапидно расте бројот на муслимани во Бугарија»
Kurir, 29.4.2011.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

2 σχόλια:

  1. Αὐτὸς εἶναι ὁ δυτικὸς πολιτισμός, ἠδονὴ καὶ τίποτε ἄλλο.
    Ἔεε... τὶ νὰ κάνουμε ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ συντηρήση τἢν κουλτούρα του.
    Δεῖτε ἐδῶ στὴν Ἑλλάδα, ὅσοι μετανάστες ἐνσωματώνονται πλήρως παύουν νὰ γεννᾶνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκόγυφτοι πλιατσικολόγοι,έχουν ρημάξει όλη την β.Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.