27/4/11

Ο Πετρέους το νέο αφεντικό της CIA, ο Πανέτα στο Πεντάγωνο

Τον μέχρι σήμερα επικεφαλής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του διευθυντή της CIA, μόλις ο Λίον Πανέτα, νυν αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, διοριστεί στη θέση του υπουργού Άμυνας.


Αυτές είναι οι αλλαγές που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος, αλλάζοντας τη σύνθεση της ομάδας εθνικής ασφάλειας, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία. Ο σημερινός αρχηγός του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς διορίστηκε από τον ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και έχει τονίσει ότι θα παραιτηθεί αργότερα φέτος.

Με την τοποθέτηση του Πανέτα στη θέση-κλειδί, ο Ομπάμα θα διατηρεί έναν Δημοκρατικό στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εμπλέκεται σε ευαίσθητες πολιτικές διαδικασίες στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Ο 58χρονος Πετρέους είναι αρκετά δημοφιλής. Υπέρ του επισημαίνεται ότι τράβηξε το Ιράκ από το χείλος του εμφύλιου πολέμου, μετά την αμερικανική εισβολή το 2003, και πριν αναλάβει τη διοίκηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Πηγές του Λευκού Οίκου έλεγαν τελευταία ότι αναζητείται μια καλή θέση για τον Πετρέους, ώστε να μην επιλεγεί από τους ρεπουμπλικανούς να σταθεί απέναντι στον Ομπάμα το 2012.

Ο Πανέτα, που γίνεται 73 ετών τον Ιούνιο, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής. Υπήρξε επίσης προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.