29/4/11

Εγείρουν θέμα και με την ψήφο πολιτών της ΠΓΔΜ που ζουν στην Ελλάδα

Θέμα με τη συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ που ζουν στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, εγείρουν τα Σκόπια, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή της γειτονικής χώρας, δίνεται το δικαίωμα, για πρώτη φορά, στην ομογένεια της ΠΓΔΜ να ψηφίσει στις εκλογές και να εκλέξει τρεις βουλευτές (από έναν στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).
Οι ομογενείς της ΠΓΔΜ μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά στις διπλωματικές αρχές της χώρας τους στο εξωτερικό και σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία πρέπει προηγουμένως να υπάρξει δημόσια πρόσκληση, μέσω δημοσίευσης αγγελίας σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στους τόπους όπου υπάρχουν διπλωματικές αρχές. Εάν δεν υπάρξει τέτοια δημόσια πρόσκληση, τότε δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή των εκλογών.

Το Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και το προξενείο της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη έστειλαν σχετικές αγγελίες προς δημοσίευση σε έξι ελληνικές εφημερίδες (τρεις της Αθήνας και τρεις της Θεσσαλονίκης), στις οποίες όμως η χώρα αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik), οι έξι ελληνικές εφημερίδες, στις οποίες απεστάλησαν οι αγγελίες, ανέφεραν στις διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ ότι δεν μπορούν να δημοσιεύσουν την αγγελία όταν η χώρα αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αποδεκτό από τις διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί νομικό κενό σχετικά με την ψηφοφορία των ομογενών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τους εκλογικούς καταλόγους που υπάρχουν στις δύο διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι 490 ψηφοφόροι.
http://www.naftemporiki.gr/

4 σχόλια:

 1. Υπαρχει καποιος που πιστευει ακομη στον πατριωτισμο των ψευδοελληνων πολιτικων ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωστε οι εφημερίδες έκαναν την έκπληξη;;;;; Δεν το δημοσίευσαν;;; Ομως, ειναι ευκαιρία να μαθουμε ποιοί ειναι οι 480 και τι σχέση εχουν με το ελληνικό κράτος;;; πχ ειναι συνταξιούχοι;;;ειναι δημοσιοι υπάλληλοι;; μπορούν να εχου 2 υπηκοότητες;; οσοι εχουν,αν εχουν,,,,κλπ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σκοπιανά μεσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Λαβρωφ θα παραδώσει στον Γκρουεφσκι αρχεία από το Ρωσικό ΥΠΕΞ που πιστοποιούν την ύπαρξη του «μακεδονικού» έθνους και του αγώνα του για ανεξαρτησια από τον 18ο αιώνα.
  (ειδηση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.