29/4/11

Συρία: Κάλεσμα σε διαδήλωση από την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε το λαό της Συρίας να κατεβεί σε διαμαρτυρία στους δρόμους, την Παρασκευή, μετά την προσευχή της εβδομάδας.

H παράνομη στη Συρία Μουσουλμανική Αδελφότητα, με μανιφέστο που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης, κάλεσε το λαό της χώρας να κατεβεί την Παρασκευή, μετά την καθιερωμένη προσευχή της εβδομάδας, στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος Άσαντ και απαιτώντας ελευθερία και δημοκρατία.


«Μην αφήνετε το καθεστώς να φυλακίζει στα μπουντρούμια τους συμπατριώτες σας. Ενώστε τις φωνές σας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μην επιτρέπετε στον τύραννο να σας κρατάει σκλαβωμένους. Ο Θεός είναι μεγάλος», αναφέρεται στη διακήρυξη που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αυτή, που στη Συρία έχει κηρυχθεί ως εκτός νόμου και της οποίας η ηγεσία βρίσκεται στην εξορία, παίρνει επισήμως θέση υπέρ των διαδηλωτών και κατά του καθεστώτος, επενδύοντας, με την απαραίτητη στον μουσουλμανικό κόσμο, θεολογική τεκμηρίωση πολιτικά αιτήματα. Ταυτόχρονα για πρώτη επίσης φορά η Μουσουλμανική Αδελφότητα, καλεί ευθέως το λαό να κινητοποιηθεί κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, από τότε που ξεκίνησαν, πριν από 6 εβδομάδες, οι διαδηλώσεις υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και κατά των περιορισμών της διαφθοράς και της απολυταρχικής διακυβέρνησης, στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Την ιδιαίτερη σημασία που μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η επίσημη, πλέον, ανάμιξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογραμμίζει και το παρελθόν της σχέσης της οργάνωσης με την οικογένεια του σημερινού ηγέτη της Συρίας.

Το 1982, ο Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου Μπασάρ, είχε καταπνίξει στο αίμα εξέγερση στην πόλη Χαμά, που είχε υποκινηθεί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς. Ελάχιστη υπήρξε εκείνη την εποχή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Εν τω μεταξύ στελέχη της οργάνωσης αποκρούουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος, ότι πίσω από τη λαϊκή εξέγερση κρύβονται ισλαμιστές τρομοκράτες, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη από τις στυγνές μεθόδους διακυβέρνησης της χώρας, που εφαρμόζουν εις βάρος του λαού, αλλά και από τη βία που του ασκούν, προκειμένου να καταπνίξουν την αντίδρασή του.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαβάσια, την περασμένη Παρασκευή στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής βρήκαν το θάνατο από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, περισσότεροι από 120 άνθρωποι, ενώ τρεις ημέρες αργότερα από την επέμβαση της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας υπό τις διαταγές του αδελφού του προέδρου Άσαντ, στη Ντεράα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές, κατά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Την Παρασκευή συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι πρέσβεις της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξεταστεί και το ενδεχόμενο δέσμευσης της οικονομικής βοήθειας προς τη Συρία που ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.