28/4/11

Καλπάζει το χρέος σε όλη την ΕΕ

του Γ. Δελαστίκ
Στον αέρα έχει τιναχτεί το Μάαστριχτ στις προβλέψεις του για το ανώτατο επιτρεπτό όριο του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ όσο και στα 17 κράτη που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Γιούροστατ, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.
Ποιο 3% ως ανώτατο όριο του ελλείμματος; Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες της ΕΕ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται στο 6,4% του ΑΕΠ.


Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στις 22 από αυτές τις χώρες το έλλειμμα υπερβαίνει το όριο 3% και μόνο σε 5 όλες κι όλες χώρες είναι κάτω από το 3%, μέσα δηλαδή στις προβλέψεις του Μάαστριχτ.
Πρόκειται μόνο για τις τρεις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) συν το ζάπλουτο Λουξεμβούργο και την Εσθονία.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο μέρος όρος του ελλείμματος του προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 6%.
Και εδώ οι 14 χώρες έχουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% και μόνο τρεις χώρες μικρότερο απ' αυτό - πρόκειται για τρεις χώρες που έχουμε ήδη αναφέρει (Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Εσθονία).

Θλιβερή πρωταθλήτρια του ελλείμματος είναι και πάλι το 2010 η Ιρλανδία, κυριολεκτικά απογειωμένη όμως στο... 32,4% (!!!) του ΑΕΠ της εξαιτίας της εγκληματικής απόφασης της εκδιωχθείσης κυβέρνησής της να... κρατικοποιήσει τα χρέη των τραπεζών καταβαραθρώνοντας την οικονομία της χώρας.

Για τη δεύτερη θέση παλεύουν η Ελλάδα με 10,5% και η Βρετανία με 10,4% και με σαφείς, εκφρασμένες εγγράφως υποψίες της Γιούροστατ ότι οι Αγγλοι έχουν κάνει λαθροχειρίες στα στατιστικά στοιχεία με τις στρατιωτικές δαπάνες τους. Κοντά μας σε απόσταση αναπνοής η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 9,2% και 9,1% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.
Καθόλου μακριά δεν βρίσκεται και η Γαλλία με έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, ελάχιστα βελτιωμένο από το 7,5% που είχε το 2009.
Ούτε γι' αστείο φυσικά δεν ισχύει και το όριο του 60% του ΑΕΠ που καθόριζε το Μάαστριχτ ως ανώτατη επιτρεπτή τιμή για το δημόσιο χρέος. Αυτό συνεχίζει να επιδεινώνεται διαρκώς, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ βαθύτερο δομικό πρόβλημα πανευρωπαϊκών διαστάσεων και όχι με τις... σπατάλες και την τεμπελιά των μεσογειακών λαών που δήθεν ζουν εις βάρος των εργατικών Γερμανών.

Ξεπερνά το 85% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος των 17 χωρών της Ευρωζώνης κατά μέσο όρο από 79,3% που ήταν πέρυσι. Μόνο 5 χώρες είχαν δημόσιο χρέος το 2010 κάτω από 60% του ΑΕΠ τους, ενώ οι υπόλοιπες 12 υπερβαίνουν το όριο.
Στο σύνολο της ΕΕ των «27» ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους ανέβηκε στο 80% του ΑΕΠ από 74,4% που ήταν το 2009.
Εδώ πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 το δημόσιο χρέος σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε στις 25 (!) από τις 27 χώρες της ΕΕ και μειώθηκε μόνο σε 2.

Αξιοθρήνητη «πρωταθλήτρια» στο δημόσιο χρέος φυσικά η Ελλάδα με ποσοστό 142,8% του ΑΕΠ έναντι του 127,1% του 2009, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 119%, το Βέλγιο με 96,8% και την Ιρλανδία με 96,2%, η οποία είχε δημόσιο χρέος ανερχόμενο μόλις στο 25% του ΑΕΠ της μόνο τρία χρόνια νωρίτερα.
Με εξαίρεση τις τρεις σκανδιναβικές χώρες και το Λουξεμβούργο, οι 11 από τις 15 χώρες της «παλιάς» ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης έχουν σήμερα χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ τους.

Προσωρινό είναι επίσης το φαινόμενο, κατά την άποψή μας, του συγκριτικά χαμηλού δανεισμού των χωρών του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Οι κυβερνήσεις τους δεν δανείζονται πολύ γιατί κανένας για την ώρα δεν τους δίνει αφειδώς δάνεια και γιατί οι πληθυσμοί τους ανέχονται μοιρολατρικά κάθε είδους στερήσεις μετά την κατάρρευση των προηγούμενων καθεστώτων, πράγμα το οποίο όμως σταδιακά θα αλλάξει.

ΣΗΜΕΡΑ Δεν θα έμπαινε κανένας στο ευρώ!

Σχεδόν καμία χώρα δεν θα έμπαινε στην Ευρωζώνη με βάση τα σημερινά στοιχεία των 17 κρατών που τη συναποτελούν, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους! Οι 12 από τις 17 χώρες θα απορρίπτονταν γιατί έχουν δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους και οι 14 από τις 17 θα απορρίπτονταν επειδή έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους πάνω από το 3% του ΑΕΠ που ορίζει το Μάαστριχτ! Το διασκεδαστικό είναι πως θα απορρίπτονταν από την Ευρωζώνη τόσο η... Γερμανία όσο και η Γαλλία, αποτυγχάνοντας μάλιστα και στα δύο κριτήρια! Το Βερολίνο έχει χρέος 83,2% και έλλειμμα 3,3%, ενώ το Παρίσι χρέος 81,7% και έλλειμμα 7%...
ethnos.gr

1 σχόλιο:

 1. Το email της (Ηθικης)χρεωκοπιας οχι της Ελλαδας αλλα της Citigroup
  [TVXS - Πέμ 28/04/2011]

  ...Αποστολέας φέρεται να είναι ο 46χρονος Paul Moss, ο οποίος δεν πρόκειται για κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αλλά μάλλον για ένα πιόνι στο παιχνίδι των ισχυρών μεγιστάνων και των hedge funds, που ευελπιστούν να βγάλουν δισεκατομμύρια από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
  Κατά το παρελθόν, μεγάλοι κερδοσκόποι έβγαζαν χρήματα που θα ονειρεύονταν ακόμα και τα καρτέλ κοκαΐνης της Κολοβίας, με αυτόν ακριβός τον τρόπο. Το 1992, ο George Soros κέρδισε ένα δισεκατομμύριο με την καμπάνια του εναντίον της στερλίνας, ενώ το 1997 κατηγορήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Mahathir Mohamad, ότι υπονόμευσε το νόμισμα κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης.
  Οι Έλληνες που, ενάμιση χρόνο τώρα, κουνάνε το δάχτυλό τους προς τους αόρατους κρεδοσκόπους, βρήκαν επιτέλους έναν «εγκληματία» με σάρκα και οστά. Σημαντική λεπτομέρεια: το διαβόητο μήνυμα διέρρευσε μέσω των ελληνικών εφημερίδων.
  Ο Moss έγραφε μεταξύ άλλων: «τα τελευταία 20 λεπτά, αυξάνονται οι φήμες στην αγορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από το σαββατοκύριακο του Πάσχα. Τα spread των διετών ομολόγων, αυξήθηκαν το μεσημέρι κατά 100 μονάδες βάση, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο -4, -6 και +2%».
  Εάν αυτό είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για αυτό το «έγκλημα», η Ίντερπολ καλύτερα να αναβάλει το ταξίδι της στο Λονδίνο. Οι φήμες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες, ενώ τίποτα σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα δε δείχνει πως ο Moss είχε μυστική πληροφόρηση ή διέδωσε συνειδητά ψευδείς πληροφορίες για προσωπικό του όφελος.
  Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παίξει το ρόλο του ήρωα σε ένα οικονομικό θρίλερ, μάλλον θα πρέπει να βρει κάποιο καλύτερο κακοποιό».

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.