3/7/11

Μισθώσεις ακινήτων και ενεργειακό πιστοποιητικό

της Ελίνας Γαληνού
Μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που προωθήθηκαν βιαστικά τον τελευταίο χρόνο, ήταν και το καθεστώς ενεργειακής θωράκισης κτιρίων. Καθένας μας σίγουρα γνωρίζοντας την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τις αφάνταστες επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών, τις δραματικές πλέον δυσκολίες μισθώσεων και τα αναρίθμητα λουκέτα, περίμενε από το αρμόδιο υπουργείο περισσότερη ευελιξία για το εν λόγω ζήτημα.
Ωστόσο, παρ΄όλες τις μελετημένες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την ΠΟ.ΜΙ.ΔΑ, στις οποίες οι αρχές εξέφρασαν "απόλυτη κατανόηση", το μέτρο αρχίζει να ισχύει από την προσεχή εβδομάδα, σαν να μην είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση. Ενδεχομένως, το θέμα να παράπεσε λόγω των αλλαγών ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά υπάρχει περιθώριο διορθώσεων. Διαφορετικά, ένας μεγάλος παραγωγικός κλάδος, ήδη απελπιστικά καθηλωμένος λόγω κρίσης και Μνημονίου, θα οδεύσει ολοταχώς για κατάρρευση, προκαλώντας ακόμα δραματικότερες επιπτώσεις στην αγορά και την κοινωνία.
Εχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, τις θέσεις αυτές με πρόθεση εξορθολογισμού του καθεστώτος ενεργειακού πιστοποιητικού, που έχει προχωρήσει ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι βέβαια θετικό για το περιβάλλον, την αναβάθμιση κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ομως, δεν γίνεται δωρεάν, αντίθετα, απαιτεί μεγάλο κόστος, το οποίο πόσοι και ποιοί μπορούν να το αντιμετωπίσουν; Η ακίνητη περιουσία σήμερα, η τόσο επιβαρυμένη φορολογικά, έχει πληγεί αλύπητα από τα λουκέτα της αγοράς. Οι εκμισθώσεις έγιναν προβληματικότερες και από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ενώ οι ενοικιαστές ανεβάζουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους, ζητούν μειώσεις και λόγω κρίσης, αυτοαμνηστεύονται από τις υποχρεώσεις τους. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, όπου ο ενοικιαστής μπορεί να φύγει και νύχτα αφήνοντας λογαριασμούς απλήρωτους, πώς μπορεί να επιβληθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό σαν υποχρεωτικό για σφράγισμα συμβολαίου μίσθωσης, στην Εφορία; Προφανώς, το μέτρο είχε σχεδιαστεί εν καιρώ ειρήνης, αποσκοπώντας να "ενεργοποιήσει" την περιβαλλοντική συνείδηση των ιδιοκτητών, προσφέροντας ταυτόχρονα δουλειά σε κλάδους συνδεδεμένους με την αναβάθμιση κτιρίων. Τώρα όμως, περάσαμε πια στην εποχή του Μεσοπρόθεσμου. Καλό θα ήταν να προσαρμοστεί και το καθεστώς ενεργειακής θωράκισης κτιρίων στα νέα δεδομένα, που δυστυχώς θα διαρκέσουν χρόνια.
Γενικά, η θέσπιση πιστοποιητικού στις ενοικιάσεις, γιατί να είναι εξαναγκαστική στις μισθώσεις, όταν οι ιδιοκτήτες δεν απολαμβάνουν καμία υποστήριξη ή προστασία από τις παρενέργειες της κρίσης. Ειδικά αυτόν τον χρόνο, σίγουρα θα λειτουργήσει καταστροφικά, κυρίως στα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τις περικοπές μισθών-συντάξεων, την ανεργία και την ακρίβεια. Ο ενοικιαστής άλλωστε, δεν έχει μόνιμη σχέση με το ακίνητο. Και τα μικρομεσαία κτίσματα της τάξης 50- 90τμ, πόση ενέργεια θα εξοικονομήσουν, σε σχέση με κτίρια μεγάλων επιφανειών όπου και τα ενοίκιά τους, είναι άλλης κατηγορίας; Απλά θα φορτωθούν άλλα τόσα βάρη οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες και ένα κανονικό μπλοκάρισμα στη δυνατότητα μισθώσεων, την ήδη προβληματική. Στο τέλος θα δημιουργηθεί και κρίση στέγης μαζί με όλα τα άλλα, καθώς μόνο νεόδμητα ή ανακαινισμένα ακίνητα θα διατίθενται προς ενοικίαση, αλλά...σε δυσρόσιτες τιμές. Θέλουμε μήπως να αυξήσουμε τα κοινωνικά προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη και εύφλεκτη εποχή;

3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά εκφράζει τις απόψεις όλων των ιδιοκτητών ακινήτων η ανάρτηση!

    Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω κάτι ακόμη στις ορθές παρατηρήσεις της κ. Γαληνού!

    Η θέσπιση πιστοποιητικού στις ενοικιάσεις, γιατί να είναι εξαναγκαστική στις μισθώσεις, όταν οι ιδιοκτήτες δεν απολαμβάνουν καμία υποστήριξη ή προστασία από τις παρενέργειες της κρίσης. Ειδικά αυτόν τον χρόνο, σίγουρα θα λειτουργήσει καταστροφικά, κυρίως στα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τις περικοπές μισθών-συντάξεων, την ανεργία και την ακρίβεια. Ο ενοικιαστής άλλωστε, δεν έχει μόνιμη σχέση με το ακίνητο. Και τα μικρομεσαία κτίσματα της τάξης 50- 90τμ, πόση ενέργεια θα εξοικονομήσουν, σε σχέση με κτίρια μεγάλων επιφανειών όπου και τα ενοίκιά τους, είναι άλλης κατηγορίας; Απλά θα φορτωθούν άλλα τόσα βάρη οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες και ένα κανονικό μπλοκάρισμα στη δυνατότητα μισθώσεων, την ήδη προβληματική. Στο τέλος θα δημιουργηθεί και κρίση στέγης μαζί με όλα τα άλλα, καθώς μόνο νεόδμητα ή ανακαινισμένα ακίνητα θα διατίθενται προς ενοικίαση, αλλά...σε δυσπρόσιτες τιμές. Θέλουμε μήπως να αυξήσουμε τα κοινωνικά προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη και εύφλεκτη εποχή;

    Όταν διαμαρτυρήθηκα στο διαδίκτυο μου απήντησε ένας συνάδελφος Μηχανικός, εκθέτοντάς μου την δυνατότητα δανειοδότησης με . . . . . ευνοϊκούς όρους. . . .

    Με ρωτά όμως κανείς αν εγώ θέλω να δανειοδοτηθώ;

    Πάντα προσπαθούσα να μη δανείζομαι και τώρα που υπάρχει αυτή η τρομερή κρίση θα υποχρεωθώ, για το κέφι της κάποιας κυρίας που βρέθηκε εμβόλιμα σε υπουργείο, να βάλω θηλειά στον λαιμό μου !


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα με δυό λόγια ο καυγάς είναι για το πάπλωμα. Καθαρά φορομπηκτική ενέργεια από το σοσιαληστρικό πασόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευμένη μου, το τοποθέτησες πάρα πολύ σωστά. Εκεί είναι ο καβγάς. Να μας σύρουν δια της βίας σε μεγάλο δανεισμό. Θα μας εξαναγκάσουν σε τεράστιες επισκευές μέσω του πιστοποιητικού. Θα χρεωθούμε και δεν θα μπορούμε να αποπληρώσουμε, οπότε η τράπεζα θα μας φάει το ακίνητο "και με το νόμο". Βλέπεις, θέλουν οπωσδήποτε να δημεύσουν και την ιδιωτική περιουσία και αυτός ο τρόπος τους έρχεται κουτί.
    Ξέρουν ότι κάποιοι ξέφυγαν από τις παγίδες του δανεισμού και προς το παρόν τη γλίτωσαν. Εϊναι οι νοικοκυραίοι, τους οποίους αν μπορούσαν, θα τους κρέμαγαν κιόλας γιατί αντιστέκονται με την συντηρητική τους νοοτροπία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.