10/7/16

FT : Ο Τσίπρας ξεσκέπασε τις «μάσκες ενότητας» στο ΝΑΤΟ

«Σόου ενότητας» χαρακτηρίζουν οι FT τις συζητήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Πώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεσκέπασε τις διαφωνίες για τη στάση έναντι της Μόσχας. Οι ανησυχίες για το Brexit και ενδεχόμενη αλλαγή στάση της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάθισαν για το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων για τη Ρωσία και την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στο Κρεμλίνο για την θέση της Ανατολικής Ευρώπης στην «αγκαλιά» της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου επανέλαβαν τις προσεκτικά εκφρασμένες δεσμεύσεις για ενότητα –μέχρι που μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους άλλους, είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπό τους ίδιους αστραφτερούς πολυελαίους που φώτισαν την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας πριν από 61 χρόνια, έσπασε την επίσημη γραμμή και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη θέση του έκοψε γρήγορα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Εν μέσω των δεκάδων δημοσίων δεσμεύσεων ενότητας στη σύνοδο στη Βαρσοβία –την πρώτη συγκέντρωση όλων των αρχηγών των μελών του ΝΑΤΟ από το 2014- υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις διχασμού αναφορικά με τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Δυο ημέρες επίσημων συναντήσεων στην Πολωνική πρωτεύουσα απέφεραν μια σειρά τεχνικών εγγράφων και πολιτικών που καθορίζουν τη νέα στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ, όμως η πραγματική προσπάθεια των διπλωματών ήταν να προσπαθήσουν να κρατήσουν ενωμένο το μπλοκ των 29 κρατών εν μέσω μιας περίπλοκων απειλών για την ασφάλεια και πολιτικών αλλαγών που σείουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής τάξης.

Για τη συνέχεια Eurp2Day

4 σχόλια:

  1. Κρατάω υπό ιδιαίτερη σημείωση την είδηση:
    "Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους άλλους, είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπό τους ίδιους αστραφτερούς πολυελαίους που φώτισαν την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας πριν από 61 χρόνια, έσπασε την επίσημη γραμμή και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη θέση του έκοψε γρήγορα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα."

    Αλλά υπό ακόμα ιδιαίτερη σημείωση κρατώ και την τελευταία πληροφορία:
    "Τη θέση του έκοψε γρήγορα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα."

    Ο οποίος Μπαράκ Ομπάμα κατέκλεισε τις δηλώσεις του στο πέρας τής συνόδου με την φράση: «Είμαστε ενωμένοι στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα με τη Ρωσία. Σε καλούς και σε κακούς καιρούς, η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα».
    Δεν διευκρίνισε όμως: "Καλούς και κακούς καιρούς" για ποιόν;
    Αν και μάλλον έκανε και στο ρήμα λάθος. Χρησιμοποίησε το ρήμα «μπορεί», ενώ ενννούσε «οφείλει» .
    Δηλαδή η ορθή κατ' έννοιαν διατύπωση τής δήλωσης Ομπάμα είναι :
    «Σε καλούς και σε κακούς καιρούς, η Ευρώπη οφείλει πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα» .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει μωρέ και ο Ανδρεας είχε το ελεύθερο να λέει ο,τι θέλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Έσπασε τις μάσκες ενότητας του ΝΑΤΟ'! Οι ψευτολεονταρισμοί μας έκαψαν και χρέωσαν τις επερχόμενες γενιές με δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων. Εντάξει, αντιτάχθηκε στον Ομπάμα. Τι έχει να πει για τη δήλωση της φίλης του ο ήρωας με το ξηλωμένο σακάκι; Η Μέρκελ στο ZDF είπε ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε το σωστό μείγμα πολιτικής. Αυτός τι λέει; Συμφωνεί; Γιατί δεν βγάζει μια δήλωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα ειναι ενα θεατρο !!!! Ολοι προσποιουνται και κανενας δεν εχει τα κοτσια να πει δυο κουβεντες ξεκαθαρες , υπερασπιζομενοι το δικαιο και το συμφερων των χωρων τους !!! Οταν θα ξυπνησουν θα ειναι πολυ αργα για τους λαους των !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.