10/7/16

O Ερντογάν αποδυναμώνει τον άξονα Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ

O Αλέξανδρος Κούτσης και ο Σωτήρης Ρούσσος αναλύουν  τη διπλή "στροφή" Ερντογάν. Πώς το τουρκικό φλερτ με Ισραήλ και Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στη γειτονιά μας και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο
Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η διπλή «στροφή» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας με την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη «συγνώμη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμιρ Πούτιν, σχολιάστηκε από αναλυτές και μίντια ως ομολογία αποτυχίας της σκληρής γραμμής και του δόγματος της φιλόδοξης, επιθετικής, ιδεολογικής πολιτικής της γείτονος, ανέδειξε ωστόσο και την ικανότητα του «σουλτάνου» να διατηρεί ψυχραιμία και ευελιξία, αναθεωρώντας την πολιτική του με βάση το ωμό συμφέρον.
Η «συγνώμη» στον Πούτιν αποφέρει ήδη καρπούς στην πληγωμένη τουρκική οικονομία, καθώς η άρση παλαιότερης ταξιδιωτικής οδηγίας σηματοδότησε την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στα τουρκικά θέρετρα με δεκάδες πτήσεις τσάρτερ να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Αυτό όμως που φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζοντας τις ισορροπίες στη Μεσόγειο είναι η συμφωνία αποκατάστασης ομαλών διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, οι οποίες είχαν διαρραγεί από τον Μάιο του 2010, ύστερα από τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας που επένδυσε τα τελευταία χρόνια στη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με το Ισραήλ και τη σύναψη τριγωνικών σχέσεων με την Κύπρο, προσβλέποντας σε μια «ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές βλέψεις. Ο άξονας Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ πλέον αποδυναμώνεται.

Για τη συνέχεια news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.