24/1/18

H κρίση της δημοκρατίας και η άρρωστη παγκόσμια τάξη

Οι επιφανείς επισκέπτες του Νταβός πρέπει να αναγνωρίσουν το άγχος των χαμένων της παγκοσμιοποίησης. Γιατί πρέπει να βρουν καλύτερες απαντήσεις από τον πλουτο-λαϊκισμό του Τραμπ. Η ανάκαμψη της οικονομίας και ο κίνδυνος της επανάπαυσης.

Την περασμένη χρονιά, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα φάντασμα που πλανιόταν πάνω από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. Τη φετινή χρονιά, μπορεί να είναι εκεί με σάρκα και οστά.
Αν συμβεί αυτό, θα είναι μια άβολη επίσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει τις αξίες της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης που έχει προωθήσει η χώρα του τις τελευταίες επτά δεκαετίες.
Οι αξίες αυτές κινητοποιούν και το WEF. Είναι αυτές που το κάνουν κάτι περισσότερο από ένα φόρουμ των πιο ισχυρών και πλούσιων του κόσμου. Όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του ο Τζον Ικενμπέρι του Princeton, οι «HΠΑ και οι εταίροι τους έχτισαν μια πολύπλευρη και εκτεταμένη διεθνή τάξη, οργανωμένη στη βάση των ανοικτών οικονομιών, των πολυμερών θεσμών, της αμυντικής συνεργασίας και της δημοκρατικής αλληλεγγύης». Το σύστημα αυτό κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο. Η νίκη αυτή με τη σειρά της πυροδότησε μια παγκόσμια μετατόπιση προς πιο δημοκρατικές πολιτικές και οικονομικές πρακτικές της ελεύθερης αγοράς.


για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.