22/4/19

Η προσωπική μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη για το πώς οδηγήθηκε ο Κ. Καραμανλής να ορθώσει το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ - Ο ρόλος του Δ. Κωνσταντακόπουλου

Την αποκάλυψη των όσων είχαν λεχθεί το 2004 μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έπρεπε να κρατήσει για το σχέδιο Ανάν δίνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος .
Σε παλιότερη συνδιάσκεψη της κίνησης ανεξαρτήτων πολιτών «Σπίθα» στην Αθήνα, που έγινε τον Ιούνιο του 2011, ο Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη, ενώ μιλούσε ο Δ. Κωνσταντακόπουλος, και κατέθεσε μια ιστορική μαρτυρία για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Τα όσα είπε τότε στη συνδιάσκεψη ο Μίκης δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ούτε κι αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ αυτού και των Καραμανλή και Χριστόφια παραμονές του 2004. Δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά σήμερα. Είχε πει, τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης:
«Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία: Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο.
Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε».
Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε το  βιβλίο «Η Αρπαγή της Κύπρου» όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν , . Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα.
Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω».
Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν συντριπτικά το σχέδιο Ανάν. Ο Μίκης Θεοδωράκης το είπε αυτό, για να ευχαριστήσει, όπως ανέφερε, και να πλέξει και το εγκώμιο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα, και συνεργάτη του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
Εμείς υπενθυμίζουμε πως ο Κωνσταντακόπουλος είχε το προνόμιο να συγγράψει ένα βιβλίο, λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν. Ήταν μια προσπάθεια του δημοσιογράφου να κερδίσει τον χρόνο και να το κυκλοφορήσει έγκαιρα, αλλά πρωτίστως να παρουσιάσει μέσα από τη δική του ανάλυση το σχέδιο Ανάν. Τους κινδύνους και τις περιπλοκές από την αποδοχή και εφαρμογή ενός σχεδίου λύσης. Το βιβλίο αυτό συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις θεσμικές, στρατιωτικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, διεθνοπολιτικές πτυχές του σχεδίου Ανάν.
Σε μια περίοδο κατά την οποία ο χρόνος δεν επέτρεπε συζητήσεις εις βάθος και ανάλυση του πολυσέλιδου σχεδίου, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το αποτέλεσμα φάνηκε και από την αποκάλυψη του Μίκη Θεοδωράκη.
Μένει να ελπίσουμε πως κάποιοι, σε Αθήνα και Λευκωσία, διδάχθηκαν από την Ιστορία και δεν θα σπεύσουν να αυτοαναιρεθούν για δεύτερη φορά. Γιατί το αγγλοσαξονικό μπλοκ, με την Τουρκία να καραδοκεί, θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και μάλιστα γρήγορα και σε ακόμη πιό επώδυνη μορφή.
Και αν με τις μεθοδεύσεις των γνωστών κέντρων, στην Ελλάδα κινδυνεύουν οικονομία και κοινωνία, στην Κύπρο κινδυνεύει η ύπαρξη του ίδιου του κράτους, ελλοχεύει η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προτερακτοποίησή της, οικονομικά εκεί που σύρθηκε και η Ελλάδα, πολιτικά όμως στην θανάσιμη λαβίδα Τουρκίας και Μ. Βρετανίας.
ΕΛΚΕΔΑ

8 σχόλια:

 1. Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη η αλήθεια:

  https://www.youtube.com/watch?v=9eDS_FGvpEM  Αργότερα, μετέβαλε τη θέση στο "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς στηρίζει".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευριπίδης Μπίλλης
   Για τον Κωστάκη Καραμανλή έχετε απόλυτο δίκαιo Eξ άλλου καυστηρίασαε τη στάση του και ο αείμνηστος Μιχάλης Δούντας. Εκείνος όμως που ξύπνησε τον Ελληνισμό (και τον γράφοντα) με το εξαιρετικό του βιβλίο η Αρπαγή της Κύπρου,που ενημέρωσε τον Μίκη Θεοδωράκη κτλ, ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. Που επανήλθε το 2008 αν δεν κάνω λάθος με το εξ ίσου εξαιρετικό του βιβλίο το Η κύπρος σε παγίδα.

   Διαγραφή
 2. Αν το μήνυμά μου εστάλη ήδη, μην το δημοσιεύετε 2η φορά. Δεν είμαι σίγουρος αν η 1η απόπειρα ήταν επιτυχής.

  Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη η αλήθεια:

  https://www.youtube.com/watch?v=9eDS_FGvpEM

  Ο κ. Καραμανλής άλλαξε θέση αργότερα, όταν άρχισαν να βγαίνουν τα γκάλοπ στην Κύπρο, στο "η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται".

  Πότε ακριβώς είπε όχι ο κ. Καραμανλής, ακόμα μου διαφεύγει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...έχει και ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ και ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ (!!!!)
   ...ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ Υ Π Ε Ρ Τ Ε Ρ Α ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ...

   αυτο είναι το ΟΧΙ του Καραμανλή!!!!!! ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ (ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΗΣΤΟΥ) ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ...
   ΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ, Ο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙ ΕΙΠΕ;;;;;

   Διαγραφή
 3. Πάντα οι σοφοί -πραγματικά σοφοί άνθρωποι,είναι και έντιμοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εντυπωσιακο....ολα του ...ποδαριου...Δεν το...διαβασαν...αλλα τοβλεπαν...θετικα..!!! Ζουμε στον κοσμο των....αισθησεων. Ολοι εχουν ...την εντυπωση ! Τον φαινοτυπο...Ουτε σκεψη...ουτε αναλυση...ουτε τιποτε.Δηλ....αν δεν γραφοταν ...το βιβλιο ...τι ? Τι ?? Μα ..ο φαινοτυπος !!! Απο θαυμα ..την βγαλαμε....Εως ποτε ??? Εκατο θεματα ετσι τα ....αντιμετωπιζουν....Και ιδου....που ειμαστε.Και βλεπουμε....διοτι αυτο δεν αλλαξε...ισχυει και τωρα...Του ποδαριου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το άρθρο και τα λοιπά, αδικούν κατάφωρα την δουλειά που κάναν συγκεκριμένοι Πρέσβεις, οι οποίοι ενημέρωσαν και εν συνεχεία συμπαραστάθηκαν στον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο. Στάθηκαν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν άλλον να αποχωρήσει, μιάς και κανείς δεν εγγυόταν για την επιστροφή του στην Κύπρο. Και οι Πρέσβεις αυτοί ενεργούσαν βάσει εντολών.
  Λόγια, λόγια, λόγια, από ανθρώπους που τρέφονται με τον ντόρο γύρω από το όνομά τους, πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν από τέτοιους ερασιτέχνες κρίνεται η πολιτική της Ελλάδας για το Κυπριακό τότε είμαστε καταδικασμένοι...
  Λέει ο ΜΘ "Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο." τα ίδια και οι ΚΚ και Χριστόφιας !
  Με τέτοιες επιπολαιοότητες και στό πόδι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ερασιτέχνες οι εθνοπατέρες μας τρομάρα μας ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.