11/4/19

Άνω κάτω οι ΗΠΑ με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ - Το ΥΠΟΙΚ δεν τις παρέδωσε στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πληροφόρησε το Κογκρέσο χθες νωρίς το απόγευμα ότι το υπουργείο του δεν στάθηκε δυνατόν να συμμορφωθεί με την χρονική προθεσμία που του έθεσαν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την παράδοση στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Με την ανακοίνωση του αυτή, ο Μνούτσιν κατέστησε τον εαυτό του, ως ένα κεντρικό πρόσωπο σε μια διαμάχη πολιτικών και δικαστικών προεκτάσεων, για την παράδοση των φορολογικών εγγράφων που αναφέρονται στον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Νιλ, ο Μνούτσιν δήλωσε πως: "το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την εξέταση των εγγράφων,” μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο που έληξε χθες και που είχε δοθεί από τους Δημοκρατικούς στον Επίτροπο Φορολογίας Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) Τσαρλς Ρέτιγκ.

Στο αίτημα αυτό, είχε ζητηθεί η παράδοση στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ και επιχειρήσεών του, κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ έδωσε έμφαση "στην ιδιαίτερη φύση του αιτήματος” δηλώνοντας ότι θα επιβλέψει τον χειρισμό του από το υπουργείο των Οικονομικών, ενώ έχουν ζητηθεί συμβουλές από το υπουργείο Δικαιοσύνης "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αντίδρασή μας είναι πλήρως εναρμονισμένη με το νόμο, αλλά και το Σύνταγμα των ΗΠΑ.”

Η απόφαση του ίδιου να συμπεριλάβει τον εαυτό του, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης στην διαδικασία επεξεργασίας του αιτήματος των Δημοκρατικών αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μνούτσιν δεν θεωρεί υποχρεωτική την συμμόρφωσή του με κάποιο χρονικό περιθώριο, καλλιεργώντας τις συνθήκες για μία παρατεταμένη διαδικασία με χαρακτηριστικά πολιτικής κι όχι μόνο αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων πιστεύουν ότι ο νόμος τους επιτρέπει ξεκάθαρα να ζητήσουν πληροφορίες στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Ο Ρέτιγκ από την πλευρά του δήλωσε νωρίτερα χθες σε μία ακρόαση, ότι παρόμοια αιτήματα τα διαχειρίζεται ο ίδιος ως επίτροπος του IRS.

Ο Μνούτσιν από την πλευρά του τόνισε σε μία επιστολή ότι η δική του εμπλοκή, αλλά και η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ως στόχο την προστασία όλων των Αμερικανών φορολογουμένων, από πιθανές επιπλοκές που είναι δυνατό να προκληθούν από το αίτημα των Δημοκρατικών.

"Το αίτημα της επιτροπής θέτει σοβαρά ζητήματα αναφορικά με το συνταγματικό πλαίσιο της διερευνητικής εξουσίας που έχει το Κογκρέσο, τη νομιμότητα της επικαλούμενης νομοθετικής σκοπιμότητας, αλλά και τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

"Οι νομικές επιπτώσεις του αιτήματος αυτού, μπορούν να επηρεάσουν την προστασία όλων των Αμερικανών πολιτών κατά αποκαλύψεων που υποκινούνται πολιτικά για πληροφορίες σχετικά με την προσωπική τους φορολογία, ανεξάρτητα από το πιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία,” σημείωσε ο Μνούτσιν.

Ο Νιλ δήλωσε χθες ότι θα συζητήσει με δικηγόρο την κατάλληλη αντίδραση που θα δρομολογήσει, καθώς το υπουργείο των Οικονομικών "αποφάσισε να μην επιτρέψει στο IRS να συμμορφωθεί με το αίτημα μου εντός της προθεσμίας μέχρι την 10η Απριλίου.”

Ο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν χαρακτήρισε χθες την εμπλοκή του Μνούτσιν ως "ένα σημάδι πολιτικής παρέμβασης” προσθέτοντας ότι "στην περίπτωση που ο υπουργός Μνούτσιν δεν παραδώσει τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου, "θα παραβεί το νόμο.”

Η επιστολή του Μνούτσιν είναι στο πλαίσιο των οδηγιών μιας επιστολής από τον δικηγόρο του προέδρου Τραμπ Ουίλιαμ Κονσοβόι, με την οποία ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών "να απέχει από την διάθεση των πληροφοριών που έχουν ζητηθεί, μέχρι να λάβει μία επίσημη νομική γνωμοδότηση” από το νομικό γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μία εβδομάδα μετά την επίσημη διατύπωση του αιτήματος του Νιλ για τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου Τραμπ, αλλά και για φορολογικά στοιχεία οκτώ επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον ίδιο, οι Δημοκρατικοί αναμένουν μία πλήρη πολιτική και νομική σύγκρουση, καθώς ο Λευκός Οίκος διερευνά τα περιθώριο αντίδρασης που έχει, ενώ οι ίδιοι προετοιμάζονται για δικαστικές εξελίξεις.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν διαβουλεύσεις χθες το απόγευμα, συζητώντας το περιθώριο των διαθέσιμων κινήσεων, αλλά κι άλλα ζητήματα που απασχολούν την επιτροπή.

Ο Νιλ είχε δηλώσει την Τρίτη, ότι προγραμματίζει να αποστείλει ένα δεύτερο αίτημα σε συνέχεια του πρώτου για το ίδιο ζήτημα, πριν προχωρήσει στην λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το αν η επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση κλήσης μετά το αίτημα ή αν το ίδιο το αίτημα και η μη ικανοποίησή του από το IRS μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια.’

Νωρίτερα χθες, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι έχει διαβουλεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το αίτημα του Νιλ.

Σε ερώτηση του CNN για το αν έχει μιλήσει με τον Ρέτιγκ κατά τις τελευταίες ημέρες, ο Μνούτσιν απάντησε: "Μιλάω συχνά με τον επίτροπο του IRS. Είναι η δουλειά μου να εποπτεύω το IRS. Δεν θα σχολιάσω επί ειδικών συζητήσεων που έχω μαζί του.”


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.