10/4/19

Έχουμε μνήμη και γνωριζόμαστε σ' αυτή τη χώρα



Πριν από 18 χρόνια και κάτι ημέρες, στις 5 Απριλίου 2001 ο τότε υπουργός εργασίας Τάσος Γιαννίτσης που είχε ξεκινήσει συζήτηση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η κατάσταση του οποίου με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε τη χώρα σε δημοσιονομικό κανόνι, δέχθηκε κατάληψη στο γραφείο του από συνδικαλιστές (προφανώς ευγενών ταμείων του δημοσίου) που είχαν μάλιστα την πολύ ευγενή ιδέα να του φέρουν μέσα στο γραφείο και δύο φέρετρα. Ο Τάσος Γιαννίτσης μερικές εβδομάδες πριν, είχε χάσει τον 27χρονο γιο του που υπήρξε θύμα δολοφονίας από ληστές. Τόση ομορφιά και ευαισθησία. Ήταν προφανώς της ίδιας ποιότητας άνθρωποι αν όχι οι ίδιοι, με αυτούς που ντύνονταν ναζί σε πορείες κατά της Μέρκελ με τα πρωτομνημόνια. Στις τότε διαδηλώσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είχε συμμετάσχει πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου. Ο Τάσος Γιαννίτσης πολεμήθηκε και κατακεραυνώθηκε από όλα τα κόμματα της αριστεράς, της αντιπολίτευσης, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. 
Η μεταρρύθμιση δεν πέρασε. Αυτά και για τους νεώτερους που μπορεί να μην τα ξέρουν.
Έχουμε μνήμη και γνωριζόμαστε σ' αυτή τη χώρα.


7 σχόλια:

  1. Ναι αλλα δεν μας λετε αν τα χρηματα των εργαζομενων ετοκιζοντο με τον προσηκοντα τροπο. Αν γινοταν αυτο θα ηταν πολυ πιο ήπιες οι οποιες διαρθρωτικες παρεμβασεις. Αλλα γι αυτο μουγκα στη στρουγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τόκοι που ΔΕΝ δόθηκαν, συγκρινόμενοι με τις συνεχείς επιδοτήσεις ΠΟΥ δίνονταν, ίσως απαντήσει την απορία σας και σας βοηθήσει να καταλάβετε πως το παιδί που επί 20ετία έθρεφαν οι γονείς του, δεν καταστράφηκε επειδή μια χρονιά του πήρανε τα λεφτά που είχε ο κουμπαράς του...

      Διαγραφή
  2. Αγιογραφία του ολετήριου καθεστώτος Σημίτη,ένα από τα πολλά μυθεύματα του Συστήματος που λυμαίνεται την χώρα μας!Με κατασταλτικά μέτρα,όπως αύξηση ορίων ηλικίας κλπ,μόνο εφήμερα κέρδη προσπορίζεται ένα κράτος.Αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο,έστω και τμηματικώς,το πόρισμα της διακομματικής για το δημογραφικό,εψηφισμένου από σύμπασα την Βουλή προ εικοσιπενταετίας,σήμερα θα είχαμε μιαν άλλη Ελλάδα!Αλλά δεν υπάρχει ψήγμα ευαισθησίας και πατριωτισμού στο αργυρώνητο πολιτικό σύστημα,εξ ου και είμαστε στο χείλος του γκρεμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πληθυσμός γερνά,η γεννητικότητα πέφτει.
    Ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται.
    Το σύστημα ασφαλίσεως είναι αναδιανεμητικό,δηλ.μια γενιά πληρώνει(συντηρεί) την προηγούμενη.
    Τα χρήματα,κρατήσεις, τόκοι δεν έχουν σημασία.Σημασία έχει ότι κάποιος εργαζόμενος 25-60 θα πρέπει να συντηρεί έναν συνταξιούχο.
    Στην Ελλάδα εμφανίζεται το γελοίο, νέος εργαζόμενος στην Ενέργεια ο οποίος απολαμβάνει μισθό 800 € να συντηρεί συνταξιούχο των 1800€.
    Το ίδιο και στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο,στις Τηλεπικοινωνίες,στη Ναυτιλία κτλ.
    Στο Δημόσιο νεοδιορισθείς πληρώνεται με 750€ και συντηρεί συνταξιούχο των 1100€.
    Κανείς δεν φωνάζει το προφανές, το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ήταν μια πυραμίδα.
    Οι εργαζόμενοι το 1950 πλήρωναν συντάξεις, ανθρώπους που δεν συνεισέφειραν στο σύστημα.Αυτοί άρχισαν να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 1975.
    Αυτοί που απολάμβαναν συντάξεις από το 1950 έως το 1975 δεν συμμετείχαν.
    ΆΡΑ;
    Όσο υπήρχαν κάποιοι,οικονομικές δυνατότητες να τροφοδοτείται η Πυραμίδα καλά ήταν.
    Ενστικτωδώς οι νέοι θα αρνηθούν να συντηρούν τον γερασμένο στρατό κάθε κοινωνίας.Προσώρας μεταναστεύουν.
    Αλλά και οποιαδήποτε άλλο σύστημα να επικρατήσει,το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
    Αν ας πούμε ένα νοικοκυρεμένο και φρόνιμο κράτος, ιδανικά πεί στους πολίτες του:επενδύστε σε ακίνητα ώστε όταν φτάσετε στην Τρίτη ηλικία να έχετε εισοδήματα από ενοίκια και προσόδους.Ποιός νέος, ταλαντούχος θα μείνει σ'αυτό το κράτος να αφαιμάσεται;το ίδιο και με τις μετοχές κτλ.

    Κανένα παραδοσιακό εργαλείο ασφαλίσεως και συνταξιοδοτήσεως δεν μπορεί να προσφέρει στους συνταξιούχους το ίδιο επίπεδο ζωής που είχαν όταν βγήκαν στη σύνταξη.
    Αν μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους θα υποβιβαστεί το δικό τους επίπεδο ζωής.
    Αν όχι,οι νέοι θα μεταναστεύσουν, οι περιουσίες θα υποτιμηθούν (πχ ένα διαμέρισμα 300.000 € θα αξίζει 120.000).
    Άρα;

    Συν υπάρχει το εφιαλτικό σενάριο,να κυκλοφορήσουν νέα θαυματουργά φάρμακα τα οποία υπόσχονται νέο προσδόκιμο ζωής πάνω από 100 έτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ὁ κ. Γιαννίτσης ἦταν ὄντως ὁ πλέον ἔντιμος, καί γνώστης τοῦ ἀντικειμένου του, ὑπουργός τῆς έποχῆς τῆς ἐν Ἑλλάδι πρωθυπουργίας τοῦ ἀδελφοῦ τοῦ ἐν Γερμανίᾳ κ. Σημίτη....
    Ὁ κ. Γιαννίτσης δέν ἦταν ὅμως οὔτε πράκτορας-πολιτικός οὔτε ἐγκάθετον ……, ἀλλά μόνον ὄντως ἁρμόδιος Ὑπουργός.
    Γι'αὐτό καί δέν τόν ὑπερασπίθηκε τό τάχα "σύστημα" τοῦ τάχα συνταγματικοῦ τόξου, στό ὁποῖο τόξο, ἀναποδόστροφο μέν ἀλλά συστατικό μέρος του, εἶναι οἱ ἐγκάθετοι συνδικαλιστές καί τά λεγόμενα ἀντιεξουσιαστικά κόμματα μέ τίς συνιστῶσες τους.

    Πολύ σωστή νομίζω καί ἡ ὡς ἄνω παρατήρηση, ὅτι μέ τήν διά νόμου ἄτοκη δέσμευση ἐπί δεκαετίες, στήν ὄχι ἰδιοκτησίας τοῦ Δημοσίου, Τράπεζα τῆς Ἑλλάδος, τῶν τεραστίων ἀποθεματικῶν τῶν ἀσφαλιστικῶν Ταμείων, ζημιώθηκαν τά ἀσφαλιστικά Ταμεῖα τεράστια ποσά. Ἔτσι, μετά τόν κ. Γιαννίτση, ο ὁποῖος ἀκριβῶς λόγῳ τῆς ἐντιμότητάς του ἐτέθη ὡς ἁρμόδιος γιά τήν ἐπίλυση τοῦ ἀσφλιστικοῦ, ὄχι ὅμως καί τοῦ ἀντιστοίχου τραπεζικοῦ, προβλήματος, δηλαδή διά νά ἀποτύχῃ,
    ἡ Κυβέρνηση τῆς ἐν Ἑλλάδι πρωθυπουργίας τοῦ ἀδελφοῦ τοῦ ἐν Γερμανίᾳ κ. Σημίτη....,
    ἀπεφάσισε ὡς γνωστόν την ἀπασφάλιση τοῦ ἀσφαλιστικοῦ, δίδοντας την εὐχέρεια στά ἀσφαλιστικά Ταμεῖα, νά ἐπενδύουν τά χρήματά τους ὅπου νομίζουν καί δή κατά προτίμηση στό Χρηματιστήριο Ἀθηνῶν, ἀγοράζοντας πανάκριβα και ἐκτός ὁμαλῆς χρηματιστηριαικῆς διαπραγματεύσεως τῆς ἀξίας τους, ὁμόλογα τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου…..,
    οὕτως ὥστε νά χἀσουν πολλά ποσά καί ἀπό τά ὑπάρχοντα ἀκόμη ἀποθεματικά τους,
    καί ἔτσι νά ὁδηγηθῆ μέ ἀσφάλεια ἡ Ἑλλάδα, μετά βεβαίως ἀπό τήν εἴσοδό της στό εὐρώ , καί στήν Σκύλα τοῦ ΔΝΤ, καί στήν Χάρυβδη τῆς Γερμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αφηναν στην ΕΤΕ για να αβγαταινουν για τους εχοντες. Και μετα ηρθαν και σου ειπαν παπαλα. Λεφτα δεν υπαρχουν. Αφου σου ρημαξαν με συμφωνιες κατω απο το τραπεζι την οποια βιομηχανια ειχες απο το 80 και μετα. Το νομο του Εβερτ για τα πανωτοκια (ετσι εκλεισε η ΧΡΩΠΕΙ) ασφαλως τον θυμασαι. Τυχαια μαλλον εγινε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τις προτάσεις Γιαννίτση πολέμησαν με κάθε τρόπο οι εγκάθετοι του βαθέος ΠΑΣΟΚ και ήταν αυτοί που εκβίασαν τον Παπανδρέου να απολύσει τον Υπουργό και να μην προχωρήσει. Η ευθύνη ανήκε στην κυβέρνηση, όχι στην αντιπολίτευση, που στην περίπτωση δεν έκανε την δουλειά της.

    Το να ρίχνουμε το βάρος στην αντιπολίτευση βοηθάει ώστε να κρύβουμε τους ενόχους, και να ξεπλένουμε την τότε κυβέρνηση.

    Τις ίδιες και χειρότερες αντιδράσεις είχαν και οι προτάσεις Σιούφα, πλήν όμως ο Μητσοτάκης δεν άκουσε κανένα και τις έκανε νόμο.

    Αφιερωμένο σε όσους όντως δεν έχουν μνήμη και δεν θυμούνται καθόλου καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.