16/4/19

Περί Sandhurst…



Γράφει ο ‎Βασίλης Καραβίδας‎*
Παρά τα πικρόχολα σχόλια μας, τόσο όταν κυκλοφόρησε η είδηση της συμμετοχής Σπουδαστών της ΣΣΕ στο διεθνή διαγωνισμό του West Point, όσο και μετά την ανακοίνωση της τελικής κατάταξης, σίγουρα το όλο θέμα προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων (υπό τη μορφή αυτού που οι δυτικοί αποκαλούν after action review και όχι με την Ελληνικής νοοτροπίας – και άσχημης χροιάς – κριτική) και διόρθωσης κακώς κειμένων.
Έχουν παρέλθει 22+ χρόνια απο τότε που βγήκα απο μια άλλη παραγωγική σχολή, τη ΣΜΥ και φυσικά μη έχοντας εικόνα του τρόπου εκπαίδευσης (πέρα απο τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Υπηρεσία ανα τακτά χρονικά διαστήματα), δεν μπορώ να εκφέρω ξεκάθαρη άποψη για το επίπεδο εκπαίδευσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για συναδέλφους που έχουν αποφοιτήσει απο τη ΣΣΕ εδώ και χρόνια, και σε μεγαλύτερο βαθμό για όσους δεν έχουν πάει καν σε κάποια στρατιωτική σχολή. Ασφαλώς με την τελευταία αποστροφή δεν θέλω να προσβάλλω κάποιον, απλά διάβασα στο Twitter πάρα πολλά σχόλια απο άσχετους με το αντικείμενο (ακόμη και απο τον κύριο Θάνο Τζήμερο), στα οποία μόνο αρνητική κριτική ασκείται, χωρίς καν μια πρόταση βελτίωσης, κάποια έστω και μικρή αλλαγή που πρέπει να γίνει για να βελτιωθούμε. Και όλοι μας επιθυμούμε να υπάρξει βελτίωση. Πρώτα απ’ όλα εμείς τα στελέχη, που η Υπηρεσία είναι το δεύτερο σπίτι μας και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι που πραγματικά νοιάζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτή η βελτίωση, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν είναι πολιτικό θέμα. Καμία πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να μας πει πως θα εκπαιδευτούμε καλύτερα.

Για τη συνέχεια Proelasi

5 σχόλια:

  1. Μεγάλη ἐπιτυχία ἡ συμμετοχὴ μόνον σὲ τέτοιου εἴδους ἀσκήσεις!!!
    Ἡ Ἑλλὰς χρειάζεται νὰ εἶναι ἐξωστρεφής, διότι μόνο ἔτσι πᾶμε ἐμπρός.
    Σὲ ὅσες τέτοιες ἀσκήσεις πέρνουμε μέρος τόσο πιὸ πολὺ θὰ ξυπνᾶμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ++++++1 Konion !

    Συγχαρητήρια στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που επέλεξαν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη ( και σε άλλες όπως στη Warrior competition στην Ιορδανία ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ. Τζήμερος, οξυδερκείς κατά τ' άλλα, στο συγκεκριμένο θέμα παίρνει την σωστή απάντηση από τον αρθρογράφο αλλά και από τον konion.
    Σίγουρα η επόμενη συμμετοχή θα έχει διαφορετικό χρώμα. Αν κάναμε πχ ένα άλμα στο χρόνο προς τα πίσω και βάζαμε έναν σημερινό F-16αρη να παρακολουθήσει πρωινό briefing της ΠΑ πρίν από την έλευση των F-4 και την σύσταση του ΣΟΤ (1974), θα έλεγε ότι μπήκε σε καφενείο. Ανύπαρκτη τυποποίηση, ανύπαρκτη τακτική, αλλά μαγκιά στα ύψη.
    Ενα νέο αεροπλάνο, με απαιτήσεις πρωτόγνωρες, έφερε την επανάσταση, αυτή που βιώνει η ΠΑ κάθε μέρα, όλη μέρα. Ομοίως και ο ΕΣ. Μέχρι την έλευση των Apatsi, των MLRS, των TOR, των LEO,του ΕΡΜΗΣ, και γενικά της μηχανοργάνωσης, ένας ανθυπολοχαγός άνετα μπορούσε να αντικαταστήσει σε γνώσεις έναν ταξίαρχο. Σήμερα, με την εισαγωγή όλων αυτών και την ανάγκη αξιοποίησής τους στο έπακρο, οι γνώσεις εξειδικεύθηκαν, και οι ρόλοι είναι πλεόν διακριτοί.
    Φρονώ ότι η συμμετοχή έχει μόνο θετικά. Τα καλά αποτελέσματα θα φανούν από τον επόμενο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματι η βελτιωση της φυσικης καταστασης των Ενοπλων δυναμεων μπορει να μην εχει μεγαλη σχεση με την πολιτικη ηγεσια ομως η εκπαιδευση στα οπλα εχει ,δεν ειναι δυνατον να εχει ενα στελεχος των ενοπλων δυναμεων αξιοπρεπεις επιδοσεις αν δεν ριχνει τουλαχιστον 200 σφαιρες την εβδομαδα με καθε οπλο που φερει και με συγκεκριμενες προπονισεις αρα χρειαζονται αρκετα φυσιγγια και μαλλον καποιο εργοστασιο να τα παραγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mηπως γνωριζουμε εαν ειναι η πρωτη φορα που συμμετεχουμε σ"αυτη τη διαδικασια; Παιζει αυτο ρολο σχετικα με την "προπονηση"επι της διαδικασιας;
    Οι καθε λογης Τζημεροι τι εχουν να πουν για την επι σειρα ετων πρωτιες των πιλοτων στο ΝΑΤΟ,των ομαδων Καταδρομων επισης,του Ναυτικου και κυριως Υ/Β κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.