3/2/09

Αμυντική συνεργασία και εμπόριο συμπαρασύρει η διπλωματική κρίση Τουρκίας-Ισραήλ

To Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατέστησαν την Τουρκία περιφερειακή δύναμη και τώρα εισπράτουν τους "καρπούς" των κόπων τους. Στη φωτογραφία ο Σιμόν Περές επιθεωρεί άγημα Τούρκων στρατιωτών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Κλυδωνίζονται οι διμερείς σχέσεις
Αμυντική συνεργασία και εμπόριο συμπαρασύρει η διπλωματική κρίση Τουρκίας-Ισραήλ

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξαιτίας της Γάζας, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή σύγκρουση Ερντογάν-Πέρες στο Νταβός, αρχίζει να μεταφέρεται και σε αμυντικό επίπεδο με το Ισραήλ να επανεξετάζει κατά πληροφορίες τουρκικά αιτήματα για αγορές όπλων. Ανησυχία και για το διμερές εμπόριο...
Επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει τη Δευτέρα ότι το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο απόρριψης σειράς αιτημάτων από την Τουρκία για την αγορά ισραηλινής...κατασκευής στρατιωτικών εξοπλισμών.
Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και ο τουρκικός στρατός έχουν ισχυρούς δεσμούς, όμως υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία στο Ισραήλ ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να αρχίσει να χάνει τη δύναμη και την επιρροή εντός και έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέρει η Post.
«Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς αραβικές χώρες και ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της μαζί τους» λέει ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. «Όπως δεν πωλούμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ίσως αποφασίσουμε να μην πωλήσουμε και στην Τουρκία» προσθέτει.
Κατά πληροφορίες, πολλά αιτήματα για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υποβάλει η Τουρκία στους αρμόδιους φορείς του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας θα χρειαστεί να επανεξεταστούν υπό το βάρος της μεταβολής στις διμερείς σχέσεις.
Το υπουργείο Αμυνας στο Ισραήλ ανησυχεί επίσης ότι η διπλωματική κρίση ίσως οδηγήσει την Αγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την Ισραηλινή Αεροπορική να εκτελεί πτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις μας με το Ισραήλ σε αμυντικό επίπεδο. Πρέπει να περιμένουμε» αναφέρουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες και για πλήγμα στους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών. Το μη στρατιωτικό εμπόριο αποφέρει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με το 60% να προέρχεται από τουρκικές εξαγωγές στο Ισραήλ.
Ο τουρισμός είναι άλλη μία τεράστια πηγή εισοδήματος για την τουρκική οικονομία. Το 2008 επισκέφθηκαν την Τουρκία 580.000 Ισραηλινοί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Όμως από την έναρξη της διπλωματικής διαμάχης για τον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για την Τουρκία έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 70%.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν έχει ακυρωθεί καμία σημαντική διμερής συμφωνίας στον επιχειρηματικό τομέα, επισημαίνουν μιλώντας στην Jerusalem Post ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.
Newsroom ΔΟΛ

6 σχόλια:

  1. Η «επίθεση» Ερντογάν κατά Πέρες ήταν μάλλον προμελετημένη. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα έκανε κάτι τέτοιο «εν βρασμώ ψυχής». Είναι πολύ ψύχραιμος και έξυπνος για να το κάνει. Αλλά σε τι απέβλεπε; Στην «εσωτερική κατανάλωση»; Μα θα του στοίχιζε ακριβά. Ούτε γι αυτό νομίζω ότι έκανε. Τότε γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία ιδέα στο ερώτημα, λίγο τραβηγμένη.

    Με έκανε εντύπωση που ενώ γινόταν χαμός από παραβιάσεις, βαρύγδουπες εκφράσεις από μεριά τουρκίας ότι το Αγαθονήσι είναι στην τουρκική επικράτεια. Στα τουρκικά ΜΜΕ υπήρχε σιγή.

    Ο Ερντογάν έχει στριμώξει για τα καλά τους στρατηγούς. Φοβάμαι μήπως οι τελευταίοι θελήσουν να επιδιώξουν έναν νικηφόρο πόλεμο με Ελλάδα.

    Μήπως τελικά τον Ερντογάν τον συμφέρει μία τουρκική ήτα; Μήπως με αυτές τις κινήσεις του (εναντίωση Ισραήλ και σύσφιξη σχέσεων με ΙΡΑΝ) θέλει να αποξενώσει τον τουρκικό στρατό από αμερικανο-ισραηλινούς προμηθευτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα.

    Είναι δύσκολες οι εποχές για τον Ερντογάν, πιστεύω εγώ, μιας και έχει να αντιμετωπίσει αντικρουόμενες καταστάσεις.

    Δεν θέλει να τα χαλάσει με τη Ρωσία αλλά από την άλλη αυτό ενοχλεί τις ΗΠΑ και Ισραήλ. Το να συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ παραδοσιακά όπως κάνει τον φέρνει αντιμέτωπο με όλο τον αραβικό κόσμο. Η απόφαση του να στραφεί τώρα εναντίον στο Ισραήλ, ναι μεν θα ανοίξει δρόμους στην εύρεση λύσεων και συνεργασιών με τους Άραβες, αλλά θα πρέπει να δούμε πότε και αν τελικά θα γίνει η συνάντηση του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα.

    Η πίεση στο εσωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και της διαμάχης του με τους στρατιωτικούς, τον κάνουν να ψάχνει εναγωνίως λύσεις που θα τον θεοποιήσουν στα μάτια των συμπατριωτών του, ώστε να παραμείνει «ζωντανός» στο πολιτικό προσκήνιο, την ώρα που η πόρτα της Ε.Ε παραμένει κλειστή και θα πρέπει να την ανοίξει μέσα στο 2009 υπό προϋποθέσεις που βολεύουν μόνο εκείνους.

    Τα λόγια του σχολιαστή της εφημερίδας «Μιλιέτ», μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, έχουν νόημα. «Ενδεχομένως, ο Ερντογάν έχει κουραστεί και θα έπρεπε να μεσολαβήσει μία περίοδος ξεκούρασης».

    Στο άμεσο μέλλον θα δούμε τελικά ΑΝ και κατά πόσον του ζήτησε συγνώμη και ο Σιμόν Πέρες...

    Ωστόσο ΕΜΕΙΣ συνεχίζουμε ΑΠΑΘΗΣ να παρακολουθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λουκά,

    Το Ισραήλ δεν τον φέρνει αντιμέτωπο με τον αραβικό κόσμο, διότι, όπως θα είδες, ο τελευταίος δεν υποστηρίζει την Χαμάς, την οποία θεωρεί, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τρομοκρατική οργάνωση. Ποιο αραβικό κράτος βγήκε να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους; ΚΑΝΕΝΑ. Και ο πολύς Αχμεντινετζάτ αρκείται στις φραστικές επιθέσεις. Ουδείς τον παίρνει στα σοβαρά, διότι δεν είναι σοβαρός.

    Έπειτα, η Τουρκία δεν χρειάζεται να βρει Άραβες συμμάχους, διότι οι Άραβες είναι παραδοσιακά σύμμαχοί της, των Παλαιστινίων συμπεριλαμβανομένων. Ο Καντάφι δεν της έδωσε πετρέλαιο για την εισβολή στην Κύπρο; Η Ισλαμική διάσκεψη δεν στηρίζει τις διεκδικήσεις της επί της "τουρκικής" μειονότητας της Θράκης; Η Παλαιστίνιοι δεν αναγνώρισαν το 1985 την "ΤΔΒΚ"; Τι άλλο θέλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ. ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ) ΗΔΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ERGENEKON. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ. ΚΑΙ ΤΑ HERON ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ...ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λέει η λαική ρήση ''τί είχες Γιάννη τι είχα πάντα''Μου θυμίζουν τα δυο μεγάλα κόματα μπροστα την κάμερα τρώγονται σαν τα κοκόρια αλλά πως ξαφνικά όταν πρόκειται να περάσουν κάτι που να ευννοει τους βουλευτές εκεί πως τα βρίσκουν και συμφωνούν....Ο μόνος τρόπος να ηρεμίσουν τα πράγματα και να ασχοληθεί ο καθένας με τα του οίκου του είναι να αναγνωριστούν οι μειονότητες μετά όλα είναι απλά..Αλλωστε από τις λιγοστες γνώσεις που έχω μόνο 20 εκατ ειναι Τούρκοι οι άλλοι είναι μειονότητες ..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.