20/2/09

Η Κύπρος στον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ


Η Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες έκθεση του Φινλανδού ευρωβουλευτή Αρι Βατάνεν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, στην οποία καλείται η κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σημερινή θέση της και να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη, που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τροπολογία που υπέβαλε ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, η οποία έρχεται σε...αντίθεση με την επίσημη θέση του ΑΚΕΛ και γενικά της Λευκωσίας. Η Ολομέλεια βρέθηκε διχασμένη, απόδειξη ότι η τροπολογία υιοθετήθηκε με οριακή πλειοψηφία (293 ψήφοι υπέρ και 283 κατά). Την ψήφισαν όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές εκτός του ΑΚΕΛ. Την καταψήφισαν όμως οι Eλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.
Στην ίδια έκθεση όμως το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη βαθειά του λύπη διότι οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας "εξακολουθούν να παρακωλύουν σοβαρά την ανάπτυξη της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ". Η έκθεση αναφέρει ότι "από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Aμυνας (ΕΠΑΑ) στις οποίες εμπλέκονται πληροφορίες και πόροι του ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά η Κύπρος αρνείται να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στη συνολική ανάπτυξη της ΕΠΑΑ, σε βαθμό ανάλογο με το στρατιωτικό βάρος και τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την υπερατλαντική συμμαχία".
Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, να αποφύγουν τη χρήση βέτο για να αποτρέψουν κράτη - μέλη της Ενωσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (βλέπε Κύπρος).
Πηγή: Express.gr

4 σχόλια:

  1. Εχουμε φτάσει στο σημείο να παρακαλάμε τους Κυπρίους να ενταχθούν στο pfp ώστε να αποδυναμωθούν επιχειρήματα της Τουρκίας και αυτοι ζούν στην κοσμάρα τους.Oι Κυπριοι είναι άξιοι της μοιρας τους και η ιστορία τους έχει δώσει ότι αξιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. gia pes mas re megale,pkia epixirimata 8a apodianamosume mpenontas sto pfp?
    me to na tus dinume ta eoixirisiaka mas sxedia aspume se ola ta alla meli simperilamvanomenis tis turkias?
    me to na imaste anagkasmeni na agorazume opla mono apo aftus?
    me to na xriazete na ipiretun kiprii stratiotes sto afganistan i opu allu dieksagi polemus i ameriki?

    Ke eksallu vlepume ke tin ellada pu vriskete mesa sto nato poso polla tin sevunte i simmaxi tis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oi kiprioi einai apasxolimenoi me to ti tha faei h koilara tous. Gia na steiloun strativtes prepei na exouv strato. H kipriakh kivernisi apofasise na meiosh th thteia les kai den katexetai h mish Kipros. Opla agorazoun ta kalytera apo toys Rosous. Des to NATO sto Boukouresti stamathse ta Skopia. Meta apo kopo pistike h Kipros na einai melos ths EE kai na kouna to daktylo sthv Tourkia. Alla pou vrhkan strathgikh skepsh oi Kyprioi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eno an den mionotan i 8itia kata ena mina,i kipros simera 8a apelef8eronotan etsi den ine?

    sto vukuresti i ellada stamstise ta skopkia ke efage to kraksimo apo olus,ali8ia tin turkia giati den tin stamatane apo to na alonizi sto egeo?
    vlepume ke ta kala tis EE,meta to oxi sto katastrofiko anan,8elun na "arun tin apomonosi tourkokiprion".
    Simmaxi tu kolu,efxaristume den 8a parume

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.