17/2/09

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα έχει καλλιεργήσει σοβαρές σχέσεις με εταίρους


Στα χαρακτηριστικά του νέου «πολυπολικού» συσχετισμού δυνάμεων (που διαμορφώθηκε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου) αλλά και του πολιτικού πλαισίου που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σήμερα, σε ομιλία της, στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία, τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι μια «σύγχρονη πατριωτική πολιτική».
Ειδικότερα, σε εκδήλωση του...Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και σε ένα ιδιαίτερα πολυπληθές ακροατήριο με την παρουσία υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, καθώς επίσης και του Λεωνίδα Κύρκου και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, η κ. Μπακογιάννη περιέγραψε τις «προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αναφερόμενη αρχικά στα χαρακτηριστικά της συγκυρίας - που συνοψίζονται:
Στην ύπαρξη πολλών παραγόντων στην κεντρική σκηνή της διεθνούς κοινότητας (παραδοσιακές δυνάμεις, αλλά και αναδυόμενες, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά επίσης η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία), στην έντονη ανάγκη διεθνούς συνεργασίας ("τα διεθνή προβλήματα χρειάζονται διεθνείς λύσεις», είπε η υπουργός), στην εμφάνιση νέων θεμάτων ασφάλειας (όπως είναι «ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής") και στην εκδήλωση ενός ρεύματος ευρωσκεπτικισμού - «που απαιτεί θαρραλέα πολιτική ηγεσία με όραμα και βούληση για την Ευρώπη» και ζητά από τις κοινωνίες να απαντήσουν στις ευρωεκλογές στο ερώτημα: «ποια Ευρώπη θέλουμε;».
Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα πορεύεται με μιαν εξωτερική πολιτική που:
1) βασίζεται σε ευρύτερη συναίνεση,
2) ακολουθεί μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική»,
3) επιδιώκει να τοποθετεί την Ελλάδα «στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων»,
4) εμπλουτίζει το δυναμικό της με την παράμετρο της οικονομικής διπλωματίας ("το υπουργείο μας αποκτά τα χαρακτηριστικά παραγωγικού υπουργείου», παρατήρησε σχετικά) και
5) χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σαφήνεια και αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας - «η εξωτερική μας πολιτική γίνεται με καθαρές κουβέντες και με βλέμμα προς το μέλλον. Δεν μπορούμε να ομφαλοσκοπούμε, ούτε να είμαστε όμηροι στερεοτύπων και φοβικών συνδρόμων», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.
«Με περηφάνια στέκομαι μπροστά σας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, «και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει καλλιεργήσει σοβαρές σχέσεις με φίλους, εταίρους και συμμάχους, σχέσεις αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης». Επ΄αυτού ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ για να επισημάνει πως ο οργανισμός συνέβαλε στο ξεμπλοκάρισμα της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της περιοχής της Νότιας Οσετίας, ενώ επίσης ανανέωσε την παραμονή της δύναμης των παρατηρητών στη Γεωργία.
Σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε πως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ακολουθεί μιαν εξωτερική πολιτική «που διακατέχεται από τα κακά βαλκανικά σύνδρομα του παρελθόντος», ενώ αναφερόμενη στις σχέσεις με την Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Άγκυρα πρέπει να προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει πολλές εκκρεμότητες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα ζωτικής σημασίας».
Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη στην «πολύ δύσκολη περίοδο» που έχουμε μπροστά μας, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια «σύγχρονη πατριωτική πολιτική» που έχει ως παραμέτρους τη δημιουργία μιας «ισχυρής οικονομίας, μιας ισχυρής κοινωνίας, ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και ισχυρών συμμαχιών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Ωραία, αλλά αυτό το "πολυπολικό", αν δεν έχει συγκεκριμένους στόχους είναι το λεγόμενο ( κλασική περίπτωση ) "Τurlubuki".

    Ποιός υπουργός υπεγραψε 6,5 εκ ευρώ έξοδα εγκαινίων για το Μουσείο Ακρόπολης μπορούμε να μάθουμε;


    Keyser Söze

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Ειδικότερα, σε εκδήλωση του...Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ...

    Του οφείλουμε πολλά.Πόσα δίνει η ελληνική πολιτεία για τον ινσιτούτο του μεγάλου εθνάρχη - έμπορα της Κύπρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους "λόγους" της ποιος τους γράφει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.