5/2/09

Ικανοποιημένη η Ρουμανία για τα θαλάσσια σύνορα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθόρισε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ρουμανίας και Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο δικαστής Ρόζαλιν Χίγκινς, το δικαστήριο «παραχώρησε» στη Ρουμανία 9.700 τμ από ένα σύνολο 12.700 τμ, σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ο διπλωμάτης, Μπόγκνταν Αουρέσκου, δικηγόρος της Ρουμανίας στη Χάγη, τόνισε πως η χώρα πήρε το 79,34% της διαφιλονικούμενης περιοχής που...διαθέτει 70 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 12 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, από την Ουγγαρία όπου βρίσκεται, τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας του.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει στη Ρουμανία να κάνει χρήση του δικαιώματος εξόρυξης άμεσα κι αυτό θα βοηθήσει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
Η Ρουμανία είχε προσφύγει στη Χάγη το 2004, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Ουκρανία σχετικά με το καθεστώς του Φιδονησιού.
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στην περιοχή που παραχωρήθηκε στη Ρουμανία.
Πηγή: 9.84

4 σχόλια:

  1. Τελικά όλοι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους εκτός από τν Ελλάδα
    Καλημέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα σε ένα ευρύτερο πλέγμα διεθνών σχέσεων επιλύονται αυτές οι διαφορές.
    Ολοι οι παράγοντες ήταν ευνοικοί για την Ρουμανία. Για εμάς είναι πιο πολύπλοκο προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα sub92
    ΜΑ δεν θυμάμαι ποτε για την Ελλάδα να ήταν απλό να επιλύση κάποιο από τα προβλήματα που είχε
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Η Ρουμανία αντιμετώπισε ουσιαστικό πρόβλημα στο ενεργειακό της ισοζύγιο κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    ..έχει υποτιμήσει το νόμισμά της κατά κατά 29%

    ...το ποσοστό ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας θα μειωθεί στο 1,8% το 2009, έναντι 7,5% το 2008, και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ.

    ...Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με πιθανό δάνειο

    Απο την Εξπρές

    Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ρουμανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.