26/5/09

Έτοιμος για διάλυση των «παράνομων» εβραϊκών οικισμών ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στις ΗΠΑ να κατεδαφίσει τουλάχιστον 24 αυθαίρετους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών, μετά το Μάρτιο του 2001.Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα είναι έτοιμος να κατεδαφίσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς, δηλαδή αυτούς που κτίστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών στη Δυτική Όχθη, με αντάλλαγμα την αυξημένη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην απειλή ενός πυρηνικού Ιράν, γράφει σήμερα ο ισραηλινός Τύπος.
«Υπάρχουν θέματα που είναι πιο σημαντικά και πιο επείγοντα, όπως η ιρανική απειλή. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Αναγνωρίζω τον κίνδυνο και για το λόγο αυτό προτίθεμαι να λάβω αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως η εκκένωση των παράνομων οικισμών», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Λικούντ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

«Η ιρανική απειλή προέχει», είπε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τα μέλη του Λικούντ, του δεξιού κόμματός του, τα οποία μιλούν συνεχώς για τον εποικισμό και τους παράνομους οικισμούς.

Η εφημερίδα Χααρέτζ γράφει ότι ο Νετανιάχου δήλωσε στη συνεδρίαση αυτή ότι πριν από τις τελευταίες εκλογές είχε πει: «Σεβόμαστε το νόμο και θα ασχοληθούμε με τους αυθαίρετους οικισμούς».

«Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Οι προτεραιότητές μας πρέπει να συμφωνούν με τις απαιτήσεις της εθνικής ασφάλειας και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε υπονοώντας τον ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στην ιστοσελίδα της Γεντιότ, αναφέρεται ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να διαλύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες 26 παράνομους οικισμούς, καθιστώντας σαφές ωστόσο ότι θα ξαναρχίσει την ανέγερση νέων οικοδομών επεκτείνοντας τους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιούνται λίγο πριν από την προσεχή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και μετά την πρόσφατη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στις ΗΠΑ να κατεδαφίσει τουλάχιστον 24 αυθαίρετους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών, μετά το Μάρτιο του 2001.

Παράλληλα σήμερα, στο Λονδίνο, ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Νταν Μέριντορ (υπουργό αρμόδιο για τις υπηρεσίες Πληροφοριών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατεδάφιση των παράνομων οικισμών, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

«Οι δύο αντιπροσωπείες θα συζητήσουν κυρίως για τη σύσταση κοινών ισραηλινο-αμερικανικών ομάδων οι οποίες θα έχουν συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς που χτίστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομο τον εποικισμό μετά το 1967 των κατεχομένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Αν κατεδαφίζουν τα αυθαίρετα με το ρυθμό τον ελληνικό, καημένη Παλαιστίνη.
    Χαιρέτα μας την κλεφτουργιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.