20/5/09

Ντόμινο υποχωρήσεων μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη νέα δομή της Συμμαχίας

ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Στις 7 και 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, με σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεών τους, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να εφαρμοστεί στην περιοχή του Αιγαίου η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που προβλέπει εκτός των άλλων την κατάργηση του τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη μεταφορά του τομέα ευθύνης του στο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα (7 CAOC). Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί για σκοπούς του ΝΑΤΟ τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Το «αντάλλαγμα» είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου για τους σκοπούς τού ΝΑΤΟ.
Αναλυτικότερα: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2003 ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου συμφώνησε στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που προέβλεπε τη μεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ από τη Νάπολη στη Σμύρνη, την κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη διατήρηση του ελληνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7 CAOC), το οποίο ανά τακτά διαστήματα θα έχει και Τούρκο ΝΑΤΟϊκό διοικητή και όχι αποκλειστικώς Ελληνα, όπως μέχρι πρότινος.
Η παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέμεινε επί μακρόν να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να καταργηθεί οριστικώς το 6 CAOC του Εσκί Σεχίρ και να επισημοποιήσει τον εναέριο έλεγχο (για σκοπούς ΝΑΤΟ) της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που ήταν αυτονόητο, καθώς η Τουρκία λόγω τεχνικών δυσκολιών (εμβέλεια ραντάρ της) δεν μπορούσε να έχει.
Το «αντάλλαγμα», όμως, για την Αθήνα από την ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ ανοίγει τον δρόμο στη ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, τουλάχιστον το διάστημα κατά το οποίο τη διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού κέντρου της Λάρισας θα ασκεί Τούρκος διοικητής, ο οποίος ευλόγως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δημιουργηθεί και να μεγιστοποιηθεί πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ λόγω των ελληνικών αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Η παρουσία Τούρκου διοικητή στη «ΝΑΤΟϊκή» Λάρισα θα «ΝΑΤΟποιήσει» την περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα τη συνδιαχείρισή της από Ελλάδα - Τουρκία.
Με άλλα λόγια ο εκάστοτε Τούρκος διοικητής, όταν αναλαμβάνει καθήκοντα μπορεί να «απαγορεύει» ή καλύτερα να καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα για τη χρήση ελληνικών αεροσκαφών που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ (Command-Assignment) για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών (που και αυτά έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ) στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Και τούτο διότι:
* Το ΝΑΤΟ απαγορεύει να γίνονται αναχαιτίσεις ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
* Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχεται και δεν επιτρέπει αναχαιτήσεις σε διεθνή εναέριο χώρο, διότι οι κανόνες του ICAO εφαρμόζονται μόνον σε πολιτικά αεροσκάφη.
Οι αρνητικές εθνικές συνέπειες, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μπορεί να καταστούν ακραίες, δεδομένου ότι:
* Θα προκύψει θέμα σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τα 6-10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, αφού το ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του 1975 δεν αποδέχεται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.
* Θα έρθει στο προσκήνιο η θέση της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης 18 ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, τα οποία από το 1996 το ΝΑΤΟ δεν τα χρησιμοποιεί ούτε σε ασκήσεις ούτε σε υποδομές.
* Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερο στην περίπτωση της Λήμνου.
* Ομοίως θα έρθουν στο ΝΑΤΟϊκό προσκήνιο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με «θύμα» τις ελληνικές αναχαιτίσεις, π.χ. στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, και φυσικά, θα επανέλθει δριμύτερο το θέμα του καθορισμού κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας της περιοχής έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα.
Enet.gr

14 σχόλια:

  1. Kala exoume entelws trelathei!
    Giname soultanato tous kai epishma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα υπάρχει μία Κερκόπορτα απο την οποία θα μπαίνουν οι εχθροί..!!και δυστυχώς μου φαίνεται οτι έχουμε φτάσει στο σημείο που ΔΕΝ έχουν γνώση οι φύλακες....ή....ακόμα και να έχουν..μένουν με αυτήν καθώς δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τίποτα..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά δηλαδή τα θέματα θα προκύψουν τώρα που θα αναλάβει Τούρκος διοικητής ; Δεν υπάρχουν έτσι και αλλιώς ;
    Επιστράτευση εφέδρων και αύξηση του θαλασσίου και ταυτόχρονα εναερίου χώρου μας(για να είμαστε και νομότυποι) στα 12 ναυτικά μίλια . Απειλή ολοκληρωτικού πολέμου προς την Τουρκία εάν εκδηλώσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια . Κατάρριψη και καταστροφή οποιουδήποτε οχήματος εισέρχεται εντός των εθνικών μας συνόρων .
    Λύση ΤΩΡΑ . Σε λίγα χρόνια ίσως να μην μπορούμε . Άντε γιατί έχουμε και σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεννήθηκα Έλληνίδα και ένιωσα περιφάνια για έναν τόπο ευλογημένο ..Εναν τόπο που από το όνομα του και μόνο σημαίνει φως ...Το πρώτο γράμμα που εμφανίστηκε λένε στο Ελληνικό αλφάβητο, γιατί δεν το πήραμε από τους Φοίνικες ήταν δικό μας είναι το Ε.
    Ελλάς , χώρα του ήλιου , του πολιτισμού , χώρα της ομορφιάς και της γαλήνης ,της ιστορίας και της αμαρτίας , του κάλους και της ασχήμιας.
    Ελλάδα που μοιράζεις και μοιράζεσαι εσύ που δεν έμαθες να υποτάσεσαι.Ετσι μεγάλωσα για να γίνω μάνα να μεγαλώσω τα δικά μου παιδιά στην χώρα των αξιών, των πολιτών και των πολιτισμών, των πολιτικών ...Χώρα που το φως της πλανάτε χρόνια απ’άκρη σ’ακρη. Χώρα που κάθε λίμνη κάθε ποτάμι έχει μια ιστορία να σου πει ένα χρώμα να σου αλλάξει...Ενα χρώμα που δεν μπορεί να είναι παρα μόνο κόκκινο....Αδειασαν φλέβες ανθρώπων για να μπορούμε να μυρίζουμε το οξυγόνο του Ολύμπου , να κοιτάμε τον ουρανό του αυγούστου....Φυλάνε ακόμα κάποιοι Θερμοπύλες και ας βρίσκονται στα αζήτητα όταν πεθαίνουν...Κι εγώ καλούμε να κάνω τι? Να μάθω τα παιδιά να τα διδάξω ...μια ιστορία πια ομώς ..Την αληθινή αυτή που έζησα εγώ , αυτή που άκουσα που έμαθα ή αυτή που θέλουν να τους μάθουν...Ελλάδα μάνα μου γη μάνα μου αιώνια ...
    Σε πατάνε και δεν μιλάς ....δεν αντιστέκεσαι ...Σε πουλάνε και συ μένεις δεν αντιδράς δεν φωνάζεις .....Σε διασύρουν από τραπέζι σε τραπέζι και απο δημοσκόπιση σε δημοσκόπιση και συ αγέροχη από τον Ολυμπο περιμένεις ...Τι Αραγε ?Κανείς δεν ξέρει ίσως κάποιος να δει να ακούσει....Εδωσες τον πολιτισμό έδωσες το φως και τώρα τι?....Τώρα κάποιοι με το φως της γνώσης καίνε την ιστορία .....Μεγάλωσες και έδειξες το μεγαλείο σου, πάνω στο κλάμα γενναίων και γενεών και τώρα αυτοί ρέουν άφθονο το κρασί στο χώμα που ποτίστηκε με αίμα....Δικά σου παιδιά φυλάνε Θερμοπύλες δικά σου παιδιά καθημερινά παλεύουν για όλους εμάς και όμως κατηγορούνται όταν δεν κάνουν αυτό που ‘’πρέπει’’.
    Πρέπει για ποιον , πρέπει , τίνι τρόπο, πρέπει, θέλω .....
    Ελλάδα πουλάς τα παιδιά σου λένε κάποιοι....Ελλάδα μάνα γη,μάνα αιώνια,
    Κάποιοι πουλάνε τα σύνορα σου στο χάρτη , κάποιοι πουλάνε τα νησιά ...και όλοι μα όλοι σκοπεύουν σε ένα, στην Ιστορία σου , στην ψυχή σου στο πνεύμα σου ...Ελληνες είναι εκείνοι Ελληνες σε ελευθερώσανε Ελληνες σε πουλήσαν Ελληνες σε πουλάνε ....Μια κατρακύλα με καποιους γραφικούς να θυμούνται γεγονότα που πρέπει να ξεχαστούν Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη Μακεδονικό .....Μακεδονία.....Λέξεις απλές λέξεις που κάποιος από τους ηγέτες είπε θα ρθει ο καιρός και η ιστορία αυτή θα ξεχαστεί μαζί στο διάβα του χρόνου...
    Ξέχασαμε ότι είμαστε Ελληνες και απλά πουλάμε σημαίες σε παρελάσεις,
    Ξεχάσαμε ότι κάποιοι ακόμα κλαίνε για χαμένες πατρίδες και απλα μας το θυμίζουν κάποια μνημόσυνα



    Ξεχάσαμε ότι κάποτε υπήρξε ο Ρήγας Βελεστινλής,
    Ξεχάσαμε την αξιοπρέπεια
    Έλληνες ναι Ελληνες
    Ραγιάδες όμως γραικοί που απλά έμαθαν την ελευθερία
    Και δεν την άντεξαν
    Το κόστος είναι μεγάλο
    Βάλαμε χάρτινες αλυσίδες με χρώμα το ευρώ, που απλά μας δέσαν αιώνια την ψυχή
    Αλυσίδες που τις μεταφέρουμε απο γενιά σε γενιά.
    Ξεχάσαμε το καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
    Και ζούμε για το ονειρεμένο αύριο σε μια ξεπουλημένη πατρίδα....
    Και αν βρεθούν κάποιοι που ακόμα ονειρεύονται
    Τους λέμε προδότες, εθνικιστές, κατάσκοπους...
    Και αν δεν θέλουν να πουλήσουν μιας σπιθαμή γης και ας είναι βράχος τους λέμε
    Απλά γραφικούς.......
    Είμαι γραφική γιατί ακόμα θέλω να είμαι Ελληνίδα , αγαπάω την πατρίδα μου ακόμα και αν δεν είναι όπως θέλω , ...Είμαι Ελληνίδα δεν λέγομαι απλά....Θέλω πίσω την πατρίδα μου θέλω πίσω την αξιοπρέπεια μου, σας απαγορεύω να την πουλάτε στην αγορά του Αλ χαλίλι...
    Ναι το γιό μου τον θυσιάζω για την πατρίδα μου άλλωστε έμαθε να είναι περίφανος που είναι Ελληνας και όχι που ζει στην Ελλάδα , όχι όμως για σας....


    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με αυτή τη λογική και εγώ λέω ότι τα σύνορα της Ελλάδος τελειώνουν εκεί που πόδι από την στρατιά του Μεγ. Αλέξανδρου δεν πέρασε...Τι είναι μωρέ αυτά που λένε ..Μήπως να φτιάξουμε και καφετέρια με το όνομα ΤΑΜΑΜ ΜΠΑΧΤΣΙΣ ? ΕΛεος και καλά αυτοί τα λένε εμείς τι κάνουμε δλδ πόσο πουλημένοι είναι πόσο άχρηστοι πόσο ντορμέδες?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειναι καποιες στιγμες που σκεφτομαι αν πρεπει να διαβαζω το ιστολογιο για να μην στενοχωριεμαι...οπως και τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου....εις ανώτερα.....Ναι αισθάνομαι εντελώς λαλάκας επειδή με την ψήφο μου ορίζω άλλους λαλάκες να κυβερνούν την Ελλάδα και να την ξεπουλάνε.Ναι,ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ψήφος στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν θα πάει καθόλου μα καθόλου,χαμένη.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΡΙΣΤΊΝΑ, ας μην το βάζουμε κάτω, όσο υπάρχουν μάνες σαν εσένα, τότε κανείς "εφιάλτης" δεν θα μας νικήσει, όσο εσυ, και χιλιάδες μάνες λέτε το "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ" τίποτα δεν θα χαθεί, αυτό στο διαβεβαιώνω διότι και η μάνα μου, μια πτωχή γυναίκα, του Δημοτικού σχολείου, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνο, το οτι είχε μάθει και αυτή, απο την δικιά της μάνα, όταν ήρθε η ώρα, τότε το '74 με το Κυπριακό, μου έδωσε την ευχή της και μου είπε "Πήγαινε παιδί μου και μην φοβηθείς, να κάνεις το καθήκον σου για την πατρίδα"
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Τουρκια εχει ηδη θεσει θεμα Ελληνικοτητας Αγαθονησιου, Φαρμακονησιου και οχι μονο, λογω της υπαρξης μεγαλυτερου αριθμου λαθρομεταναστων, εστω και περαστικων, απο τον μονιμο πληθυσμο αυτων των νησιων.
    Ας μας διαφωτισει καποιος, αλλα οταν αμφισβητειται η εδαφικη ακεραιοτητα της χωρας καθε προσπαθεια αποβασης σε Ελληνικο εδαφος θεωρειται πολεμικη/τρομοκρατικη ενεργεια και σαν τετοια πρεπει να αντιμετωπισθει με καθε μεσον και επεκτεινοντας τον Ελληνικο εναεριο και θαλλασιο χωρο ευθυνης μας για την αποτελεσματικοτερη προστασια μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. την ....παλια καλη εποχη σε ναυτικες ασκησεις του νατο οταν την διοικηση αναλαμβανε τουρκος αξιωματικος ο ελληνας κυνερνητης ...αποχωρουσε αξιοπρεπως με την δικαιολογια οτι δεν δεχεται εντολες απο εναν τουρκο,αν και ηξερε οτι η καριερα του ειχε...τελειωση.
    που ειναι οι αγιωματικοι αυτοι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνώμη, ίσως δεν κατάλαβα καλά και δεν νοιώθω καλά...για να ελέγχουμε τον εναέριο χώρο της αλβανίας πγδμ βουλγαρίας που δεν μπορούσε να το κάνει η τουρκία λόγω εμβέλειας ρανταρ, δώσαμε στο ΝΑΤΟ συνδιαχείροση του Αιγαίου;;;;;
    Εισαγγελέας υπάρχει; πρόεδρος δημοκρατίας; αρχηγός γεεθα; λοχάις έστω!!! Τι πράματα είναι αυτά;;;;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαλαρώστε ρε παιδια το θέμα δεν είναι τοσο τραγικό στο επιχειρησιακό κομμάτι……!! αλιμονο εάν τα μυστικα μας περίμενα με να διαρρεύσουν από την τοποθέτηση του τούρκου πτέραρχου !!
    Το θέμα είναι η διαχείριση του αιγαίου που μπαίνει σε νατοϊκή ομπρέλα αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί και φυσικά η ανικανότητα μας σε στρατιωτικό αλλά και πολίτικο επίπεδο ώστε να γίνουμε αξιόπιστοι και σοβαροί συνομιλητές και να μας παρουν στα σοβαρα …. Θα δούμε οσονούπω έρχονται εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.!!!
    Τους εχθρούς τους ξέρουμε για τους φίλους θα πρέπει να ανησυχούμε !!!


    othelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 8:34 Στο Αγαθονήσι δεν υπάρχει ούτε ένας τούρκος,η ιστορία του νησιού είναι Ελληνική-Βυζαντινή και οι τούρκοι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα,δλδ να δημιουργήσουν τετελεσμένα όπως με τα Ιμια.Ποιός δεν σου επιτρέπει 8:34 να πλησιάσεις στα Ιμια;;;Το Ελληνικό Λιμενικό.... όμως το Αγαθονήσι κρατάει μιά χαρα,μην φοβάστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Χριστίνα μας συγκίνησε.
    Εύχομαι να υπάρχουν κι άλλες τετοιες Ελληνίδες μάνες. Είναι η "μαγιά" για να μην χαθεί το Ελληνικό στοιχείο.
    Είναι η ελπίδα μας.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.