9/5/09

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανανέωσε τις κυρώσεις κατά της Συρίας


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή πως ανανέωσε τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, επειδή η χώρα αυτή αποτελεί μία συνεχιζόμενη απειλή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ, παρά την αποστολή αυτή την εβδομάδα δύο απεσταλμένων στη Δαμασκό στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων.
Σε μία επιστολή με την οποία ενημερώνει το Κογκρέσο για την απόφασή του, ο Ομπάμα κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, επιδιώκει την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής και πυραυλικών προγραμμάτων και υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας να σταθεροποιήσουν το Ιράκ.
"Για αυτούς τους λόγους αποφάσισα πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί στην ουσία η εθνική επείγουσα ανάγκη που έχει κηρυχθεί όσον αφορά την απειλή αυτή και να διατηρηθούν σε ισχύ οι κυρώσεις", ανέφερε ο Ομπάμα στην επιστολή προς το Κογκρέσο.
Οι κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν από τον προηγούμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους και υπόκεινται σε ανανέωση κάθε χρόνο, απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων προς τη Συρία, εμποδίζουν τις συριακές αεροπορικές εταιρίες να λειτουργούν στις ΗΠΑ και αρνούνται την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ σε Σύρους οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με τη Συρία, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, η ανανέωση των κυρώσεων δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμες για μία δραματική βελτίωση.
Ο Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή που παρατείνει τις κυρώσεις την Πέμπτη, λίγο αφότου δύο απεσταλμένοι των ΗΠΑ συνάντησαν τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ στη Δαμασκό.
Η επίσκεψη του υψηλόβαθμού αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Φέλτμαν και του αξιωματούχου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ντάνιελ Σαπίρο ήταν η δεύτερη αφότου ο Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και άρχισε να συνομιλεί με τη Δαμασκό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει σταθερή ισχυρή συμμαχία με την Συρία. Επίσης και με τις γειτονικές αραβικές και περσικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.