1/5/09

Σερβία: Συναινετική λύση για το Κόσοβο

Η Σερβία τάσσεται υπέρ μια "πραγματικά συναινετικής λύσης" στο θέμα του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι "αργά ή γρήγορα" οι κοσοβάροι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
" Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν σε μία πραγματικά συναινετική λύση, σε μία βιώσιμη λύση", δηλώνει ο πρόεδρος Τάντιτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

"Το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας. Το γεγονός αυτό θα κατευθύνει τους αξιωματούχους του Κοσόβου, οι οποίοι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική διαδικασία", προσθέτει ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία οφείλει να παραμείνει "υπομονετική και αισιόδοξη", διότι ο φάκελός της ενώπιον της Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης), το οποίο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, είναι "πολύ καλά θεμελιωμένος", λέει.

"Ενα είναι το βέβαιο. Οτι η δημοκρατική Σερβία δεν θα εξαπολύσει ποτέ τον πόλεμο, δεν θα απειλήσει ποτέ τους πολίτες της, ούτε τους πολίτες της περιοχής. Επιθυμούμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους Αλβανούς, παρά τα τραύματα του παρελθόντος", λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς έκανε επίσης λόγο την περασμένη εβδομάδα για μια λύση "αποδεκτή από όλους" στο θέμα του Κοσόβου.

Το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε τους φακέλους με την επιχειρηματολογία της Πρίστινα και του Βελιγραδίου σχετικά με την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τον Φεβρουάριο 2008. Τριάντα πέντε κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν καταθέσει γραπτές εκθέσεις για το θέμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα έχει αναγκαστικό χαρακτήρα.
SIGMALIVE

3 σχόλια:

  1. Μερικές φορές έχω ένα συναίσθημα ότι κατά κάποιον τρόπο οι Κοσοβάροι είναι πιο επικίνδυνοι και από την Τουρκία όσο αναφορά την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα δεν κάνει απολύτως τίποτα για την οικοδόμηση συμμαχιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σερβία, η οποία θα μπορούσε να μας στηρίξει διπλωματικά στα προβλήματα με την Τουρκία και τα Σκόπια (και το Κυπριακό, αλλά και αν υπάρξουν μελλοντικά με την Αλβανία). Τι κάνει όμως τώρα η Ελλάδα? Ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε Σκόπια και Τουρκία. Τι κερδίζουμε? Τίποτα. Αλλάζουν αυτές οι χώρες άποψη; Όχι. Από την άλλη η Σερβία έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια, αν και τώρα έχει πολύ άσχημες σχέσεις λόγω του ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο. Αν αντί για αυτές τις επενδύσεις, η Ελλάδα ενθάρρυνε τις επενδύσεις στην Σερβία τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η Σερβία (και στήριζε διπλωματικά την Σερβία για το Κόσοβο), τότε εύκολα -και με δεδομένες τις κακές σχέσεις Σερβίας Σκοπίων- θα ζητούσε από την Σερβία την άρση της αναγνώρισης των Σκοπίων, και θα εξασφάλιζε ένα πολύτιμο σύμμαχο, που είναι και παραδοσιακός φίλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιες φορές γίνονται πορείες για τους μισθούς, τις συντάξεις, άλλες για τα δικαιώματα, όλες σημαντικές και απαραίτητες... Νομίζω πως είναι εξίσου σημαντικό να γίνονται κινήσεις από τους πολίτες και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για τους ποιους θεωρούμε φίλους και συμμάχους... Γιατί από όσο καλαβαίνω, αφού ο Καραμαλούγκας, η Ντορίτσα και ο Γεωργάκης δεν εκφράζουν τους πολίτες, πρέπει να καταλάβουμε ποιους ή τι εκπροσωπεύουν... Εκτός και αν βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση, που μέσα στον αναβρασμό μας και στο δεν πάει άλλο δώσουμε το τιμόνι σε τύπους όπως ο Καρατζαφέρης κ ο Μπουμπούκος πράμα, που θα είναι χειρότερο... Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και όμως βγάζει πολιτικούς, που τα καταφέρνουν κατά καιρούς αρκετά καλά είτε στην οικονομία, είτε στην εξωτερική πολιτική και ας μην κατάγονται και από οικογένειες εξουσίας... Εδώ δεν μπορεί να γίνει το ίδιο;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.