9/5/09

Ο μητροπολίτης Παύλος καταγγέλλει τις κατοχικές δυνάμεις

Ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας και το παράνομο καθεστώς ότι παρεμβάλλουν εμπόδια στη συντήρηση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου.Οι καταγγελίες του μητροπολίτη περιέχονται σε επιστολές που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους γενικούς γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΟΥΝΕΣΚΟ και στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συντηρεί και διαφυλάττει τα μουσουλμανικά τεμένη και μνημεία στις ελεύθερες περιοχές, τους καλεί να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν και τα χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα.
Ο μητροπολίτης Παύλος σημειώνει ότι η Μονή, που βρισκόταν σε άριστη κατάσταση, χρησιμοποιήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ως στρατώνας και εγκαταλείφθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν κατέστη ετοιμόρροπη.
Αναφέρει ακόμα ότι όλες οι προσπάθειες για διάσωση του ναού και των κτιρίων της Μονής απέβησαν άκαρπες, γιατί προσκρούουν στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας.
Εξάλλου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτή ευθύνεται για την καθυστέρηση.
Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών για την αναστήλωση της Μονής, η οποία, όπως είπε, "βρίσκεται υπό την ευθύνη της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται περισσότερο από τους ελληνοκύπριους για τη διάσωση της Μονής.
iKypros

3 σχόλια:

  1. Σημαντική πρόοδο σημείωσε η υγεία του τέους προέδρου της Κύπρου Βλαύκου Κληρίδη,ο οποίος αναμένεται ότι σύντομα θα εξέλθει από το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Τον τέο πρόεδρο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου,ο οποίος διαπίστωσε ότι καλυτέρευσε πάρα πολύ στην υγεία του.

    ΠΗΓΗ:lemesosnews.blogspot.com

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗΣ

    Το Διεθνές Ταμείο Αποναρκοθέτησης και Παροχής Βοήθειας στα Θύματα των Ναρκών (ITF), που εδρεύει στη Σλοβενία, έλαβε δωρεά 200.000 ευρώ από την Ελβετία.
    Με τη 15η δωρεά από την Ελβετία θα υλοποιηθούν επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Norwegian People's Aid".
    Η τελετή υπογραφής για τη χορήγηση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη Λιουμπλιάνα, από το διευθυντή του ITF, Γκόραν Γκάτσνικ και τον εκτελώντα χρέη πρέσβη της Ελβετίας στη Σλοβενία, Ανεγκρέτ Ζίμερμαν.
    Η Ελβετία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες - δωρήτριες προς το Ταμείο Αποναρκοθέτησης και Παροχής Βοήθειας στα Θύματα των Ναρκών (ITF) από την ίδρυσή του, το 1998. Οι δωρεές της χώρας για την αποναρκοθέτηση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
    Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι περιοχές προσδιορισμένες ως ύποπτες για νάρκες καλύπτουν έκταση 1.883 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου το 3,2% της επικράτειας).
    Το Κέντρο Ναρκών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εκτιμά ότι περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από την ύπαρξη ναρκών και άλλων εκρηκτικών. Στη Βοσνία έχουν καταγραφεί 1.667 μοιραία δυστυχήματα από έκρηξη ναρκών από το 1996, και τα 19 σημειώθηκαν το 2008.
    Το ITF έχει διαθέσει 243 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση περίπου 93 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στη νοτιανατολική Ευρώπη και έχει βοηθήσει 966 θύματα ναρκών στο Σλοβενικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης και σε κέντρα αποκατάστασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
    Περίπου 100.000 παιδιά και ενήλικες από χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης έχουν εκπαιδευθεί για να προστατεύονται από τον κίνδυνο των ναρκών μέσω διαφορετικών προγραμμάτων. Το ITF βοηθά επίσης τα θύματα ναρκών στην κοινωνική και οικονομική επανένταξή τους.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο διπλωματικός αγώνας της Ελλάδας για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και επαναλειτουργίας όλων των Εκκλησιών, καθώς και η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις καταστροφές που έκανε η Τουρκία, είναι ίσως πρώτη προτεραιότητα, και θα πρέπει πρώτα να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά μέσα στην Ελλάδα. Αντί της εκδίωξης της Εκκλησίας και απο-Χριστιανοποίησης της Ελλάδας, που επιδιώκουν η Δύση και όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, η Ορθοδοξία και ο πλούσιος πολιτισμός μας θα έπρεπε να αποτελούν τα "όπλα" μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.