25/5/09

Δεύτερη πυρηνική δοκιμή για τη Β. Κορέα

Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει μετά τη δεύτερη, και ευρείας εκτάσεως, πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Δευτέρα (25/5) στα Νοτιοανατολικά της χώρας. Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους, ενώ σύσκεψη στον ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.
«Η πυρηνική δοκιμή ολοκληρώθηκε με επιτυχία» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία υποστήριξε στα τοπικά μέσα ότι έγινε στο πλαίσιο των μέτρων της χώρας για την προστασία της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης. Παράλληλα, δήλωσε πως η δοκιμή έγινε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την πρώτη σε ό,τι αφορά την δύναμη της έκρηξης και την τεχνολογία ελέγχου. «Η δοκιμή έγινε για να ενισχύσει τη δύναμη της χώρας και να διατηρήσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Βόρειας Κορέας» κατέληξε η κυβέρνηση.

Την πυρηνική δοκιμή της Πιονγανγκ αντιλήφθηκε το αμερικανικό γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όταν κατέγραψε στις 00:54 πμ τοπική ώρα σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο σημείο όπου είχε διεξαχθεί η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, τον Οκτώβριο του 2006. Διεθνείς αντιδράσεις

«Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» αποκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά της Πιονγιανγκ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος είχε προσπαθήσει την επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα, θέτωντας για πρώτη φορά επίσημο εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ειδικά για την ανάκτηση των σχέσεων με την Πιονγιανγκ.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ρωσία δήλωσε πως «η πληροφορία της πυρηνικής δοκιμής είναι πράγματι ανησυχητική, όμως πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει αυτή η πληροφορία να επιβεβαιωθεί.»

Από την πλευρά του, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε πως θα απαντήσει στη Βόρεια Κορέας με «υπεύθυνο τρόπο» εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία της για την νέα πυρηνική δοκιμή.

Καμία άμεση αντίδραση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από την Κίνα.

Πάντως, το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα 5 μέλη ( ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα) αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ώρες προκειμένου να συζητήσουν για τους τρόπους αντίδρασης στη Πιονγιανγκ.
Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.