4/5/09

Ευκαιρία προσφέρει η κρίση για αναβάθμιση της συνεργασίας με ΗΠΑ, πιο κοντά με Ρωσία και Κίνα

Εμπειροι αναλυτές των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και ο Μπρεντ Σκάουκροφτ, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Νίξον, Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και Τζέραλντ Φορντ, εκτιμούν ότι οι προοπτικές των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ.Η ανάδειξη νέων ηγετών στο Κρεμλίνο και το Λευκό Οίκο και η προθυμία των δύο πλευρών να αναθεωρήσουν την πυρηνική τους στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει μία ευκαιρία για ουσιαστική αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε κάποιο από τα δύο μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Σκάουκροφτ, το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Για παράδειγμα, ίσως μόνο μία ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να μπορούσε να σταματήσει την Τεχεράνη από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρει ο κορυφαίος αναλυτής. «Το 95% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ουάσιγκτον να αρχίσει να μιλάει ως ίσος προς ίσο στη Μόσχα για μία συνεργασία, που θα έχει στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών κινδύνων, αλλά και κοινή στάση έναντι του Ιράν», τονίζει ο κ. Σκάουκροφτ.

Η Κίνα, από την πλευρά της, θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα θετικό αποτέλεσμα των πολυμερών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα. Ακόμη πιο καθοριστικός είναι ίσως ο ρόλος της αναδυόμενης δύναμης στο οικονομικό μέτωπο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.