15/6/10

Δ. Δρούτσας προς Τουρκία: Το διεθνές δίκαιο δεν εφαρμόζεται «α λα καρτ»

«Οι αρχές του διεθνούς δικαίου δεν εφαρμόζονται α λα καρτ, δεν εφαρμόζονται μόνο όταν μας βολεύει», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας για το ζήτημα της Γάζας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν η Τουρκία αναφέρεται σε κατοχή ξένου εδάφους δεν μπορεί η ίδια η Τουρκία να ξεχνά τα δικά της κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο».

Παράλληλα επισήμανε, πως «όταν η Τουρκία αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, δεν μπορεί να ξεχνά τη δική της συμπεριφορά ειδικά σε ότι αφορά το Αιγαίο».

Ο κ. Δρούτσας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στη Γάζα και την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, υπό το φως της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον του στολίσκου των ακτιβιστών, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ υιοθέτησε συμπεράσματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν όλες τις ελληνικές θέσεις που έχουν εκφραστεί την τελευταία περίοδο. Όπως τόνισε, με τις αποφάσεις τους οι «27» παρουσίασαν το περίγραμμα μιας ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρώπης, ώστε να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καταδικάζοντας παράλληλα την ενέργεια του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Δ. Δρούτσα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μίλησαν με «καθαρή γλώσσα» για την ανάγκη ειρηνευτικής διαδικασίας και ζήτησαν τη διεξαγωγή πλήρους και σε βάθος ανεξάρτητης έρευνας που θα φέρει τα πάντα στο φως.

Ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανέλαβαν μια κοινή προσπάθεια σε ό,τι αφορά την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Υποστήριξε πως σε συνεννόηση με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τους σημαντικούς παράγοντες στην περιοχή θα διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός μηχανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τελικός σκοπός, όπως ανέφερε, παραμένει η συνολική άρση του αποκλεισμού τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βελτιωθεί σύντομα η ζωή του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα».

«Πρόκειται για την άμεση γειτονιά της Ελλάδας και η όξυνση στην περιοχή επηρεάζει άμεσα και τα συμφέροντα της χώρας μας και για αυτό το λόγο η Ελλάδα ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο», τόνισε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια
Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς -μετά και από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα- για την εκ νέου δέσμευση της Ευρώπης σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με αποτελέσματα που θα είναι αισθητά για τους λαούς της περιοχής και για να ανανεωθεί η βούληση για δραστικές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και «την προσπάθεια για να πετύχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Λύση που θα άνοιγε και το δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ η οποία είναι η μόνη διαδικασία την οποία ακολουθεί η Ελλάδα. Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και γνωστή: Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», τόνισε ο Δ. Δρούτσας. «Στις επαφές με τους εταίρους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η εποικοδομητική στάση της Ελλάδας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «η ηγεσία των Σκοπίων να επενδύσει στη λύση, στη συνεργασία και το κοινό μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι θα εγκαταλείψει τον εθνικισμό που υπονομεύει τις προοπτικές συνεργασίας. Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση είναι δεδομένη», δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.

Για την Κυργιζία
Τέλος, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κυργιζία, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι οι «27» καταδίκασαν τη χρήση βίας και τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. «Η ΕΕ σε απόλυτο συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ είναι έτοιμη να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αλλά και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια», κατέληξε ο Δ . Δρούτσας.
ΑGELIOFOROS.GR

3 σχόλια:

  1. Αυτά που λέει ο κ. Δρούτσας για την Τουρκία στην Ευρώπη και είναι σωστά, να καλέσει στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρέσβη και να του τα δώσει γραμμένα σε Ρηματική Διακήρυξη.

    Επίσης να κάνει το ίδιο με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα.
    Και να του πει ότι στο εξής η βοήθεια προς την Γάζα θα είναι μεγάλη και θα σταλεί μέσω ΜΚΟ επίσημα από το Ελληνικό Κράτος.

    Την επόμενη φορά θα πρέπει να πάνε πολλά σκάφη μαζί -πάνω από 100- έτσι που να μη μπορούν να κάνουν ρεσάλτο σε όλα οι Ισραηλινοί.
    Το δίκτυο των ευρωπαίων ακτιβιστών πρέπει να συντονιστεί ώστε να γίνει μαζική κάθοδος στη Γάζα.

    Δεν αφήνουν ούτε τσιμέντο να μπει στα κατεχόμενα, διότι -λένε- θα χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουν οι Παλαιστίνιοι ...καταφύγια.
    Ακόμα και το δικαίωμα να αυτοπροστατευτούν δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί.

    Πού ζούμε ρε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. paidia deste to einai katapliktiko!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=TgKqV3zbJjo&feature=related
    dixnei kai to elliniko dimosio xali

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμάν, ο μαθητής του μετέρνιχου .... συνέχεια μπερδεύει την βούρτσα με την φούτσα ..... δεν τον ελέγχει κανείς τον ΥΦΥΠΕΞ;;; ο ΥΠΕΞ τι κάνει ;;ψάχνει για τα λεφτά ....καλά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.