25/6/10

Τα παράδοξα ενός διαγωνισμού στη Β΄ ΔΥΠΕ



Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ, Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

Οι τιμές φακέλων των 20 προμηθευτών, που ανοίχθηκαν πρώτοι, όλως τυχαίως στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ακριβότερες απ’ εκείνες των 17 φακέλων που ανοίχθηκαν ύστερα από 4 ημέρες.

Ενας διαγωνισμός για ορθοπεδικό υλικό 22 περίπου εκατομμυρίων ευρώ της Β΄ ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης, σκιαγραφεί διάφορες αξιοπερίεργες εξελίξεις, απαντώντας ενδεχομένως στα όσα ακούγονται περί των προμηθειών υγείας. Ειδικότερα:

Δύο από τα πέντε μέλη της εν λόγω επιτροπής αξιολόγησης των πολυσύνθετων υλικών της οστεοσύνθεσης, δεν είχαν σχέση ή καλύτερα γνώση των υλικών της προμήθειας. Ο ένας είναι λογιστής απόφοιτος ΤΕΙ και η δεύτερη είναι νοσηλεύτρια απόφοιτη επίσης των ΤΕΙ! Πώς ήταν δυνατόν ένας διοικητικός και μια νοσηλεύτρια να αξιολογήσουν τις τεχνικές προσφορές, εξειδικευμένων υλικών υψηλής τεχνολογίας, ν’ απορρίψουν κάποιες και να δεχθούν τις υπόλοιπες; Ή διαφορετικά πώς υφιστάμενοι μπορούν να «κοντράρουν» την κρίση των προϊσταμένων τους γιατρών;

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι των προσφερομένων τιμών ανά προϊόν, που ανοίγονται συνήθως όλοι μαζί την ίδια ημέρα κατά πάγια πρακτική, αποσφραγίσθηκαν και μονογραφήθηκαν σε δύο ημέρες! Οι είκοσι πρώτοι μονογραφήθηκαν μια Πέμπτη.
Η επιτροπή εργάστηκε έως τις 12:30 μ.μ. και μετά διέκοψε τις εργασίες της! Εξαντλήθηκαν τα μέλη της ενδεχομένως από το? φόρτο της εργασίας, δηλαδή των μονογραφών απλά και μόνο -και όχι της συγκριτικής παρουσίασης των τιμών- όλων των σελίδων των 20 οικονομικών προσφορών.

Οι υπόλοιποι 17 φάκελοι μονογραφήθηκαν όχι την επόμενη ημέρα, αλλά ύστερα από τέσσερις ολόκληρες ημέρες μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου. Οι τιμές όμως των πρώτων 20 ήταν ήδη γνωστές για ημέρες.

Η αποσφράγιση σε δύο δόσεις δεν έγινε ούτε με αλφαβητική σειρά, ούτε σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό του πρωτοκόλλου κατάθεσης. Τι εξυπηρετούσε λοιπόν η κατάθεση των οικονομικών προσφορών σε σφραγισμένους φακέλους; Αυτή η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, για τέτοιας μορφής διαγωνισμούς, σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Δύσκολα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν ισχύει διεθνώς, γιατί ενδεχομένως στην Ουγκάντα να συνηθίζεται! Kάποιες επισημάνσεις εδώ, έθεσαν πολλά ερωτήματα.

Κατ’ αρχήν από τους συγκριτικούς Πίνακες των τιμών διαπιστώθηκε ότι το φιλέτο των προμηθειών προτάθηκε να ανατεθεί σε κάποιες εταιρείες, οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών των οποίων άνοιξαν τη δεύτερη ημέρα! Οι τιμές λοιπόν των φακέλων των 20 προμηθευτών, που ανοίχθηκαν πρώτοι, όλως τυχαίως στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ακριβότερες απ’ εκείνες των 17 φακέλων που ανοίχθηκαν ύστερα από τέσσερις ημέρες.

Ενδεχομένως αυτό αποτελούσε τυχαίο γεγονός, ενδεχομένως όμως όχι.

Η όλη διαδικασία άφηνε τα περιθώρια της οποιασδήποτε ερμηνείας σε βάρος φυσικά της ίσης μεταχείρισης των προμηθευτών και των ατόμων που ήταν εμπνευστές της συγκεκριμένης πρωτόγνωρης διαδικασίας. (Αριθμός διαγωνισμός της Β΄ ΔΥΠΕ 5/2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.