8/6/10

Συστάθηκε η εταιρία για South Stream

YΠEΓPAΦH χθες στη Μόσχα μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom το καταστατικό ίδρυσης της κοινής εταιρίας South Stream Greece A.E. που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Η υπογραφή του καταστατικού έγινε από τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μενβέντεφ και τον διευθύνοντα του ΔΕΣΦΑ Γιώργο Παπαρσένο, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο περιθώριο της συνεδρίασης της 7ης Μικτής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας για τα θέματα της ενέργειας. Πέραν της υπογραφής του καταστατικού της νέας εταιρίας, η ελληνορωσική επιτροπή κατέληξε στην υπογραφή πρωτοκόλλου, με το οποίο επαναβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και η πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη συμφωνία προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία πέραν του 2016, οπότε και λήγει το υφιστάμενο συμβόλαιο. Oπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, σύντομα αναμένεται να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του νέου συμβολαίου. Εξάλλου, στο πρωτόκολλο εκφράζεται το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και της διασυνοριακής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εταιρία South Stream Greece A.E. πρέπει να σημειωθεί ότι ανήκει με ίσα ποσοστά στον ΔΕΣΦΑ και την Gazprom, θα έχει έδρα την Αθήνα και η πράξη ίδρυσής της θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με την ελληνορωσική διακρατική συμφωνία ο αγωγός που θα διέρχεται από την ελληνική επικράτεια θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με περίπου 2,5-3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στο South Stream θα συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 900 χιλιόμετρα και έχει δρομολογηθεί από τη ρωσική Gazprom και την ιταλική ΕΝΙ με στόχο να μεταφέρει περί τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο αναβλήθηκε λόγω εσπευσμένης αναχώρησης του κ. Σμάτκο προκειμένου να συνοδεύσει τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν σε ταξίδι του στην Τουρκία. Ωστόσο, χθες η κ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir I. Chkhikvishivili, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Πηνελόπη Μητρούλια
ΕΞΠΡΕΣΣ

4 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος να δω με ποιούς ειδικούς θα στελεχωθεί η νέα εταιρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερωτηση, αν δεν δωθει το πρασινο φως και για το Βουλγαρικο τμημα, για ποιο αγωγο μιλαμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα που δεν έχουν δουλειές με Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Άκη, άντε βάλτε και την Ντόρα για τις καλές επαφές που έχει με την Siemens. Αυτοί ξέρουν από μπίζνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 08 Ιουνίου 2010 5:52 μ.μ.: Έχετε απόλυτο δίκιο, να τους στείλουμε να συστήσουν την αντίστοιχη Βουλγαρική εταιρία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.