18/8/11

Στην Αφρική θα ζει ένας στους τρεις κατοίκους της Γης, το 2100


Ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011 και, μολονότι η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους, παραμένει πολύ ισχυρή στην Αφρική, σύμφωνα με μια μελέτη του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το φράγμα των 6 δισεκατομμυρίων είχε σπάσει στο 1999. Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός τα 7 δισ. και θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 14 για να προστεθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο.
Στη συνέχεια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ined το οποίο πραγματοποιεί δικές του μελέτες, παράλληλα με αυτές των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών.

Σήμερα, η «G7» των πιο «ανεπτυγμένων πληθυσμιακά» χωρών αποτελείται από την Κίνα (1,33 δισ. κάτοικοι), την Ινδία (1,17 δισ.), τις ΗΠΑ (306,8 εκ.), την Ινδονησία (243,3 εκ.), τη Βραζιλία (191,5 εκ), το Πακιστάν (180,8 εκ.) και τη Νιγηρία (162,3 εκ). Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι η Ινδία θα έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 1,69 δισ. κατοίκους, θα ακολουθεί η Κίνα με 1,31 δισ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Νιγηρία (από έβδομη σήμερα), με 433 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πληθυσμό 513 εκατομμυρίων.
Παρά το AIDS και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, μέχρι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική, ενώ σήμερα μόνο ένας στους επτά είναι Αφρικανός. Μάλιστα το Ined σημειώνει ότι η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υποσαχάρια Αφρική όπου ο πληθυσμός θα φτάσει από τα 600 εκατομμύρια που ήταν το 2000 στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2100. Στο σύνολο της μαύρης ηπείρου, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισ. το 2100.
«Είναι μία περιοχή του κόσμου όπου η γεννητικότητα παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, μολονότι και εκεί έχει μειωθεί. Παρά τη μείωση, είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές», εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Ζιλ Πιζόν.
Σήμερα, αντιστοιχούν 7 παιδιά για κάθε μητέρα στο Νίγηρα, 6,4 στη Σομαλία, 6,1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 5,8 στην Μπουρκίνα Φάσο. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί παρά την υψηλή παιδική θνησιμότητα και τη διάδοση του AIDS. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, δηλαδή το 18% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο οι φορείς του AIDS φτάνουν το 3,9% έναντι 0,8% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, αντιστοιχούν 74 θάνατοι ανά 1000 γεννήσεις στην Αφρική, έναντι 44 σε παγκόσμιο επίπεδο και 6 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το προσδόκιμο ζωής θα παραμείνει στα 70 χρόνια κατά μέσο όρο αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Αφρική (57,5 χρόνια) και κυρίως στη Ζιμπάμπουε (46 χρόνια).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Πράγματι η αύξηση του πληθυσμού θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί η ανθρωπότητα να δώσει λύση στο άμεσο πριν από οποιοδήποτε άλλο που πολυδιαφημίζεται (φαινόμενο του θερμοκηπίου, οικολογικές καταστροφές , εξάντληση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κλπ)

    Ο αμερικανοδυτικοευρωπαϊκός όμως τρόπος σκέψης ή δεν ασχολείται καθόλου με το πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα διαφημίζει την δήθεν λύση του .Βάζει ΜΚΟ , δημοσιογράφους αλλά ιδρύματα και οργανισμούς να προωθούν την σκέψη ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τρίτου κόσμου θα ‘κοντρολάρει’ αυτή την αύξηση .

    Έτσι βλέπουμε σε σχετικά πρόσφατη ανάρτηση του παρόντος ιστολογίου

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/hans-rosling.html

    τον παπατζή Hans Rosling Τον Ιούνιο του 2010, στο TED@Cannes ( Ο Rosling είναι καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο φημισμένο Karolinska Institute της Στοκχόλμης και σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy ένας από τους 100 σημαντικότερους στοχαστές παγκοσμίως. {μέσα στους 100 είναι και ένας δικός μας γκλόμπαλ θίκινγκ μη το ξεχνάμε }να λανσάρει με τα πλαστικά ταπεράκια του το δίλημμα ή πυρηνικός πόλεμος ή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των φτωχών (περιπου στο 5:45 της ομιλίας του) μπορεί να ελέγξει την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.
    Ψεύτικα διλήμματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν υπήρχε το ίδρυμα DEt και προωθούσε τις ιδέες του Anders Behring Breivik χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία θα μπορούσε να ‘αποδείξει’ ότι οι γεννήσεις είναι μειωμένες όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι ο χριστιανισμός. Οπότε θα είχαμε το δίλλημα : ή πυρηνικός πόλεμος ή αύξηση των ιεραποστολών με όλα τα μέσα .

    Ελέγχουμε την αύξηση του πληθυσμού κάνοντας τους όλους χριστιανούς .

    Για σκεφτείτε το καλύτερα …

    Ας συνεχίσω όμως με την τεκμηρίωση του Hans Rosling στο TED@Cannes( όπου στο 7:18 ) μας εξηγεί ότι η βελτίωση των συνθηκών οδήγησε στην μείωση των γεννήσεων και μας δείχνει τις φούσκες να μετακινούνται … προς την λύση του προβλήματος με ‘ένα πιο δίκαιο κόσμο με πράσινη τεχνολογία .. και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
    Πως ; όπως το κατάφερε η ‘φούσκα’ της κίνας που μας έδειχνε πριν λίγο ; ή η ανάπτυξη του αραβικού κόσμου ;( χρειάζονται ανάλυση ή σχολιασμό αυτές οι παρατηρήσεις;)

    Συμπέρασμα : υπάρχει πρόβλημα όμως συστηματικά προωθούν την λάθος λύση , τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Της εγκαταστασης της ΛΕΥΚΗΣ φυλης στην Αφρικη θα προηγηθει η μετατροπη των φτηνων κινεζικων,ινδικων κλπ εργατικων χεριων σε αφρικανικα παμφθηνα χερια
    στα ορια του υποζυγιου.Αυτο ειναι μονοδρομος οπως μονοδρομος ειναι και η ολη πορεια και συμπεριφορα της λευκης φυλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την απόβαση των Κινέζων στην Αφρική ίσως να αξίζει να λάβουμε υπ'όψιν μας αφενός ότι οι Κινέζοι τρέχουν επενδυτικά (on-site) για να το προλάβουν (και μέχρι τώρα πετυχημένα) και αφετέρου ότι δεν είναι το πιο αθώο πράγμα στον πλανήτη να έχεις το 1/2 του πληθυσμού υπό Κινεζικό παραγωγικό έλεγχο και άλλο 1/3 (τουλάχιστον) υπό Κινεζικό δανειακό έλεγχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.