20/8/11

Το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας: Ετοιμη και αποφασισμένη


Γεώργιος Π. Μαλούχος-ΒΗΜΑ
Κι ενώ στην Αθήνα όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αλλά και στη στιγμή που οι ελεγκτές θα διαπιστώσουν και τυπικά πια τις τρομακτικές αποκλείσεις από τους στόχους εν όψει της έκτης δόσης, μέχρι να φτάσουμε εκεί, είναι πλέον πολύ πιθανό ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό, ακόμα πιο επικίνδυνο μέτωπο να ξεσπάσει: μια πάρα πολύ σοβαρή κρίση με την Τουρκία βρίσκεται πλέον επί θύραις, το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θα αρχίσουν, αν όχι νωρίτερα, οι κυπριακές υποθαλάσσιες έρευνες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα. Ακόμα και για πόλεμο.
Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Είμαστε έτοιμοι;

Η απάντηση, που ίσως εκπλήξει πολλούς, ειδικά αυτή την ώρα και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ναι: η Ελλάδα δείχνει, από κάθε άποψη μάλιστα, έτοιμη.

Τα δεδομένα, έχουν ως εξής: η Κυπριακή Δημοκρατία είναι, ορθώς, αποφασισμένη να προχωρήσει στις έρευνες. Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα αντιδράσει στρατιωτικά. Και δείχνει να το εννοεί. Ταυτόχρονα, έχει διαμαρτυρηθεί διπλωματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που χωρίς περιστροφές έχουν αδειάσει απόλυτα την Αγκυρα επί του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση της Κύπρου, η οποία συνεργάζεται με αμερικανικές και άλλες εταιρείες για τις έρευνες και διαθέτει, επίσης, και την πλήρη ενεργό ισραηλινή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Σε αντίθεση δε με ότι συμβαίνει με την οικονομική κρίση όπου επικρατεί το χάος, εν προκειμένω, η ελληνική πλευρά, παρουσιάζει μιαν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Πράττοντας ορθότατα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος σε λίγες ημέρες επισκέπτεται το Ισραήλ, αυτό τον καιρό, παραμένει σιωπηλός. Οσοι όμως συνομιλούν με την πολιτική αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σε βάθος ότι οι άνθρωποι που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της ελληνικής αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Οχι μόνον έχουν σαφή και ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης, αλλά και είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι και απολύτως έτοιμοι και αποφασισμένοι να λειτουργήσουν όπως πρέπει σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Ανάλογη εικόνα φαίνεται ότι επικρατεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που έδειξε ήδη εμπράκτως, σε πολύ σύντομο χρόνο πολύ θετικά σημάδια: τόσο το ταξίδι του Σταύρου Λαμπρινίδη στην Ιμβρο όσο, κυρίως, η αποφασιστική στάση του στο θέμα του απόπλου του στολίσκου προς τη Γάζα, με τη στενή συνεργασία του με τον συναρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή, δείχνουν πολλά. Οσο για τον πρωθυπουργό, δεν φαίνεται ακόμα να έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Και εν προκειμένω, ορθά – καθώς βρίσκεται στο τελικό επίπεδο αποφάσεων και αποτελεί τον καθοριστικό πολιτικό παράγοντα για ότι είναι να γίνει ή να μη γίνει. Όμως, από όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι οι σκέψεις του είναι ανάλογες. Κάποια διαφορετική στάση θα αποτελέσει έκπληξη, που φυσικά θα ανατρέψει τα πάντα, αλλά που, όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται. Το αντίθετο μάλιστα.

Κρίνοντας από την εμπειρία των Iμίων το 1996, αλλά και από ορισμένα άλλα λιγότερο σημαντικά περιστατικά που έκτοτε μεσολάβησαν, ίσως πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία δεν έχει άδικο αν εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει, ή, ότι, αν αντιδράσει, θα το κάνει κακότεχνα και αναποτελεσματικά.

Αν πράγματι στην Αγκυρα πιστεύουν κάτι τέτοιο και επενδύουν σε αυτό, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν και δεύτερη και τρίτη φορά, για τον πολύ απλό λόγο ότι, αυτή τη στιγμή, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και κάτι ακόμα: ότι η εμπειρία των Iμίων δεν ήταν αποτέλεσμα ενός μειωμένου αξιόμαχου, αλλά αποτέλεσμα του χάους μεταξύ κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας, κι αυτό με πολλές παραμέτρους. Κάτι τέτοιο, σήμερα, δεν υφίσταται. Αντίθετα, η συνεργασία υπουργού – αρχηγών είναι άριστη και το γεγονός αυτό εγγυάται την αποτελεσματικότητά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη συντονισμό όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ σχετικά με το θέμα. Και οι τέσσερις χώρες φέρονται απολύτως αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στην Αγκυρα να επιβάλλει τις μονομερείς και παράνομες και επιθετικές βουλήσεις της, όπως άλλωστε ξεκάθαρα έδειξαν οι πολύ πρόσφατες δημόσιες αμερικανικές απαντήσεις σχετικά με το θέμα και όχι μόνον αυτές – για το τι συμβαίνει δε με το Ισραήλ, δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά, τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους.

Οι τέσσερις χώρες δείχνουν ότι έχουν συμφωνήσει να υπερασπιστούν και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους τα οποία, ευτυχώς, πλέον, συμπίπτουν απόλυτα στο μέγα αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε φαίνεται ότι συμβαίνει και στην υπόθεση της ελληνικής ΑΟΖ. Κι αυτό ακριβώς είναι το κλειδί: ότι τα συμφέροντα είναι κοινά.

Είναι μία εξαιρετικά λεπτή και σημαντική στιγμή, στην οποία, ευτυχώς, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ξεπεράσει εντελώς καταστροφικά σύνδρομα του παρελθόντος και έχουν αντιληφθεί ότι η κοινότητα συμφερόντων με τις συμμαχικές αυτές δυνάμεις είναι το ισχυρότερο όπλο για την έμπρακτη απόκρουση της τουρκικής απειλής. Κι αυτό, είναι ένα νέο καθοριστικής σημασίας δεδομένο. Πρόκειται για μείζονος σημασίας έμπρακτη μεταβολή στην ελληνική και την κυπριακή εξωτερική και αμυντική πολιτική, που αν αποτελούσε τον κανόνα αντί την εξαίρεση, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Όμως, το σημαντικό σήμερα είναι ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Και, μάλιστα, ότι σε αυτή την προσέγγιση, πέρα από το τι γίνεται με τις ίδιες τις έρευνες, συμβάλλουν και μια σειρά ευρύτερης σημασίας γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Αν λοιπόν η Τουρκία επιχειρήσει να προβεί στις ενέργειες με τις οποίες έχει απειλήσει την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί μπροστά σε πρωτόγνωρες γι αυτήν αντιδράσεις και εξελίξεις.

Τέλος, πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η απόλυτη έμπρακτη και ενεργή στήριξη που θα έχει η κυβέρνηση σε μια τέτοια στάση από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράμετρος αποφασιστικής σημασίας στην αποτελεσματικότητα της χώρας να προασπίσει τα ελληνικά και κυπριακά εθνικά συμφέροντα. Είναι μια παράμετρος που επίσης η γείτονα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της, αναλύοντας τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Μακάρι λοιπόν η Αγκυρα να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στο πλήρες βάθος της και να μείνει στους λεονταρισμούς, να μην κάνει άλλο βήμα. Θα το περίμενε κανείς αυτό από έναν ηγέτη του σπάνιου διαμετρήματος του Ταγίπ Ερντογάν. Μακάρι να γίνει έτσι.

Συμβαίνει όμως συχνά οι μεγάλοι ηγέτες – και ο Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης – να κάνουν και μεγάλα λάθη. Θα είναι καλό για όλους, αυτή τη φορά, να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Και να μην παρενοχληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των δικαιωμάτων της. Θα ήταν καλό για όλους και ακόμα καλύτερο για την ίδια την Τουρκία. Θα ήταν σοφό για την Αγκυρα να μην προκαλέσει την Ελλάδα, αυτή την τόσο παράξενη χώρα και τον απροσδόκητο λαό της, να δείξουν ξαφνικά το άλλο, ξεχασμένο, αλλά πάντα υπαρκτό, πρόσωπό τους.

25 σχόλια:

  1. Πολύ μπλα-μπλα βλέπω και δεν μ' αρέσει...
    Η ...διαφήμιση της ετοιμότητας μόνο ανετοιμότητα δείχνει...
    Ελπίζω να διαψευστώ...

    Ένας φίλος είδε στον ύπνο του ότι μας είχαν αρπάξει 1-2 νησάκια οι τούρκοι και οι δικοί μας περίμεναν εντολές από τις ΗΠΑ τι να κάνουν...
    Ώσπου να έρθουν οι εντολές ο κόσμος τους είχε κρεμάσει στο Σύνταγμα και πολύς κόσμος ξεκοιλιάστηκε μέσα στα Υπουργεία...
    Τα πτώματα παρέμειναν για μέρες στο Σύνταγμα σε τυμπανιαία κατάσταση...

    Αυτά μου είπε - αυτά σας λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουραφέξαλα, προπαγάνδα και απολύτως καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνόντες απολύτως καμία! Θα συμφωνήσω με τον @aera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες , αλλά απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις και το Εθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ aera!

    Μήπως ο φίλος σου είδε τί έγινε σε Υπουργεία μακρυά από το Σύνταγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως ζείτε σε άλλη χώρα???
    Δεν πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά τις δυνατότητες-ικανότητες των κυβερνόντων μας αλλά ουτε και να υπερβάλουμε τις δυνατότητες αντίδρασης της συμμάχου εξ ανατολών ή να πολυεμπιστευόμαστε τους όψιμους φίλους μας....
    Το βασικό μας πλεονέκτημα στην παρούσα φάση, όσον και να φαίνεται παράξενο, είναι η συνεννόηση μεταξύ των δύο πρώην συμφοιτητών, ΓΑΠ-ΑΣ, και η ανυπαρξία δημαγωγικών στοιχείων που κυριάρχησαν σε προηγούμενες εποχές της μεταπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ τώρα θα πώ κάτι και ίσως κάποιοι ενοχληθούν,για να πείς ότι είσαι έτοιμος για πόλεμο χρειάζεται να υπάρξει σύσκεψη Πρωθυπουργού,Υπουργού Εθνικής Άμυνας,Υπουργού Εξωτερικών και ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

    Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

    Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ενοώ να κάνουμε πίσω,ούτε σπιθαμή,απλά θεωρώ ότι όποιος προτρέπει το λαό να ζήσει σε πλάνη είναι εγκληματίας.

    Να κάνουμε το χρέος μας αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι.

    ΥΓ
    Οι βλαμένοι οι κυβερνώντες,με τους υπόλοιπους ψευτοκουλτουριάρηδες τί θα πούνε τώρα στον κόσμο,ότι υπήρξε παρεξήγηση με τους ''φίλους'' τους;

    ΥΓ2
    Μέχρι πρίν λίγες μέρες,ήταν αρκετή μια φράση ενός αξιωματούχου για να τεθεί εν κινδύνω η βιωσιμότητα της Ελληνικής οικονομίας,και τώρα μας λένε ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό είναι όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.

    Όχι προς το αξιόμαχο αλλά για την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάζουμε στο κείμενο του ΓΜ: «Είναι μία εξαιρετικά λεπτή και σημαντική στιγμή, στην οποία, ευτυχώς, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ξεπεράσει εντελώς καταστροφικά σύνδρομα του παρελθόντος και έχουν αντιληφθεί ότι η κοινότητα συμφερόντων με τις συμμαχικές αυτές δυνάμεις είναι το ισχυρότερο όπλο για την έμπρακτη απόκρουση της τουρκικής απειλής. Κι αυτό, είναι ένα νέο καθοριστικής σημασίας δεδομένο». Και τα λοιπά που πολύ όμορφα φαντάζουν.
    Τώρα υπάρχουν και γνωστές αλήθειες. Πρώτον, όταν στο παρελθόν ουκ ολίγοι μιλούσαν για μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική και μια ευέλικτη πολιτική συμμαχιών από τέτοιες εφημερίδες εκτοξεύονταν χαρακτηρισμοί, εμπαιγμοί και χλευασμοί κατά «των θιασωτών των τόξων». Όλα αυτά είναι πολεμοκάπηλα, γραφόταν, ενώ γνωστός δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας μας κάκιζε για την απαράδεκτη στάση μας να μιλάμε για στρατηγικές καθότι, όπως υποστήριζε στον θαυμαστό ανθόσπαρτο κόσμο των φαντασιώσεών του στον σύγχρονο κόσμο πόλεμος δεν θα υπάρξει πια. Και να μην ξεχνάμε τα κωμικοτραγικά πανηγύρια «εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας» που ο γνωστός εξ Αμερικής ορμώμενος και η παρέα του κατέστησαν επίσημο διπλωματικό δόγμα της Ελλάδας.

    Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη γιατί τις γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι αν χρειαστεί να παλέψουν για την Επικράτειά μας με νύχια και με δόντια και ότι θα κυριαρχήσουν.
    Τι γίνεται όμως και πως ταιριάζουν όλα αυτά με το γεγονός ότι κάποιοι ιθύνοντες συνεχίζουν να συμπορεύονται χέρι χέρι με όσους (αυτούς, του γνωστού ιδρύματος και των «ηρακλειδών» συνοδοιπόρων του), μεταξύ άλλων, αντέκρουαν την έννοια της αξιόπιστης αποτρεπτικής στρατηγικής, αντέκρουαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αντέκρουαν τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, αντέκρουαν την πολιτική συμμαχιών με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ακόμη και μετά την καταψήφισή του από τον κυπριακό λαό έγιναν κράχτες του σχεδίου Αναν, έσπευσαν ασμένως να μας καθησυχάσουν για το «στρατηγικό βάθος» του νεοθωμανού Νταβούτογλου, και τα λοιπά.
    Εάν η Ελληνική Διπλωματία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος που ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα και Κύπρος εξωθήθηκαν στο χείλος του κρημνού δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα (και πολύ ωραιοποιημένα τα λεγόμενα του ΓΜ). Εν κατακλείδι, αν αυτή την στιγμή είχαμε εθνική στρατηγική θα μπορούσαμε κάλλιστα να επιβάλουμε μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων στην περιοχή σύμφωνα με την διεθνή νομιμότητα και να καθηλώσουμε διαπαντός τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Αντί αυτού, άτομα από τα ίδια ιδρύματα συμμετέχουν στις αδιαφανείς συζητήσεις με τους τούρκους και ένα όργιο ανησυχητικών φημών μιλά για δεσμεύσεις που υποθηκεύουν το μέλλον μας.
    Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σιγά.....το καλσόν! Υπερβολές,ο κακός Τούρκος για να ξεχάσουμε τι τραβάμε! Αρκεί μια παρέμβαση της υπερδύναμης,που θα ικανοποιεί και την Τουρκία πχ έρευνες βόρεια της Κηρύνειας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η δημιουργία εθνικής στρατηγικής προϋποθέτει:
    (α) την εκμετάλλευση σχετικής τεχνογνωσίας,
    (β) την ύπαρξη αντίστοιχου μηχανισμού, μη κομματικά ή βαθεοκρατικά ελεγχόμενου,
    (γ) την απερίσπαστη από άλλα συμφέροντα λειτουργία του, και
    (δ) τη γνώση του υπάρχοντος συστήματος για την αναγκαιότητα δημιουργίας της.

    Από το (β) είναι σαφές ποιοί έχουν όφελος (ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ) να ΜΗΝ υπάρχει τέτοιος μηχανισμός.
    Σημειώνεται ότι οι απέναντι ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ τέτοιους μηχανισμούς.

    Όσο για το (δ), υπήρξαν πατριώτες που ενημέρωσαν αρμοδίως ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αλλά αντιμετωπίστηκαν αρνητικά ή/και επιθετικά.

    Δυστυχώς δεν πρόκειται για άγνοια ή για ανικανότητα. Από τη στιγμή που ξέρουν, πρόκειται για σκοπιμότητα.

    Εμπιστοσύνη λοιπόν στις Ένοπλες Δυνάμεις και πίστη στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. aera
    20 Αυγούστου 2011 9:43 π.μ.

    Εμενα ο φιλος μου μου περιγραψε το δικο του ονειρο.
    Πως δηλαδη και ενω ολα πηγαιναν καλα ολοι αρχισαμε να κοιταμε τον ομφαλο μας και να ψαχνωμε ενοχους εκτος τοπου και χρονου και ενω ακουγονταν κατι για ενα χαμενο νησι στο Αιγαιο.Και οτι μεσα στην αιματοχυσια που ακολουθησε εντος της Ελλαδας για ανευρεση ενοχων ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ακουστηκε οτι χαθηκε και δευτερο νησι στο Αιγαιο.
    Δηλαδη μου ειπε ο φιλος μου, προσπαθωντας να ερμηνευσει το ονειρο του"αυτο κατι μου θυμιζει απο 15 Ιουλιου 1974 σαν αρχη και μετα Αττιλα 1 και μεσα στα μπουλουκια και στις ζητωκραυγες για την επανοδο του...σωτηρα και την...αποκατασταση της...δημοκρατιας !!!! κατι ακουστηκε για Αττιλα 2".
    Κουνησα το κεφαλι μου και απαντησα στον φιλο μου "το δις εξαμαρτιν ουκ ανδρος σοφου και αυτο μου θυμιζει και ταυτιζεται με την δραση του γνωστου Εφιαλτη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυριοι
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ τον τουρκο.Ειναι μπαμπεσης
    Οτι χρειαζεται να εκαθαρισουμε εντος του χωρου μας θα το αποφασισουμε εμεις οταν θα εχουμε τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ χρονο και οχι τον χρονο-παγιδα που θα μας εισηγηθουνε
    "αλλοι".Επιμενω σε αυτο και να γραφτει βαθεια στο νου μας,πολυ βαθεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δέν ελέγχουμε τήν μισή Αθήνα καί θά κάνουμε ..πόλεμο;
    Μέ τό γαπ;
    Είναι ο μόνος τρόπος νά τελειώνει τό γαπ μέ τήν Ελλάδα γρήγορα διότι έχει ήδη...καθυστερήσει.
    Καί μετά...ως διά μαγείας όλος ο υποθαλάσσιος πλούτος θά πάει στά χέρια τών...φίλων μας...γιά τό καλό μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. There seem to be two "sterg"s posting here, how is that possible?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι δημοσιογραφικοί βερμπαλισμοί πάντα εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς,στην περίπτωση του κειμένου δεν γνωρίζω από που άντλησε τόση αισιοδοξία για ετοιμότητα ο δημοσιογράφος!!!
    Αδυνατώ να καταλάβω τη στυγνή πραγματικότητα από την νεφελώδη ονείρωξη του.
    Για όσους συνειδητά πέρασαν από το χώρο των Ε.Δ. κάτι τέτοια κείμενα περί ετοιμότητας, προκαλούν θυμηδία...εκτός εάν το κείμενο είναι αποπροσανατολιστικό από τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, πάντως καλό είναι να μην υποτιμάται ο αντίπαλος γιατί όπως ενίοτε οι παραιτήσεις γίνονται δεκτές, έτσι και οι προσφορές πολέμου είναι καλοδεχούμενες από τον αντίπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. There seem to be two "sterg"s posting here, how is that possible?
    20 Αυγούστου 2011 7:14 μ.μ.

    Η τεχνικη του αρρωστημενου προβοκατορα ειναι πλεον γνωστη και αναγνωρισημη στον ινφογνωμονα.Ξυσε τα τετοια σου και δινε του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς:sterg
    Ψευτόμαγκα... να σου θυμήσω οτι υπάρχουν χυδαίοι "άνθρωποι" και όχι χυδαίες εκφράσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. kimonbel
    20 Αυγούστου 2011 11:19 μ.μ.Επειδη συμφωνω με αυτο που εγραψες οτι υπαρχουν χυδαιοι ανθρωποι(εστω και αν εχουν περασει συνειδητα απο τις ΕΔ) αν θελεις
    επεκτασου λιγο για να καταλαβω τι εννοεις με αυτο το αιφνιδιο ...μπασιμο σου χωρις να συστηθεις.
    Αν παλι ενοχληθηκες απο την απαντηση μου (20 Αυγούστου 2011 8:49 μ.μ.)προς τον παραχαρακτη του
    ονοματος μου
    <<>>αυτο δεν νομιζω οτι σε αφορα και να κοιταξεις τα δικα σου σχολια που σου ευχομαι να ειναι επικοδομητικα,εξ αλλου γιαυτο και μπηκες.Οσον αφορα αυτα περι "ψευτομαγκα" και αλλα, αυτα θα τα πουμε στην διαδρομη μας.Ασε τα τωρα τετοια ωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τζιμης Πανουσης=ενας χυδαιος "ανθρωπος" που επιτιθεται σε εναν φιλησυχο πολιτη επειδη δεν του αρεσε του "ανθρωπου" η συναυλια που εδωσε ο φιλησυχος πολιτης στην Τουρκια η ακομα χειροτερα για τον "ανθρωπο" αυτον διοτι ο φιλησυχος πολιτης δηλωνει οτι "το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια του".Ντροπη σου Τζιμακο!

    Πανουσης για Νταλαρα
    http://youtu.be/At9qUu7cUBg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οταν ο απέναντι βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού, τι συμφέρει τον κάθε σώφρονα να κάνει;
    Συμφέρει να ενδώσει στις προκλήσεις του παροξυσμικού, σερβίροντάς του έτσι την αφορμή που γυρεύει;
    Αν ναί, του ανοίγει δρόμο να φτάσει πιό γρήγορα στον σκοπό του.
    Αν όχι, αυξάνονται οι πιθανότητες ο παροξυσμικός να κουραστεί ή να πιάσει την έννοια του.
    Ο νοών νοήτω. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν καταλαβα Ελινα ποιος απο τους δυο βλεπεις να ειναι σε ...παροξυσμο,ο νταλαρας που εχει σε παροξυσμο το πορτοφολι του και μονο ,η ο Τζιμακος που ...παροξυνεται βλεποντας τον παροξυσμο του νταλαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οχι παιδί μου, γι΄αυτούς. Αλλους έχω κατά νού. Αλλά οι κανόνες αντιμετώπισης των παροξυσμικών, είναι γενικοί βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κατι σε βασανιζει προσωπικα και βλεπεις αλλου "παροξυσμους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οχι, καθόλου.
    Μάλλον βλέπουμε το θέμα από άλλη βάση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.