25/8/11

Το Καραβάνι της αφθονίας σε Φιλύρα και Κένταυρο

Tο «καραβάνι της αφθονίας» που περιηγείται τα Βαλκάνια, βρισκόταν την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 στον Κένταυρο και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στη Φιλύρα. Οι εκδηλώσεις του ιφτάρ έλαβαν χώρα στα γήπεδα ποδοσφαίρου Κενταύρου και Φιλύρας.

Ο Γιουκσέλ Αϊντίν, διευθυντής του δήμου Μπαϊράμ Πασά, που πραγματοποίησε ομιλία και τις δύο μέρες, μετέφερε στους παρευρισκόμενος χαιρετισμούς από το δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά Αττίλα Αϊντινέρ, από το δήμο του Μπαϊράμ Πασα, από την Τουρκία και από τον πρώην δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά και νυν βουλευτή, Χουσείν Μπουργκέ, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος το πρόγραμμα του Ραμαζανιού στα Βαλκάνια.  


Ο κος Αϊντινέρ, τόνισε ότι βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο των προγραμμάτων αυτών που δεν γνωρίζουν σύνορα, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε σε όλους καλό Μπαϊράμι. 
Οι δήμαρχοι Μύκης και Αρριανών, Μουσταφά Τζουκάλ και Ιμπραήμ Σερίφ, συνεχάρησαν το δήμο Μπαϊράμ Πασά και τους αρμοδίους, για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή τους και για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στο ιφτάρ του Κενταύρου ομιλία πραγματοποίησαν ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κος Τσετίν Μάντατζη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης επί κοινωνικών θεμάτων Ιρφάν Ουζούν, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Μουσταφά Σάρνιτς.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), Μουσταφά Αλί Τσαβούς, ευχαρίστησε το δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά, Αττίλα Αϊντινέρ και τον συντονιστή του καραβανιού Μουσταφά Χατιπλέρ, εξ ονόματος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ο Αλί Τσαβούς, ισχυρίστηκε ότι το «καραβάνι αφθονίας», μετέδωσε και στους ανθρώπους της Δυτικής Θράκης την αρχή ότι η αδελφοσύνη δεν γνωρίζει σύνορα και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε! Οι απόγονοι των Οθωμανών κατακτητών σας άνοιξαν τις ψυχές τους! Θα σας περιμένουμε κάθε χρόνο!». 

Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τους αρμοδίους του Δήμου Μπαϊράμ Πασά για την παράθεση των γευμάτων ιφτάρ, που συγκεντρώνουν όλους τους λαούς των Βαλκανίων σε ένα σημείο. 

Ο γενικός συντονιστής του προγράμματος «καραβάνι αφθονίας» και υπεύθυνος για το ελληνικό κομμάτι, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Μουσταφά Χατιπλέρ, διηγήθηκε πως το 2005 έφθασε στη Δυτική Θράκη, για πρώτη φορά, το πρώτο «καραβάνι αφθονίας». Ο Χατιπλέρ δήλωσε ότι την περίοδο εκείνη, στην Κομοτηνή τους βοήθησε πολύ ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και πρόσθεσε: «Ο αδελφός μας αυτός, μας δέχθηκε στην Ένωση Νεολαίας. Ήταν μια μικρή έκπληξη για εμάς και μας προκάλεσε μεγάλη ευχαρίστηση. Ο αδελφός μας αυτός, έφθασε την ώρα που είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε τρέχοντας. Ξεκινήσαμε τις συνομιλίες. Εμείς φοβηθήκαμε λίγο για το πώς θα γίνει, πως θα προχωρήσει όλο αυτό. Ο αξιότιμος αυτό φίλος μας, έβαλε το χέρι του στον ώμο μας και μας είπε: «Οργανώσατε μια πολύ ωραία δουλειά. Ο Θεός να σας βοηθήσει. Πείτε μου τώρα, τι μπορώ να κάνω για εσάς. Κοιτάξτε, την έκφραση αυτή, την ακούς μόνο στα Βαλκάνια. Εμείς μόνο στα Βαλκάνια είδαμε να μας ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για εμάς, χωρίς να μας ζητούν κανένα αντάλλαγμα, χωρίς να υπολογίζουν σε κάτι άλλο. Με την άδειά σας, θα ήθελα το χειροκρότημά σας, για το νυν βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, τον αξιότιμο φίλο που έβαλε το αρχικό αυτό λιθαράκι,  για τον οποίο  εκφράζω συγχρόνως και τις ευχαριστίες μου».
Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Μουσταφά Σάρνιτς, που ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος καλό Ραμαζάνι δήλωσε: «Απόψε το βράδυ, βρισκόμαστε πραγματικά μεταξύ ενός πολύ ωραίου κοινού. Το να απευθύνομαι απόψε σε ένα τόσο αξιόλογο κοινό αποτελεί για εμένα πραγματικά πηγή υπερηφάνειας. Συγχαρητήρια στο δήμο Μπαϊράμ Πασά, που διοργανώνει το ωραίο αυτό καραβάνι, στον κο Αττίλα Αϊντινέρ, στον πρωτοστάτη του προγράμματος κο Μουσταφά Χατιπλέρ και στην αξιόλογη ομάδα του που μας συγκέντρωσαν απόψε όλους εδώ. Οι ίδιοι πριν από λίγο, μας εξήγησαν πώς το πρόγραμμα έφθασε εδώ από το 2005 μέχρι σήμερα. Ξέρετε, η επανάληψη στην κοινωνική ζωή κουράζει τον κόσμο. Ωστόσο, βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο, το πρόγραμμα αυτό το υποδέχονται σε όλα τα Βαλκάνια με όλο και περισσότερο ενθουσιασμό. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον και η συμπάθεια για το εν λόγω πρόγραμμα, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αποδεικνύει πόσο σωστό είναι αυτό το πρόγραμμα που αποτελεί μέσον για να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους οι λαοί των Βαλκανίων. Ένα είναι το μήνυμα που εκπορεύεται από την εκδήλωση αυτή. Το μήνυμα αυτό είναι η φιλία, η ειρήνη, η αδελφοσύνη και η ανεκτικότητα».
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ευχαρίστησε τον αγαπημένο του φίλο Μουσταφά Χατιπλέρ, το δήμαρχο και τους αξιωματούχους του Μπαϊράμ Πασά, για την όμορφη ενότητα και ομοψυχία που δημιούργησαν μέσω του ωραίου γεύματος ιφτάρ στη Φιλύρα. Πρόσθεσε δε: «Ο δήμος Μπαϊράμ Πασά, εδώ και έξι χρόνια φέρνει στα Βαλκάνια τη φιλία, την αδελφοσύνη και την αγάπη. Ενισχύει την αδελφοσύνη και τη φιλία μας. Εγώ ορμώμενος από την ωραία τους συμπεριφορά, επιθυμώ και εύχομαι το «καραβάνι αφθονίας»να μας παραθέτει γεύματα ιφτάρ σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, να οργανώνει τέτοιες γιορτινές βραδιές Ραμαζανιού,

Στο ιφτάρ που διοργανώθηκε στη Φιλύρα, τιμητική πλακέτα παρέλαβαν, στη θέση του δημάρχου του Μπαϊράμ Πασά, ο Γιουκσέλ Αϊντίν και ο δήμαρχος Αρριανών, Ιμπραήμ Σερίφ. Ο διευθυντής του παραρτήματος των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη που συμμετείχε στο ιφτάρ, απένειμε ομοίωμα-μινιατούρα αεροπλάνου των τουρκικών αερογραμμών στον Γιουκσέλ Αϊντίν και στους αρμοδίους του προγράμματος.http://www.azinlikca.net

Το Καραβάνι της αφθονίας σε Φιλύρα και Κένταυρο
Tο «καραβάνι της αφθονίας» που περιηγείται τα Βαλκάνια, βρέθηκε και στη Θράκη, στον Κένταυρο της Ξάνθης και στη Φιλύρα Ροδόπης.Οι εκδηλώσεις του ιφτάρ, δηλαδή του γεύματος, ενόψει του Ραμαζανιού, έλαβαν χώρα στα γήπεδα ποδοσφαίρου Κενταύρου και Φιλύρας. Ο Γιουκσέλ Αϊντίν, διευθυντής του δήμου Μπαϊράμ Πασά, που πραγματοποίησε ομιλία και τις δύο μέρες, μετέφερε στους παρευρισκόμενος χαιρετισμούς από το δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά Αττίλα Αϊντινέρ και από τον πρώην δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά και νυν βουλευτή, Χουσείν Μπουργκέ, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος το πρόγραμμα του Ραμαζανιού στα Βαλκάνια.


Στη Φιλύρα παρόντες ήταν ο πρόξενος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο περιφερειακός σύμβουλος Ερτζάν Χουσεϊν, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο διευθυντής Θεσσαλονίκης της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας ΤΗΥ και περίπου 3.000 άτομα.

Η ομάδα διανείμει την αφθονία στα Βαλκάνια με 150 εθελοντές, 4 TIR, 2 λεωφορεία, 4 μινιμπάς, 1 όχημα-γεννήτρια και 1 όχημα ζωντανής μετάδοσης, και μέσα στο πρόγραμμα της συμπεριλαμβανόταν όλες οι χώρες της Βαλκανικής με μουσουλμανικούς πληθυσμούς με την ευκαιρία του εορτασμού του Ραμαζανιού. Το «βαλκανικό και πολιτιστικό ταξίδι» του καραβανιού ξεκίνησε το 2005, και από τότε χιλιάδες μερίδες φαγητού έχουν ταΐσει πεινασμένους από άκρη σε άκρη της Βαλκανικής, ενώ ταυτόχρονα τα χορευτικά ενισχύουν την «πολιτιστική» σχέση των μουσουλμάνων, δίνοντας μια νέα έννοια στο ρητό «άρτος και θεάματα».

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Φιλύρας αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, που παρακολούθησαν τα χορευτικά ενώ οι περισσότεροι άντρες κάθονταν στα γύρω καφενεία

Οι μισοί δε από τους παρευρισκόμενους μόλις έφαγαν έφυγαν καθώς δεν τους ενδιέφερε και πολύ το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης. Αξιοπρόσεκτη όπως αναφέρεται από κόσμο που παρευρέθηκε ήταν η παρουσία για πρώτη φορά και ατόμων ντυμένων σαν γενίτσαροι.
http://www.komotinipress.gr

2 σχόλια:

  1. Καραβάνι ἀφθονίας ἔ;
    Ἀφοῦ τοὺς δίνουμε ἄδεια εἰσόδου, καλὰ κάνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργάκη, φαϊ δίνουν αυτοί ή θα διοργανώσεις εσύ συσσίτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.