24/8/11

Σε επιφυλακή για επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών

«Σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πληροφορίες, που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, για ενδεχόμενες επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νάκου για την ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα της Βουλής www.hellenicparliament.gr την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως ενημερώνει ο κ. Παπουτσής, μετά την επιβεβαίωση της επίθεσης, υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, έγκληση κατά αγνώστων δραστών, για παραβάσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται στην παράνομη εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα, ενώ άμεσα ξεκίνησε και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι άγνωστοι δράστες.

Ο υπουργός αναφέρει επιπλέον ότι από την ΕΥΠ ως αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας, έχει σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο δηλώνει την πρόθεσή της να βοηθήσει, διαθέτοντας εκπροσώπους της, για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ώστε να συμβάλει στον ορθό καθορισμό του εθνικού νομικού πλαισίου σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής.

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Παπουτσής, «η ΕΥΠ, ως εθνική αρχή, αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων, έχει γνωστοποιήσει εγγράφως προς όλο το δημόσιο φορέα τις αρμοδιότητες της και έχει ζητήσει να της αναφέρονται όλα τα περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας».

Μάλιστα ο υπουργός αποκαλύπτει ότι «μέχρι τώρα η ΕΥΠ έχει αναλύσει δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο δίκτυα και ιστότοπους του δημόσιου φορέα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης μελλοντικών επιθέσεων».

Επίσης, η ΕΥΠ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους και έχει προτείνει τη λήψη μέτρων σε δημόσιους φορείς που ζήτησαν τη συνδρομή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Είπα να συγκρατηθώ, λέω "μακάρι να μην αναρτήσουν αυτή την είδηση", αλλά μάλλον ήταν γραφτό!

    Ας ενημερώσω λοιπόν τον κύριο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Ξεκινώ την επιστολή μου με δύο υποθέσεις:

    (1) Σε ζητήματα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής, η ΕΥΠ έχει μακράν το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα.

    (2) Αξιοποιώντας δημόσια διαθέσιμη πληροφόρηση, η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι μπορεί να συμβάλλει με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και στην προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος, γιαυτό και πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει την επιθυμία της αυτή μέσω επιστολής. Και ΜΠΡΑΒΟ της: αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλοι.

    Σας παρακαλώ λοιπόν να ΜΗΝ επιτρέψετε να γίνει πραγματικότητα το (κακό) όνειρο που είδε ένας φίλος μου χθες το βράδυ:

    Είδε, λέει, ότι σας είπε κάποια φωνή:

    ---ΑΡΧΗ ΦΩΝΗΣ ΚΑΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ---

    Αν τηλεφωνήσουν από την ΕΥΠ, πείτε στις γραμματείς σας να απαντήσουν "θα σας ενημερώσουμε για το ποιός σύμβουλος του κ. Υπουργού έχει χρεωθεί την υπόθεση" - και να μην ενημερώσει κανείς.

    Αν ξανατηλεφωνήσουν για αρκετές φορές από την ΕΥΠ μετά από 2-3 μέρες, πείτε στις γραμματείς σας να την παραπέμψουν σε έναν σύμβουλό σας ο οποίος δεν θα απαντά στα τηλέφωνα σχεδόν ποτέ.

    Όταν κατά τύχη και μετά από πολλές κλήσεις τον πετύχει, πείτε στον σύμβουλό σας να απαντήσει "θα εξεταστεί με τα αρμόδια στελέχη και θα σας ενημερώσω" - και να μην ενημερώσει.

    Αν ξανατηλεφωνήσουν αρκετές φορές από την ΕΥΠ μετά από 2-3 μέρες, πείτε στον σύμβουλό σας να απαντήσει "η εισήγησή μου είναι θετική, θα περιμένω από τον κ. Υπουργό να το εγκρίνει" - και να εισηγηθεί ότι συμφωνεί με την ΕΥΠ η οποία εγγράφως δήλωσε ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να εμπλακεί σε οτιδήποτε σχετίζεται με θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής (ακριβώς το αντίθετο από ότι δήλωσε), γιαυτό και να προτείνει να πάρουν κανένα πολιτικό τσιράκι και άσχετο με θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής, να τον βαφτίσουν ειδικό και να το βάλουν να εξυπηρετήσει καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ η ΕΥΠ θα περιμένει απάντηση στο αίτημά της, αν τύχει και αλλάξετε πόστο αφήστε παρακαλώ σημείωμα στον επόμενο Υπουργό να κάνει τα εξής:

    Αν ξανατηλεφωνήσουν για αρκετές φορές από την ΕΥΠ, οι νέες πλέον γραμματείς να απαντήσουν "δεν γνωρίζουμε το θέμα, ο προηγούμενος σύμβουλος του πρώην Υπουργού έφυγε και πήρε όλο το αρχείο μαζί του, έχει χαθεί ακόμα και το πρωτοκολλημένο έγγραφο, καταθέστε το παρακαλώ ξανά".

    Όταν το ξανακαταθέσουν από την ΕΥΠ, οι γραμματείς να απαντήσουν "δεν μας ήρθε τέτοιο έγγραφο, μάλλον δεν φτάνει από το ισόγειο που είναι το πρωτόκολλο στο γραφείο Υπουργού (!!!), τί να σας πω, δεν ξέρω".

    Αν κάνουν από την ΕΥΠ καμία πλάκα και το καταθέσουν ακόμα και στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού, με τη διαβεβαίωση ότι θα το παραλάβει ο ίδιος χέρι-με-χέρι, πείτε στις γραμματείς να συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν ποτέ κάτι.

    Αν δείτε ότι η ΕΥΠ εκνευρίζεται γιατί κατάλαβε ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας αλλά εμπαιγμού, και στείλει ύπουλα κανένα courier στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, βάλτε τον αντ'αυτού του Γενικού Γραμματέα να της τηλεφωνήσει και να της πει "Εμείς δεν ξέραμε τίποτα. Παρόλο που μας είπαν να σας πούμε καμία μακακία, επειδή βλέπουμε ότι είστε ειδικοί, σας λέμε ότι προφανώς θα αξιοποιήσουμε τις εθνικά χρήσιμες ικανότητές σας. Θα σας ενημερώσουμε." - και να μην ενημερώσουν. (σημείωση: ας της ρίξουν και κανένα υπονοούμενο ειρωνικά "δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι είσαι πατριώτισσα;")

    Εν τω μεταξύ, ας συνεχίσει το πολιτικό τσιράκι, βαφτισμένο ειδικό σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής, να εξυπηρετεί καταστάσεις...

    Αν δείτε ότι η ΕΥΠ εκνευρίζεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, παραβιάστε κατάφωρα το Σύνταγμα και τους νόμους και (α) ρίξτε της λάσπη, και (β) δώστε σήμα για να κοπεί από παντού, για να ξεμπερδέψετε. Σημασία έχει να προστατευτούν τα τσιράκια και όσοι εξυπηρετούνται, όχι να προστατευτεί το Δημόσιο Συμφέρον.

    ---ΤΕΛΟΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ---

    Είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιτρέπατε ΠΟΤΕ να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά, κακό όνειρο ήταν, είπα να σας το μεταφέρω για να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.