9/8/11

«Εξαντλείται η υπομονή» της Άγκυρας Στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την ώρα της συνάντησης Άσαντ με Νταβούτογλου

Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις με την Άγκυρα η Δαμασκός, καθώς την ώρα της συνάντησης του Μπασάρ αλ Άσαντ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτίθεντο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.Σύμφωνα με τη Συριακή Συντονιστική Ένωση Επανάστασης, ανάμεσα στις σορούς των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Τιμπέτ αλ-Ιμάμ είναι και δύο κορίτσια ηλικίας 6 και 11 ετών.


Η κίνηση αυτή δείχνει ότι έπεσε στο κενό άλλη μία διπλωματική προσπάθεια, αυτή τη φορά από την Τουρκία, να πειστεί ο Σύρος πρόεδρος να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Χαρακτηριστική του κλίματος στις σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού είναι και η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι εξαντλείται η υπομονή του απέναντι στις «θηριωδίες» που διαπράττουν οι δυνάμεις ασφαλείας εις βάρος των διαδηλωτών.

Η Τουρκία, η οποία είχε στενές σχέσεις με τον Άσαντ, μοιάζει όλο και περισσότερο θορυβημένη από τον κλιμακούμενο απολογισμό των νεκρών στη Συρία και επεδίωκε, με την παρότρυνση και των ΗΠΑ, να τον πιέσει να δώσει ένα τέλος στη βία, από την οποία σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.700 πολίτες.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό της να ενισχύσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον η Δαμασκός να διατάξει αμέσως να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα στρατόπεδα και να απελευθερώσει τους αντικαθεστωτικούς κρατούμενους.

Ωστόσο, το καθεστώς Άσαντ δείχνει να μην θορυβείται ούτε από την κατακραυγή της Δύσης ούτε από τις πιέσεις του αραβικού κόσμου.

Η στενή συνεργάτης του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα διότι, όπως είπε, αγνοεί το ρόλο ενόπλων οργανώσεων τις οποίες η Δαμασκός κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές.

«Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας» ξεκαθάρισε η Σααμπάν.

Σε στρατιωτικό κλοιό

Σε ακόμη μία κίνηση επίδειξης δύναμης, ο στρατός επανέλαβε την Τρίτη τις επιχειρήσεις στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ, σκοτώνοντας -σύμφωνα με ακτιβιστές- τουλάχιστον 17 πολίτες.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επικαλείται ακτιβιστές που βρίσκονται στην πόλη, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές συνοικίες της Ντέιρ αλ-Ζουρ, όπου πραγματοποίησαν επίθεση άρματα μάχης και οχήματα με πυροβόλα όπλα.

Από την Κυριακή, οπότε ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν, δε, πως μόνο την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο οι νεκροί φτάνουν τους 1.700.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας ευθύνεται για τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων, κάθε ηλικίας. http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4648284

4 σχόλια:

  1. Η ηγεσία της Συρίας θέλει να δείξει επιδεικτικά ότι τους γράφει στα ακατανόμαστά της ή εμένα μου φαίνεται; Και όχι μόνο τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εχουμε ξαναπει.Οι εξεγερμενοι στην Συρια ειναι κουρδοι που ετοιμαζονται με τις ευλογιες ισραηλ και ΗΠΑ και με αγνοηση των τουρκικων οραματων να αυτονομηθουν στην ανατολικη Συρια σαν τμημα του επερχομενου Μεγαλου Κουρδισταν.και οτι αυτο το κουρδισταν θα αναζητησει το οξυγονο του για να αναπνευσει στην Ανατολικη Μεσογειο για να περασει και στην Ευρωπη το πετρελαιο του μεσω θαλασσης.Εδω δημιουργουνται πολυ θετικες γεωπολιτικες νεες καταστασεις για κυπρο,ελλαδα και ισραηλ και σμπρωχνεται η τουρκια προς ιραν και τοτε θα χοντρηνει το παιχνιδι.
    ΥΓ
    Καλως ορισες απο την βραχεια σου αδεια Ακριτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Άγκυρα ενοχλείται, διότι η Συρία άρχισε (πάλι) να μην διώκει τους Κούρδους. Την κατηγορεί ότι υποθάλπει το ΡΚΚ. Δεν νομίζω ότι την ενοχλεί κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To παραπάνω άρθρο επιβεβαιώνει το προχθεσινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.