17/8/11

Mακριά κι' αγαπημένοι;

Μπορεί τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές και εμπορικές εταιρείες, να έκαναν επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις στις Βαλκανικές Χώρες.

Στην ενέργεια όμως, παρά τις προσπάθειες, κυρίως της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Μάλιστα σε μία περίπτωση, αυτή της Βουλγαρίας, η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων ζητά και τα «ρέστα» από τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας σε διαγωνισμό που για την περίπτωση συμποσούνται σε 3 εκατομμύρια ευρώ!!! Μόνο που τα «ρέστα» θα τα πληρώσει, (ευχόμαστε να το αποφύγει) η Εθνική Τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή.
Αν δούμε ιστορικά το θέμα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η ΔΕΗ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για την αγορά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία (Μπόμποφ Ντολ) και ΠΓΔΜ (Νεγκότινο). 
Ωστόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, βρήκαν του κόσμου τις δικαιολογίες, είτε να κατακυρώσουν το διαγωνισμό στο δεύτερο πλειοδότη (ΠΓΔΜ), είτε να ακυρώσουν το διαγωνισμό (Βουλγαρία). Τα ίδια περίπου συνέβησαν και σε διαγωνισμό της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, όπου η ΔΕΗ είχε απέναντί της όχι απλώς μία ιταλική εταιρεία, αλλά και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι που επισκέφθηκε τη Βαλκανική χώρα και τους υποσχέθηκε «λαγούς με πετραχήλια» αν επέλεγαν την ιταλική εταιρεία.

Ας αφήσουμε κατά μέρος το διαγωνισμό του Κοσσόβου, που η τύχη του αγνοείται, μαζί και η προσφορά της ΔΕΗ, για να επιστρέψουμε στη Βουλγαρία.

Αναμένεται τις επόμενες μέρες η κατάθεση προσφυγής της κρατικής υπηρεσίας αποκρατικοποιήσεων στη διαιτησία του Εμπορικού Επιμελητήριου του Παρισιού. Με αυτήν, απαιτεί από την Εθνική Τράπεζατα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής που είχε εκδώσει υπέρ της ΔΕΗπροκειμένου η τελευταία να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πώληση του λιγνιτικού σταθμού του Μπόμποφ Ντολ, υπόθεση που ξεκίνησε το 2007.

Παρ' ότι δύο φορές η ΔΕΗ ανακηρύχθηκε επίσημα πλειοδότης στη Βουλγαρία, τελικά σύμβαση δεν κατάφερε να υπογράψει, καθώς η αρμόδια υπηρεσία προέβαλε συνεχώς και νέες απαιτήσεις. Η Κυβέρνηση είχε σύμμαχο και το τοπικό σωματείο λιγνιτωρύχων, που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ΔΕΗ, ενώ από πίσω κρυβόταν ο Βούλγαρος μεγαλοεπιχειρηματίας Χρίστο Κοβάτσκι, στον οποίο περιήλθε ύστερα από λίγο ο λιγνιτικός σταθμός. Άσχετο φαινομενικά, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κοβάτσκι, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή (έστω και με αναστολή).

Συμπερασματικά, για τις ενεργειακές δουλειές στα Βαλκάνια, άλλα είναι αυτά που μετράνε και όχι οι καλές προσφορές και προθέσεις.

Έτσι μέχρι να αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον που στις περισσότερες χώρες είναι φανερά ή κρυφά ανθελληνικό, καλύτερα, από μακριά κι' αγαπημένοι.
Euro2day.gr

6 σχόλια:

  1. "Έτσι μέχρι να αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον που στις περισσότερες χώρες είναι φανερά ή κρυφά ανθελληνικό, καλύτερα, από μακριά κι' αγαπημένοι."

    Δηλαδή, αντί να διορθωθούν εδώ και τώρα τα λάθη, εγκαταλείψτε τα στρατηγικά συμφέροντα και αφήστε άλλους να θέσουν τους όρους τους για 30 με 50 χρόνια;

    Μήπως η πρότασή του είναι να αφήσει η Ελλάδα την προσπάθεια επενδύσεων στα ενεργειακά και να ασχοληθεί, για παράδειγμα, με την εκπαίδευση;

    Άντε να μην ανοίξω το στόμα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Anaconda

    >Άντε να μην ανοίξω το στόμα μου...<

    Nαι, προς Θεού, μην το ανοίξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Nativist

    Έτσι, έτσι..

    ΥΓ. Άκουσες και 'συ ότι τον επόμενο μήνα πρέπει να πεταχτώ στο Αστραλία και θυμήθηκες τους κροκοδείλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι, αλλά σου εύχομαι καλό ταξείδι και να ... μού τούς προσέχεις! :)

    Αυστραλία: Ένα κράτος φτιαγμένο για τον άνθρωπο. Για μάς τέτοια κράτη δεν υπάρχουν ούτε στα όνειρά μας. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το καλαμπούρι, παρέλειψα να πω ότι συμφωνώ μαζί σου. Η κατάληξη του άρθρου είναι εντελώς άστοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως... διαπίστωσες, είναι στη φύση μου να τους δίνω την καλύτερη φροντίδα!

    Μακάρι να είναι άστοχη και όχι κάτι χειρότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.