3/2/13

Νέα ευρω-παρέμβαση προς Ρωσία για το κυπριακό Μνημόνιο

«Πάει» Μόσχα, στους G20, η συζήτηση για το πακέτο βοήθειας
Η συμμετοχή της Ρωσίας στο κυπριακό Μνημόνιο αναμένεται να τεθεί στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ των G20, στις 15-16 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα.
Λευκωσία: Συμμετοχή της Ρωσίας στο κυπριακό Μνημόνιο, «πάση θυσία», επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» αναμένεται να εγείρει το ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 15-16 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε στον «Φ» ότι το θέμα συμμετοχής της Ρωσίας, θα τεθεί στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 πλουσιοτέρων οικονομιών του πλανήτη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν όσο και ο υπουργός Οικονομικών της προεδρεύουσας της Ε.Ε Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ», οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με το Κρεμλίνο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, εκδήλωσε προσωπική παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας από τη Μόσχα να συμμετάσχει στο κυπριακό Μνημόνιο. Ο κ. Μπαρόσο εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένος να θέσει εκ νέου το ζήτημα προς τον κ. Πούτιν στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις 21-22 Μαρτίου, εάν μέχρι τότε δεν δρομολογηθεί η λήψη αποφάσεων. Τον κ. Μπαρόσο θα πλαισιώνουν 16 επίτροποι της Κομισιόν και το αντικείμενο της διήμερης επίσκεψης θα είναι η ενίσχυση των ευρω-ρωσικών σχέσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έδρα της ΕΕ, επικρατεί η άποψη ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Μόσχας στο κυπριακό Μνημόνιο, υπό την ομπρέλα του σχεδιασμού της ΕΕ, θα επενεργήσει καταλυτικά στη δρομολόγηση οριστικών αποφάσεων:
● Θα τερματίσει την παραγωγή επικρίσεων από τον γερμανικό άξονα (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία), ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός επί του κυπριακού Μνημονίου και διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι δυνατόν να διατεθούν χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου πολίτη για να διασωθούν οι καταθέσεις «Ρώσων ολιγαρχών» σε κυπριακές τράπεζες.
● Θα καλύψει το κενό που ενδέχεται να δημιουργηθεί από ενδεχόμενη εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μη συμμετάσχει στο κυπριακό πρόγραμμα. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», το ΔΝΤ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις γύρω από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο κυπριακό Μνημόνιο.
● Θα περιορίσει το ποσά συμμετοχής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η Ρωσία αν και αρχικά ήταν επιφυλακτική να συμμετάσχει στο κυπριακό πρόγραμμα, στη συνέχεια και μετά τις παρεμβάσεις των Βρυξελλών, σε ανώτατο επίπεδο, φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αυτό. Άλλωστε, ενδεχόμενη ικανοποίηση του άτυπου αιτήματος της ΕΕ για συμμετοχή στο κυπριακό Μνημόνιο θα δημιουργήσει συνθήκες αναζωογόνησης των σχέσεων Βρυξελλών-Κρεμλίνου, οι οποίες δεν διέρχονται την καλύτερή τους περίοδο.
Θα πρέπει ωστόσο να λεχθεί ότι η οριστικοποίηση της συμμετοχής της Μόσχας στο κυπριακό πρόγραμμα, προϋποθέτει τη διασφάλιση και την εγγύηση της «ρωσικής συνεισφοράς», κάτι που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ήγειρε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο. Είναι προφανές ότι η ρωσική κυβέρνηση, «φλερτάρει» με την εξασφάλιση «καθεστώτος προνομιακού πιστωτή» (preferred creditor status), προκειμένου να βρίσκεται πρώτη στη «λίστα» πληρωμών της Κύπρου.
Το καθεστώς αυτό θα πορούσε θεωρητικά να εξασφαλιστεί με μια ιδιότυπη φόρμουλα παραχώρησης της ρωσικής βοήθειας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της ΕΕ και μέσω του ΔΝΤ, το οποίο με βάση τη Συνθήκη του ESM διαθέτει «καθεστώς προνομιακού πιστωτή».

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.