9/2/13

Νέο μεσοπρόθεσμο με πρόσθετους φόρους και πιθανά νέα αντισταθμιστικά μέτρα


Εμπροσθοβαρή φορολογικά μέτρα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά φορολογικά μέτρα για την τετραετία έχουν μειωθεί από τα 3,89 δισ. ευρώ στα 3,63 δισ. ευρώ (μείωση κατά 259 εκατ. ευρώ), αυτά που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι έχουν αυξηθεί κατά 368 εκατ. ευρώ, στα 2,15 δισ. ευρώ (από 1,78 δισ. ευρώ).
Το νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 5,5%, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,3% αλλά και διαμόρφωση του ΑΕΠ στα 183 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο - σε σχέση με την αρχική μορφή που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2012 – προβλέπονται τα ακόλουθα:
- αύξηση, φέτος, των εσόδων κατά 186,7 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό. Στην αρχική μορφή η αύξηση εμφανιζόταν για το 2014.
- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο, που θα αποφέρει φέτος πρόσθετα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, ενώ στην αρχική μορφή του μεσοπρόθεσμου ο φόρος θα αυξανόταν το 2014.
- αύξηση των εσόδων κατά 237 εκατ. ευρώ φέτος, λόγω της αναπροσαρμογής του φόρου στους τόκους καταθέσεων από το 10% στο 15%. Στην αρχική μορφή η αύξηση του φόρου θα γινόταν το 2014.
- εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων 87,7 εκατ. ευρώ από την κλιμακωτή αύξηση στη φορολόγηση των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ. Στην αρχική μορφή το σχετικό ποσό ήταν 171 εκατ. ευρώ.
- δεν θα επιβληθεί το τέλος καπνιζόντων για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης, από το οποίο προβλεπόταν να αντληθούν έσοδα 36 εκατ. ευρώ φέτος
Επίσης, το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο προβλέπει μέγιστο όριο στις δαπάνες υπουργείων, φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από το τρέχον έτος έως το 2016.
Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2015-16, σε περίπτωση που οι διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν αποδώσουν.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.