9/2/13

Σαμαράς: Στα 16,3 δισ. το κέρδος της Ελλάδας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σαμαράς: Στα 16,3 δισ. το κέρδος της Ελλάδας
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς μετά από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών («μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις) «έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ από το 2014 έως το 2020».
Αναλύοντας τα κέρδη της Ελλάδας στον τομέα των διαρθρωτικών κονδυλίων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα μας «λαμβάνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1, 8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη που παραμένουν αλώβητα».
Σε αυτά, εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια που «αναμένεται να μας δοθούν μετά το 2016 από την αναθεώρηση του ποσοστού της συμμετοχής της Ελλάδας στα εν λόγω προγράμματα λόγω της μείωσης του εθνικού προϊόντος».
«Τελικά θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από ό,τι της είχαν δοθεί στην πρώτη πρόταση Μπαρόζο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Σαμαράς θα έπρεπε να απολογηθεί
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΕΕ, που εν μέσω του μίγματος λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας που πλήττουν τους λαούς, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
«Τα 907 δις ευρώ του Πολυετούς Δημοσιονομικού προγράμματος, που αποφασίστηκαν ύστερα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, συνιστούν μια ομολογία αναλγησίας και πολιτικής αποτυχίας» αναφέρει.
«Τη στιγμή που η ΕΕ είχε ανάγκη την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη μέσα από έναν αυξημένο προϋπολογισμό αναπτυξιακής κατεύθυνσης, διαπιστώνουμε ότι εκείνο που αναζητήθηκε ήταν ο μικρότερος κοινός παρανομαστής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, μπορεί (και πρέπει) να παραμείνει κενό γράμμα. “Προϋπολογισμός ύφεσης” χαρακτηρίστηκε ορθά, και δεν πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή.
» Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει – αντιθέτως, θα πρέπει να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τα 11 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα» καταλήγει στη δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ: Σημαντικότερα είναι αυτά που δεν αναφέρθηκαν
«Σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και προσθέτει:
«Ο φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της κοινοτικής χρηματοδότησης, το βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών – μελών και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αποτυπώνονται στο συμβιβασμό για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.
» Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη – μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι «το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων».
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.