29/3/15

Η σκληρή στάση του Brussels Group δημιουργεί "πονοκεφάλους" στην κυβέρνηση - Ποιοι μιλούν για ρήξη - Σήμερα το κρίσιμο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Ανδρέας Μαραθιάς
Η σκληρή στάση του Brussels Group δημιουργεί `πονοκεφάλους` στην κυβέρνηση - Ποιοι μιλούν για ρήξη - Σήμερα το κρίσιμο Κυβερνητικό Συμβούλιο
Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα είναι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους
- Πως ερμηνεύει τις κινήσεις του “μνημονιακού μπλοκ”
- Διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα από τους δανειστές
- Στο επίκεντρο της συνεδρίασης και η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ
Αποφασισμένη ακόμη και για τη ρήξη, αν και το απεύχεται, είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς διαβλέπει κινήσεις του "μνημονιακού μπλοκ" εντός και εκτός Ελλάδας που αποσκοπούν στην πιστωτική ασφυξία της χώρας με τελικό σκοπό τον πολιτικό εξοστρακισμό της κυβέρνησης.

Από την Παρασκευή το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την διαρκή επί της ουσίας συνεδρίαση του"Brussells Group" όπου γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες στους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση με 18 συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα-μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τους δανειστές σε αντιλαϊκά μέτρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι:

- Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%

 - Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

"H πορεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση περνάει μέσα από «την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι τη σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη" τονίζει χαρακτηριστικά  ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή  στο «Κεφάλαιο», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" επισημαίνει «δεν είναι αυτοσκοπός ένα νέο δάνειο και δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας», αποκλείοντας παράλληλα τα σχέδια κύκλων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, δεν βλέπω τι παραπάνω θα μπορούσαν να μας προσφέρουν οι νέες εκλογές ή κάποιο δημοψήφισμα» υπογραμμίζει.
Οι δραματικές εξελίξεις όπως αυτές κορυφώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής με την...έκτακτη υποβάθμιση ελληνικής οικονομίας από B σε CCC (οίκος Fitch)λόγω εξελίξεων, δείχνουν ανοιχτά κατά το Μέγαρο Μαξίμου την απροκάλυπτη στάση των αγορών με την ανοχή εταίρων και δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή ενόψει Eurogroup

To Κυβερνητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Κυριακή στις 7 το βράδυ αλλά και οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Δευτέρα αναμένεται να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη για την τελική έγκριση που αν είναι θετική θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση του αντιπροέδρου Γιάννης Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τις επαφές τους στο Πεκίνο που όπως εκτιμάται δεν εξαντλήθηκαν μόνο στο επενδυτικό σκέλος (αποκρατικοποίηση ΟΛΠ). 

newsit

Φωτιά στις διαπραγματεύσεις – Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τη λίστα της κυβέρνησης και οι Γερμανοί ανακαλύπτουν τρύπα 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

  Φωτιά στις διαπραγματεύσεις – Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τη λίστα της κυβέρνησης και οι Γερμανοί ανακαλύπτουν τρύπα 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

- Κάκιστη εως τώρα η υποδοχή της λίστας μεταρρυθμίσεων από το Brussels Group
- Οι Γερμανοί τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις μέσω Spiegel που ανεβάζει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας
- Την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν δημόσια
- Μονόδρομος η ρήξη δηλώνει ο Στάθης Λεουτσάκος, συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ο Κώστας Χρυσόγονος τονίζει πως δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το Μαξίμου εξαιτίας τόσο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες όσο και στις γερμανικές διαρροές, που έρχονται να προστεθούν στο σοκ από την αιφνίδια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Ξεκινώντας από το μέτωπο των Βρυξελλών οι πληροφορίες που έρχονται από την σε εξέλιξη συνεδρίαση του Brussels Group μόνο για συμφωνία δεν προδιαθέτουν.

Τόσο οι διαρροές από ευρωπαϊκές πηγές όσο και δημοσιεύματα συγκλίνουν στο ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν τη δυσφορία τους από την λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν τότε αποκλείεται άμεσα η συμφωνία και η εκταμίευση χρημάτων προς την χώρα μας, και θα μετατεθεί μετά το Πάσχα των Καθολικών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ευρώ προς ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δόσεις.

Και ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις όλως τυχαίως το Spiegel ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα συνεργάτης του Σόιμπλε αρνήθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί ανώνυμες δηλώσεις από εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα χάνει φέτος το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήξη με τους Ευρωπαίους

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μόνο αρραγής δεν είναι η εικόνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τις δηλώσεις περί ρήξης από Βαρουφάκη και Τσακαλώτο, και την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τη Γερμανική Ευρώπη από τον Λαφαζάνη, έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις από Λεουτσάκο και Χρυσόγονο.

Ο Στάθης Λεουτσάκος, στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πήρε κατηγορηματικά θέση υπέρ της σύγκρουσης μιλώντας στον Real FM.
''Η ρήξη με την Ευρώπη μπορεί να γίνει και μονόδρομος. Οι εταίροι δανειστές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να δώσουν ανάσα στη χώρα μας''.

Ακριβώς το ανάποδο υποστήριξε εμφατικά μέσω του ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
''Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη, υπάρχει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Αν ήθελε ο λαός ρήξη, θα ψήφιζε ΚΚΕ στις εκλογές''.

newsit  Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, CAPITAL

Κυβέρνηση έτοιμη για σύγκρουση

Της Δήμητρας Καδδά

Για μία σκληρή διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για σύγκρουση και ασφυκτικές χρηματοδοτικές ανάγκες 2 δις ευρώ τον Απρίλιο, ακόμη και αν δεν πληρωθούν οι δανειστές, κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές περιγράφοντας την 1η ημέρα των διαπραγματεύσεων που από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη το Brussels Group.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουμε ότι είναι έτοιμη για σύγκρουση» αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Περιγράφουν μία πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων η οποία όπως λένε «δεν πήγε καλά μέχρι στιγμής» με την ελληνική πλευρά να έχει προσέλθει «χωρίς σαφή στρατηγική στο οικονομικό και στο πολιτικό πεδίο».

Ωστόσο, άλλες πηγές, εξηγούν ότι «παρά τις δυσκολίες, πλέον η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μία πορεία, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση» και πιστεύουν ότι «το πιο πιθανό σενάριο σε βάθος χρόνου είναι αυτό της συμφωνίας για ένα χρονικό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει άμεσα, θέλει ακόμη δουλειά».

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπως και αν αποκαλείται και από τις δύο πλευρές, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης, επιβαρυμένο από τα ασφυκτικά ταμειακά προβλήματα του Απριλίου. Και σε αυτό το πλαίσιο οι τριβές είναι ανάλογες...

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής και ένα πολύ σαφές πλαίσιο που έχει επεξεργασθεί η ελληνική πλευρά με επαρκή κοστολόγηση» αναφέρουν ελληνικές πηγές για την προεργασία που προηγήθηκε στην Αθήνα. Επισήμαιναν με νόημα «εξ αρχής γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις», θυμίζοντας δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που ομιλούσαν ακόμη και για ρήξη που κορυφώθηκαν χθες με την συνέντευξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Κεφάλαιο.

Πηγές από την Επιτροπή αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση «δεν θα είναι εύκολη». Διευκρινίζουν ότι το Brussels Group στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε χθες Σάββατο, έχει ως πρόκριμα τις συζητήσεις στην Αθήνα για τις οποίες φέρεται να υπάρχει δυσαρέσκεια περί καθυστερήσεων και έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης.

Ειδικά για τις τεχνικές συζητήσεις αναφέρουν -οι ίδιες πηγές- ότι χάθηκε χρόνος, ότι «δεν δίδονται σαφείς απαντήσεις, δεν υπάρχει τεκμηρίωση και χρονοδιάγραμμα κάθε θέσης». Ωστόσο, για το ίδιο θέμα ελληνικά στελέχη εξηγούν ότι «πρέπει να συνηθίσουν στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» και θυμίζουν ότι η 8μερής προ ημερών σε επίπεδο κορυφής, έγινε ακριβώς γι αυτόν τον λόγο «για να γίνει σαφές ότι πλέον δεν δίδονται εντολές από τα κλιμάκια αλλά γίνεται ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων».

Χρηματοδοτικό «κενό» 2 δις ευρώ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός πέρα από τη λίστα με τα μέτρα τα οποία παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό, με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να ζητά αύξηση του ορίου εντόκων και επαναφορά του δικαιώματος πρόσβασης άμεσα στην ΕΚΤ, κάτι που φέρεται να έγινε -και πάλι- σαφές ότι συνδέεται με την αξιολόγηση.

Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν ότι η ελληνική αποστολή έκανε σαφή την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων στο εξωτερικό τον Απρίλιο (σ.σ. δόση 448 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9/4) αν αργήσει η εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και σε αυτό το σενάριο «και πάλι δεν θα υπάρχει επαρκής κάλυψη των εγχώριων χρηματοδοτικών αναγκών» μιλώντας για κενό ακόμη 2 δισ ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα αν δεν αποδώσουν τα τρέχοντα εισπρακτικά μέτρα.

Επιχειρείται το ποσό να καλυφθεί από την ρευστοποίηση διαθεσίμων σε ΔΕΚΟ, ταμεία, φορείς του δημοσίου κάθε είδους, ενώ την Παρασκευή σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση "έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός πέρα από τη λίστα με τα μέτρα τα οποία παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό, με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να ζητά αύξηση του ορίου εντόκων και επαναφορά του δικαιώματος πρόσβασης άμεσα στην ΕΚΤ, κάτι που φέρεται να έγινε -και πάλι- σαφές ότι συνδέεται με την αξιολόγηση.

Τα μέτρα

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων ύψους 3 δις - 3,5 δις ευρώ με στόχο από ελληνικής πλευράς τη διενέργεια Eurogroup έως την προσεχή Τετάρτη (σ.σ. μετά αρχίζουν σταδιακά οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα). Κάνουν λόγο για μία πολυήμερη διαπραγμάτευση χωρίς να αποκλείουν και την αποστολή νέων στοιχείων.

Το δύσκολο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου

Το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί πέρα από τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθεί στις 9 του μηνός υπάρχουν δύο εκδόσεις εντόκων (στις 8 και στις 15 Απριλίου) συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ. Με τους δανειστές να κάνουν και χθες, σύμφωνα με πηγές, σαφές ότι δεν αυξάνεται το όριο έκδοσης εντόκων (σ.σ. στα 15 δις ευρώ), την ΕΚΤ να έχει «ζητήσει» σαφώς από τις τράπεζες να μην συνδράμουν σε έντοκα του ελληνικού δημοσίου και το ELA αυξημένο μεν στα 71,1 δις ευρώ αλλά πηγές να εκτιμούν ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό στα 68 δις ευρώ, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες διασφαλίσει 1,2 δις ευρώ από «δέσμευση» διαθεσίμων ΔΕΚΟ, ταμείων και άλλων φορέων, με στόχο να καλύψει την πληρωμή συντάξεων που ξεκινά από αύριο. Αλλά η κάλυψη αυτή αφορά στον Μάρτιο.

«Έχουμε πλέον ξύσει τον πάτο του βαρελιού» αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ενώ διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι όσο διαρκεί το διαπραγματευτικό θρίλερ, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να τα βγάζει «πέρα» με αυτά που εισπράττει.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ουσιαστικά πλέον θα ισχύει το «όσα έχω, τόσα πληρώνω» περιγράφοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο «αν δεν υπάρξει μία μεγάλη θετική ανατροπή» στις διαπραγματεύσεις.


Διαβάστε ακόμα:

Δύσκολες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Το μακρύ... ταξίδι της λίστας των μεταρρυθμίσεων


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. Ποια ειναι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και ποιες μεταρρυθμίσεις αντιπροτείνουν οι Ευρωπαίοι; Γιατί άραγε δεν δημοσιεύονται; Πως μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το τι γίνεται; Αυτή ειναι η δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Γιατί άραγε δεν δημοσιεύονται;<
      Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές, όπως πάντα ήταν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.